Paylaş
Çok şanslıyım, geçen yıl yoğun çalışma tempomun arasında iki kez İtalya’ya gitme fırsatı buldum. Annemle mutfakta bolca zaman geçirdim. Onun çok sevdiğim çorbalarını da size anlatmaya karar verdim. Soğuklar bastırdığında güzel bir çorba gibisi yok! Çoğu yazımda bahsettiğim gibi Türk ve İtalyan kültüründe aile yapılarımız çok benziyor. Bizde de annelerimiz kışın bizi çorbasız bırakmaz. O zaman annem Emilia Zanna’nın karalahana çorbasını yapmak için kolları sıvayın!
DOMATES PÜRESİ DE EKLENEBİLİR
Pişme süresiyle birlikte biraz uzun zaman gerektiren, Toskana geleneğine ait bir tarif ‘zuppa di cavolo nere’. Karalahana en zengin besin değerlerine sahip sebzelerden... Kalbi koruyor, bağışıklığımızı güçlendiriyor. Bol miktarda da kalsiyum içeriyor. Özellikle Karadeniz taraflarında akla gelen ilk kış yemeklerinden, biliyorsunuz. Bu çorba için kuru fasulyelerin önden ıslanması lazım. 250 gram kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Bir tencerede küp küp doğranmış 1’er kereviz, havuç ve soğanı zeytinyağında kavurun. Defne yaprağını, küp küp doğradığınız 2 patatesi ekleyerek birkaç dakika pişirin.
Fasulyeleri ve ince ince doğranmış karalahanaları ekleyin, üzerine çıkacak kadar sıcak su koyup yaklaşık 2 saat pişirmeye bırakın. Tuz ve karabiberini eklemeyi de unutmayın. Pişince içinden defne yaprağını çıkarıp sıcak sıcak kâselere pay edin. Bu tarife dilerseniz patatesle aynı anda 250 gram kadar domates püresi de ekleyebilirsiniz.
Karalahana zengin besin değerlerine sahip. Kalbi koruyor, bağışıklığımızı güçlendiriyor.
Annemin en az karalahana kadar sevdiğim bir diğer çorbası kereviz. Krutonla veya kepekli ekmekle birlikte servis ediyoruz genelde... Yarım patates ve yarım kerevizi soyup iri iri doğrayın. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın ve iri iri doğranmış yarım soğanı yumuşayıncaya kadar soteleyin. Ezilmiş 1 sarımsak dişini de ekleyip 1 dakika daha pişirin. Patates ve kerevizi de tencereye atın, tuz ve karabiberini istediğiniz gibi katın. Kaynayan suyu sebzelerin üzerine çıkacak kadar dökün. Sonra kaynayıp fokurdayana kadar pişirin. Ateşten aldıktan sonra birkaç dakika dinlenmesi lazım. Sonra bir el blender’ıyla hepsini krema kıvamına getirin. Kâsede frenksoğanıyla süslemek de çok yakışır. Son dokunuş için bir tutam parmesan da öneririm.
Çorba yapmak kolay, içimizin ısınması da bonus oluyor. Mutfakla yeni tanışıyorsanız bile bu tarifleri mutlaka deneyin. Bir kere el alışkanlığı kazanınca sürekli hazırlamak isteyeceksiniz.
Paylaş