Paylaş
Tiramisu, İtalya’nın her bölgesinde sahiplenmeye çalışılmış ve pek çok savaşın içinde kalmış bir tatlı. Savaşı burada mecazi anlamda kullanıyorum tabii ama onu paylaşamayan bölgeler arasında yaşanan tüm tartışma ve çekişmeler, gerçekten de mahkemeye kadar taşınmış. ‘Dünya üzerinde en çok mahkeme konusu olmuş tatlı’ olarak da biliniyor. Benim bildiğim bir şey daha var ki tiramisunun gücü herkesi ama herkesi mutlu etmeye yetiyor.
Modern ve güncel bir tatlı olduğu düşünülse de tarihinin 18’inci yüzyıla dayandığı biliniyor. İtalya Treviso’da başlayan güzel bir hikâyesi var. Tiramisu ilk olarak Toscana Dükü Cosima III için şehrin pastacıları tarafından yapılmış ve asaleti temsil ettiğine inanılmış. Tatlı yemeyi çok seven Dük, tiramisunun tadına baktıktan sonra reçeteyi yanına alıp Floransa’ya götürmüş ve ilginçtir, orada bu tatlı bir süre ‘Dük’ün Çorbası’ yani ‘Zuppa del Duca’ adıyla anılmaya başlamış. Tatlının yiyen kişilerde yarattığı mutluluk, verdiği güzel enerji ve reçetesinin basitliği; hızla ünlenmesinin en önemli nedenleri olmuş...
Hafifliğiyle de öne çıkıyor
Tiramisunun ortaya çıktığı bölgede ilk servis edildiği restoranlarda amaç, en son bu tatlıyı yiyerek evine gidenlerin enerjilerini yükseltmekmiş. Hatta yapan tatlıyı yapan ilk şeflerden biri, servis esnasında “Sizleri yukarı çekecek” demeye başlamış. Tiramisu o kadar çok beğenilmiş ve servis edilirken söylenen bu cümle insanları o kadar etkilemiş ki, zaman içerisinde evlerde ve diğer restoranlarda da bu isimle hazırlanıp servis edilmeye başlamış, tiramisu yiyen herkes bu efsaneyi desteklemiş. “İyi ki ortaya çıkmış” dediğimiz bu tatlı günümüze kadar gelerek popülaritesini arttırmış...
Bugün artık adıyla birlikte bir nevi psikolojik etki yarattığı da düşünülüyor ve içerisindeki malzemeler incelendiğinde bu tez desteklenmiş oluyor. Kullanılan geleneksel malzemelere bakarsak yumurta, şeker, savoiardi (kedidili) bisküvi, mascarpone peyniri, kahve ve kakao görüyoruz. Az malzemesi ve basit hazırlanışıyla geçmişte ve günümüzde sevilen bir reçete olarak tarihteki yerini korumayı her zaman başarmış olması da önemli.
Eski zamanlarda savoiardi bisküvi yeni doğum yapmış kadınlara ve çocuklara ikram edilirmiş. Kolay sindirilme özelliği ve kahve ya da süt yardımıyla ıslatıldığında kazandığı yumuşak yapıyla tercih edilmiş. Ağırlık yapmaması onu her zaman özel kılmış. Buradan da anlaşılacağı üzere tiramisu, her zaman hafifliğiyle öne çıkmış. Aslında eski zamanlarda basit birkaç malzemeyle hazırlanmış ama zaman içinde modern sunumlarla da evrilmiş...
Gerçek bir İtalyan tiramisusu tatmak istiyorsanız, bu malzemelerin kesinlikle orijinal ve yüksek kalitede olması gerekir. Diğer türlü bahsettiğimiz hafifliği yakalamak imkânsız.
Ben de sizlerle tiramisunun modern bir yorumunu paylaşmak; fotoğrafta elimde olan metal sifonu kullanarak ‘sizi nasıl yukarı çekebileceğimi’ anlatmak istiyorum. Sifon kullanmak kremasının pürüzsüzlüğü ve hafifliği için benim tercih ettiğim yöntem. Krema torbasıyla yapmak da elbette mümkün olur ama gerçek bir tiramisu hafifliği için mutlaka böyle denemenizi öneririm...
PÜF NOKTASI
Krema karışımımız pürüzsüz olmalı çünkü içerisinde kalan pütürler sifonun tıkanmasına yol açar. Tüm sifonu temizleyip yeniden başlamanız gerekebilir. İpeksi bir kıvam
elde etmek için kremayı mutlaka süzgeçten geçirin.
Sifonun gaz tüplerini yerleştirip sıktıktan sonra duyacağınız ses önemli. Böylece gaz tüplerinin dolu olduğundan emin olabilirsiniz.
TİRAMİSU
(2 kişilik)
NE LAZIM?
* 80 gr pudra şekeri
* 50 gr yumurta sarısı
* 160 gr mascarpone peyniri
* 160 gr krema
* 12 adet kedidili bisküvi
* Duble espresso* 1 tatlı kaşığı süt
* Kakao (üzerini süslemek için)
NASIL YAPARIM?
* Öncelikle miksere yumurta sarısı ve pudra şekeri koyarak karışmalarını sağlayın. Çırpıcı da kullanabilirsiniz ama burada amaç hızlı çırpmak değil, karıştırmak. Yumurtaların kabarmasına gerek yok, homojen bir karışım elde etmeliyiz.
* Yumurta sarısı ve pudra şekeri karıştıktan sonra parça parça mascarpone peynirini eklemeye başlayın.
* Mascarpone peyniri bitince yavaş yavaş kremayı ilave edin, iyice karıştırın. Karışım tamamen homojen hale geldikten sonra tel süzgeçten geçirin, tamamen pürüzsüz olmasını sağlayın.
* Karışımı sifona alın. Kapağını kapatıp gaz tüpünün dolduğundan emin olduktan sonra iyice çalkalayın. Buzdolabında yarım saat dinlendirin.
* Espresso’yu hazırlayın, içine bir tatlı kaşığı süt ekleyin.
* Kedidili bisküvileri sütlü ve kahveli karışımla ıslatın, servis tabağına koyun.
* Sifondaki tiramisu kremasını üzerlerine sıkın, diğer kedidillerini de kahveye batırıp üstünü kapatın.
* En üste yine krema sıkın ve kakao tozu serperek servis edin.
Paylaş