PaylaÅŸ
Çorba mevsimi geldi, değil mi? Geçen hafta Lezzetli Hayat’ta Türkiye’nin farklı yörelerinde yapılan nefis yoğurtlu çorbaların tarifleri vardı. Ben de bu hafta size İtalyan çorbalarından üçünü anlatmak istedim. Üçü de çok lezzetli, üstelik hazırlaması da bir o kadar pratik!
İlki, her mevsime uygun yani sıcak veya soğuk servis edilebiliyor. Ama ben tabii ki bu mevsim sıcağını içmeyi seviyorum. Adı, ‘la zuppa di farro’... Bu çorbadaki ‘spelt’, tarihi çok eskilere uzanan bir buğday çeşidi. Türkçede kavuzlu buğday, kılçıksız buğday, kızıl buğday veya dinkel diye de geçiyormuş. Romalılar bu buğdayı düzenli olarak yetiştirip tüketmiş. Vitamin ve mineral değeri yüksek bu ünlü buğdayda yağ oranı çok düşük, o yüzden kolay sindirilebiliyor. Sanırım bu nedenle, özellikle Orta İtalya’nın mutfak geleneğinde tahıllı tariflerin çok olması bana şaşırtıcı gelmiyor.
‘Zuppa di patate e porri’nin içindeyse patates ve pırasa var. Pırasalar bu çorbaya karşı konulmaz bir tat veriyor. Patateslerse çorbanın kadifemsi olmasını sağlarken kıvam sağlıyor. Defne yaprağı, frenksoğanı, maydanoz ve biberiye gibi malzemeler ekstra bir aroma katıyor.
Çorbalardan konuşup minestrone’den bahsetmeden olmaz tabii. İtalya’nın kış çorbası budur. İçinde bol sebze var, lezzetli olduğu kadar sağlıklı da... Fazla malzeme olması gözünüzü korkutmasın, yapımı oldukça basit. Şimdiden afiyet olsun.
ZUPPA DÄ° PATATE E PORRÄ°
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 400 gr patates * 600 gr pırasa
* 1 lt sebze suyu (dolabınızda artakalan sebzeleri suda kaynatarak hazırlayabilirsiniz)
* RendelenmiÅŸ parmesan peyniri
* 200 ml sıvı kremaÂ* 1 defne yaprağı
* 40 gr tereyağı * Tuz, karabiber * Zeytinyağı
NASIL YAPARIM?
* Pırasaların dış yapraklarını ayıklayıp kalanını ince ince doğrayın. Patatesleri soyup minik minik kesin.
* Tereyağını bir tavaya alıp eritin. Pırasa ve patatesleri tereyağlı tavaya katıp ara sıra karıştırarak en az 5 dakika yüksek ateşte kavurun. Bu aşamada defne yaprağını ekleyebilirsiniz.
* Sebze suyunu, tuz ve karabiberi ekleyip patatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
* Patatesler pişince defne yaprağını çıkarıp çorbayı blender’dan geçirin. Parmesan peynirini ve kremayı ekleyip karıştırın. Bu çorbayı servis ederken üzerine kruton koymanızı öneririm, ben bazen kırmızı biber de serpiyorum.
* Aromalı kruton hazırlamak istiyorsanız biberiye, kekik ve kırmızı biberi karıştırın.
Küp küp kestiğiniz ekmekleri, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve baharat çeşitleriyle harmanlayıp bir fırın tepsisine alın. 180 derecede yaklaşık 10 dakika tutmanız yeterli.
PÃœF NOKTASI
Pırasaları seçerken sert olmalarına özen gösterin. Patateslerin sarı ve sert olması da önemli. Çorbanız çok yoğun kıvamlı gelirse yarım bardak süt ekleyebilirsiniz.
ZUPPA DÄ° MÄ°NESTRE (MÄ°NESTRONE)
(2 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 1 kırmızı soğan * 2 havuç
* 2 sap kereviz * 1 kabak
* 2-3 su bardağı rendelenmiş domates
* 6 su bardağı sebze suyu
* 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
* 1/2 su bardağı boncuk makarna
* 4 diş sarımsak * 2 defne yaprağı
* 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
* Sıcak su * Zeytinyağı
* Tuz, karabiber * Birkaç dal maydanoz
NASIL YAPARIM?
* Soğanı küçük küçük doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın.
* Havuçların kabuklarını soyun, kereviz sapları ve kabakla birlikte hepsini küp şeklinde doğrayın.
* Zeytinyağını bir tencereye alıp kızdırın. İçine soğanı ve sarımsakları koyup hafif soteleyin. Doğranmış sebzelerin tümünü ve rendelenmiş domatesi tencereye ekleyin.
* Sebzelerin üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak suyu ve defne yaprağını ilave edip 15-20 dakika pişirin.
* Haşlanmış fasulye, tuz, karabiber, kuru fesleğen ve makarnayı ekleyip pişirmeye devam edin.
* Makarnalar pişince çorbanız hazır. Servis kâsesine alıp üzerine kıyılmış maydanoz serperek servis edebilirsiniz. Bu çorbayı yaparken brokoli, karnabahar, haşlanmış Meksika fasulyesi, Brüksel lahanası gibi farklı sebzeleri de ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
LA ZUPPA DÄ° FARRO
(2-3 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 250 gr buÄŸday * 50 gr kabak
* 2 sap kereviz * 2 havuç
* 1 soÄŸan * 4 domates (rendelenmiÅŸ)
* 1.5 lt sıcak su (veya et suyu)
* Sızma zeytinyağı * Tuz
NASIL YAPARIM?
* Buğdayları yıkayın ve bir gece önceden üzerini çıkacak kadar suda bekletin.
* Tüm sebzeleri ve kereviz sapını küp küp doğrayıp biraz zeytinyağıyla birlikte tencereye koyun. Yaklaşık 10 dakika kavurun.
* 1.5 litre sıcak suyu ve tuzu ekleyip buğdaylar tamamen yumuşayana kadar pişirin, bu süre yaklaşık 40 dakika olacaktır.
* Pişen çorbayı kâselere pay edin, üzerine biraz zeytinyağı gezdiri. Taze çekilmiş karabiber de serpebilirsiniz.
PaylaÅŸ