Paylaş
DAILY News Gazetesi'nde yazdığım bir makaleye cevaben Londra'dan bir e-posta aldım. Mektup yabancı bir uzmana ait. Kendisinden izin almadığım için adını yazmıyorum. Ancak, mektup bende!
* * *
Ben makalemde Mesut Yılmaz'ın bazı siyasi sorunlarına değinmiş, bu arada Mavi Akım Projesi'ne getirilen eleştiriler arasında ‘‘doğal gazın bu yolla çok pahalıya alınacağı’’ iddialarına dokunmuştum.
Uzman beni doğruluyor.
Ben de aşağıda takdim ettiğim rakamların doğru olup olmadığını yetkililere soruyorum.
* * *
Uzman; İran ile 75$/1000 metreküp anlaşması varken ve Türkmenistan'ın benzer bir fiyat teklifi mevcut iken Türkiye'nin neden Mavi Akım Projesi çerçevesinde doğal gaza 125$/1000 metreküp ödemeyi kabul ettiğini sorguluyor.
Ona göre; proje anlaşmasında beher yıl alınması taahhüt edilen gaz miktarı nedeniyle Türkiye her yıl Rusya'ya gereğinden fazla olarak 1 milyar $ ödeyecek.
Türkiye her yıl 1 milyar $'ı çöpe atacak!
Doğal gaz ihtiyacımız anlaşmada öngörülen miktarı aşarsa heba ettiğimiz milyon dolarlar daha da artacak.
* * *
Yine uzmana göre; yıllık 1 milyar dolar zararı Bakü-Ceyhan Boru Hattı'nın döşenmesi için kullansak, bize ait bölümün inşaatını 18 ayda tamamlarız.
* * *
İran ile anlaşma Refahyol hükümeti sırasında imzalanmıştı. Kimilerine göre bu hükümetin düşmesinin nedenleri arasında bu haddini aşan (!) anlaşma da vardır. Özellikle, müttefik ABD'nin İran ile ilgili kesin yaptırımları var. Bu kararlara bizim de uymamız isteniyor.
Ancak, her yıl İran merkezli petrole takriben 1.5 milyar $ ödüyor ve petrol ihtiyacımızın tahminen % 30'unu bu kaynaktan karşılıyoruz.
Müttefik buna bir şey demiyor mu?
* * *
Öte yanda ABD kökenli New York Times Gazetesi, aynı müttefik ABD'nin, Mesut Yılmaz'ı Rusya ile işbirliği yapmaması konusunda açıkça uyardığını yazdı.
Gazeteye göre Moskova'da Mavi Akım Projesi imzalanırken Yılmaz bu uyarıyı biliyordu.
Buradan hareketle Mesut Yılmaz'ın başının esasen ABD ile dertte olduğuna inananlar da var.
* * *
Siyasal mülahazalar daima bir spekülasyon olarak vardır. Taraflar siyasi olarak neden şöyle veya böyle davrandıklarını açıklayabilirler.
Ancak, parasal konular somuttur ve kimse kamunun parasını neden çarçur ettiğini açıklayamaz.
* * *
Bu takribi rakamlar benim aklımı iyice karıştırdı.
Eğer bu rakamlar doğru ise, bu farkı neden ödemek zorunda kalacağız?
Birisinin bu durumu izah etmesi gerekir.
Mavi Akım Projesi Anlaşması çerçevesinde Türkiye'nin yediği bir kazık var mıdır?
Birileri bu sözleşmeyi açıklamak zorunda.
Paylaş