Piyasada son durum

Aslına bakılırsa piyasanın yönü konusunda -en azından bu aralar- herkesin söyleyecekleri dışında söylenecek pek bir şey yok. Piyasa uzmanları; IMF temasları, yeni stand-by, bayram öncesi altını ısrarla çizdiğimiz olumlu iç ve dış siyasi-ekonomik gelişmelerin ışığında endekste yönün yukarı olduğunu söylüyor.

Bu tespite katılmamak pek de mümkün değil ama bir çekincenin altını çizmemizde fayda var. Borsada beklenen yükseliş için -tabii ki buna 2002 yılını da katıyoruz- üst sınırın neresi olduğu konusunda görüşler muhtelif. En kabul gören sınır 1 dolar seviyesi. Bu rakama da 2002 yılının ilk ayı içinde ulaşılacağı düşünülüyor. Bu tarih önemli çünkü endeks değeri için dolar kurunun seviyesi de belirleyici olacak.

Yani 17. stand-by anlaşmasında olduğu gibi 18. stand-by anlaşmasında da dolar kuru -doğru ya da yanlış- her kesim için gösterge özelliğini taşımaya devam edecek.

Unutmadan bu tahmin yabancı yatırmcının 2002'den itibaren az da olsa alıma geçeceği beklentisine dayanıyor. Yabancı yoksa yükseliş de yok.

Ama biz bu sefer başka bir alana bakalım. Borsada işlem gören şirketlerin büyüklük sıralamasına mesela...

Piyasa değeri açısından bakınca ilk üç. Hadi bilemediniz ilk iki şirket neredeyse herkesçe malum. İş Bankası ve Turkcell... peki ya ilk 10? Sıralamamız şöyle:

1- İş Bankası 4.34 milyar dolar
2- Turkcell 3.79 milyar dolar
3- Sabancı Holding 3.1 milyar dolar
4- Koç Holding 2.73 milyar dolar
5- Akbank 2.21 milyar dolar
6- POAŞ 2.14 milyar dolar
7- Tüpraş 2.03 milyar dolar
8- Yapı Kredi Bankası 2.02 milyar dolar
9- Anadolu Efes 1.16 milyar dolar
10- Garanti Bankası 1.14 milyar dolar

Bu Top Ten şirketin piyasa değerlerini alt alta koyup topladığınızda ulaştığınız rakam tam olarak 25.79 milyar dolar. Ya İMKB'de işlem gören tüm şirketlerin piyasa değeri toplamı ne kadar dersiniz? Söyleyelim 44.15 milyar dolar... Yani bu 10 hisse senedi piyasanın yarısından fazlası.

Yılsonu toplam işlem hacmi rakamları gelince daha rakamsal olarak ifade edebileceğiz ama şimdiden belirtelim bu şirketler işlem hacmi sıralamasında da ilk 10 içinde yer alıyor.

Kısacası oranlara bakınca borsadaki durumun Türkiye'den farklı olmadığı ortaya çıkıyor.

Borsa ne zaman mı adam olur... Rakı sofraları en bilindik muhabbet cümlesini yitirdiğinde...
Yazarın Tüm Yazıları