ASLINDA Türkiye sol bir parti için cennettir. Solun yeşermek için ihtiyaç duyduğu hemen her koşul bu ülkede var.
Bunca yıldır sol iktidara gelemiyorsa, bunun nedeni milletin sola uzak durması falan değildir. Evet, ülkede seçimler üzerindeki etkisi ortalama %65 ile ifade edilen büyük bir kitle sola uzak durur.
Ancak, bu soğukluk solun politikalarının irdelenmesi sonucunda kabul gören bir tavır değildir. Türkiye'de sol, sol olmadığı için milletin çoğunluğundan vize alamaz.
Türkiye'de sol, sol değildir. Zira, Türkiye'de sol, istisnaları hariç, milletin durduğu yerde değil, onun aksi yönünde durur.
1) Türk solu veya önemli bir parçası, devlet-millet ikileminin güçlü yaşandığı bu ülkede devletçi tavırları ile devletten yana tavır almıştır.
2) Türk solu, milletin muhafazakar değerleri ile çoğu zaman ters düşer.
* * *
Elitin kurduğu cumhuriyet, aydın-eşraf-bürokrat üçgenine dayanırken; bu ülkede muhafazakárlık gericilik ile eşdeğer tutulmuş; önemle Osmanlı kültürünün omurgasını oluşturan İslam ciddi bir rakip olarak algılanmıştır.
Cumhuriyetin, millete rağmen korunması gerektiği düşüncesi, bugün bu ülkenin en büyük sıkıntısıdır.
* * *
Bu sıkıntı zamanla ideolojik boyutunun da dışına çıkıp ekonomik bölüşüm sıkıntısına dönüştüğü için şimdi cumhuriyetin ilk yıllarından çok daha derindedir
Türkiye'de ana tartışma ekseni; ‘‘kendi haline bırakılırsa ya davulcuya ya da zurnacıya kaçacağından’’ emin olunan millete; kimilerinin artık güvenmemiz gerektiği görüşünü ifade etmeleri ile oluşmaktadır.
* * *
Muhalifleri, Recep Tayyip Erdoğan'ın altında buzağı aramaya devam ede dursunlar, ben inatla onun ne olduğunun, değişip değişmediğinin değil; neyi temsil ettiğinin sorgulanması gerektiğini savunuyorum.
Erdoğan; yeni bir oluşumun sözcülüğüne soyunuyor.
Erdoğan yeni olmasa bile oluşum yeni!
Benim muhafazakar değişimciler, kimilerinin modern muhafazakárlar adını verdiği bu yeni sınıf Anadolu'ya yeni bir bakış açısı kazandırıyor.
Onu kendisinden daha emin, daha donanımlı hale getiriyor.
Bu kitle, tüm karşı propagandaya rağmen, Tayyip'e ilgi duyuyor.
Nedeni ise basit: Tayyip'in yerleşik cumhuriyet duruşu tersine, millete güvendiğine inanıyor. Aynı nedenle rahmetli Adnan Menderes'e, Turgut Özal'a ve Süleyman Demirel'e de sahip çıkmıştı.
Üstelik, şimdi yeniden paylaşım için ciddi bir pazarlık gücüne sahip.
* * *
Recep Tayyip'e panzehir bulmak veya rakip olmak isteyenlerin bakmak zorunda oldukları kesim soldur. Sağı, çok büyük bir sürpriz olmazsa, o dolduracak gibi!
Ancak, solda da şu iki koşulun bir araya gelmesi gerekiyor.
1) Millet ve onun muhafazakár değerleri ile barışmak.
2) Denenmemiş olmak.
İlginçtir, bu iki koşul solda bir ikilem içinde oluşuyor. İlk şartı Deniz Baykal zorluyor, kendisine güven duyulan karizmatik yeni isim ise Kemal Derviş!
Bu ikilem aşılırsa ve tek bir örgütlenmede toparlanabilirse; işte o zaman Tayyip'in karşısına ciddi bir rakip çıkabilir: Yeni Türk solu!