‘Tarımda üretim teşvik edilsin!’ (II)

BİLMEM ne kadar farkındalar ama iç siyasette i) tarım sektöründe yaşanan içler acısı durum ve ii) yükselen PKK terörü karşısındaki politikalarının bir türlü anlaşılmaması (nitekim duruma TSK el koymak zorunda kaldı) AKP Hükümeti’ni fena halde hırpalıyor. Şu anda en büyük avantajları, karşılarında bir alternatifin olmadığına olan inanç.

Bu bağlamda muhalefete de alternatifin pekálá oluştuğunu göstermek düşüyor.

* * *

ANAVATAN Partisi
Genel Başkanı Erkan Mumcu, tarımın dünya fiyatları ile baş etmesinin mümkün olmadığını, zira dünya fiyatlarının serbest piyasada değil, ABD ve AB’nin kendi köylülerine sağladığı girdilerdeki sübvansiyon ile piyasaya müdahale edilmesi sonucunda oluştuğunu düşünüyor.

Öte yanda; ona göre, ister şimdiki haliyle arazi mülkiyeti esas alınsın, ister doğrudan üretici hedeflensin ‘doğrudan gelir desteği’, üretimi teşvik etmediği gibi tersine tembelliği teşvik ediyor. Peki ne yapmalı?

‘Tarımda üretim teşvik edilmeli.’

Madem, mazot, benzin, elektrik gibi girdilerde vergi indirimi yapılamıyor, o halde hükümet bir plan dahilinde Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu tarım ürünlerine, önceden ilan etmek şartıyla teşvik uygulamalı!

Örneğin Türkiye; üretimini dünya rekoru seviyesinde bir verimlilikle yaptığı ayçiçeğinde bile her yıl 1 milyar dolarlık (ham yağ, yağlık tohum) ithalat yapmak zorunda kalıyor.

Erkan Mumcu diyor ki: ‘Hükümet bugünkü gibi göstermelik değil, ayçekirdeği üretiminde ithalatı sıfıra indirecek seviyede teşvik uygulamalı.’

Ona göre, ‘daha evvel yeterli seviyede üretebildiği halde, dünya fiyatları uygulaması nedeniyle hangi tarımsal üründe ithalat yapmak zorunlu hale gelmişse, o üründe ithalatı sıfırlayacak seviyede teşvik uygulanmalı.’

Öte yanda, hükümet üretimini istemediği ürünlere (örn: tütün, şekerpancarı) hiç teşvik uygulamamalı.

Özetle, devlet rasyonel bir tarım politikasıyla her yıl hangi tarımsal ürünlerin üretimini teşvik edeceğini, hangi ürünleri teşvik etmeyeceğini önden ilan etmeli!

Ayrıca devlet, tarımda verimliliği artırmak amacıyla üniversiteleri (hybrid-melez) tohumlar geliştirme alanında yönlendirmeli ve finanse etmeli!

* * *

Köylü de bu bilgi dahilinde kendi üretim planını yapmalı.

Devlet bunun dışında hiçbir müdahalede bulunmamalı. Köylüden ürününü katiyen satın almamalı. Köylü ürününü serbest piyasada tüccara satmalı!

Peki teşvik nasıl finanse edilecek?

İthalat gideri çok büyük çapta düşecek. Piyasası olmadığı halde satın almak zorunda olduğu ürünlerden (örn: tütün yakılıyor) ve geri ödemesi çok düşük finansman zorunluluğundan kurtulacağı, ortadan kalkacak örgütlerin giderlerinden tasarruf edeceği için devlet bu alanlarda da ilave kaynak yaratacak.

Ancak, Erkan Mumcu’ya göre en önemli fayda, şu anda kayıt altında olmayan tarımın kayıt altına alınması olacak.

Zira, köylü teşvikten yararlanmak için üretimini belgelemek zorunda kalacak.

Böylelikle, devlet tarımın girdi teşkil ettiği her alanı kayıt altına alma ve dolayısıyla vergilendirme olasılığını yakalayacak.

Erkan Mumcu’nun önerilerini tartışmaya açıyorum!
Yazarın Tüm Yazıları