Paylaş
YAPILIŞI
Krema için bademleri havanda tokmakla ezin ya da robotta çekin. Bademin iç kabuğu üstündeyse, onları bir kaba alın. Üstünü iki parmak geçecek kadar kaynar su döküp beş dakika bekletin ve süzüp kabuklarını ayırın.
Ynce bir rendeyle limonun kabuğunu rendeleyin, onu yarım limon suyuyla beraber orta boy bir kâseye alın. 75 gr. toz şeker, çekilmiş badem, yumurta ve 150 ml. sütü ekleyin; kâseyi dört parmak derinliğinde su bulunan bir tencerenin üstüne oturtun. Tencereyi orta ateşe alıp kremayı bain marie usulüyle, ara ara karıştırarak pişirmeye başlayın. Krema birkaç dakika sonra hazır olduğunda (koyulaşıp kaşığın arkasına yapışacak bir kıvama gelmiş olmalı) hızla soğuması için onu genişçe bir kaba dökün, oda sıcaklığına gelince de dolaba alın. Soğuduğunda daha da koyulaştığını göreceksiniz. Servisten bir saat önce güllaçları hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için dört ayrı kâsenin içini, kenarlardan taşacak şekilde streç filmle kaplayın. Güllaç yapraklarını dörde bölün. Süt, toz şeker ve gül suyunu genişçe bir tavada ocağa alın ve karıştırarak elinizi yakacak sıcaklığa gelene dek ısıtın. Güllaç parçalarının ilk dördünü ikişerli olarak süte daldırın ve yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 1 dakika) bekletip streçli kâseye güzelce yerleştirin (her kâsede dört parça güllaç yaprağı olmalı ve kenarları dışarıda kalmalı).
Sonra kremayı dolaptan alın ve güllaçlı kâsenin ortasına dikkatlice doldurun. Dışarıda kalan güllaç kenarlarını üstüne katlayıp bohça haline getirin. Üstüne bir çorba kaşığı güllü sütten gezdirin. Diğer kâseleri de aynı şekilde doldurup hepsini dolaba alın. Servis edeceğinizde, kâseleri tabakların ortasına ters şekilde oturtup kaldırın. Streç filmi de aldıktan sonra, dilerseniz üstünde yıkanmış gül yapraklarıyla servis edin.
Paşa kebabı
Sumağıyla ünlü Maraş’ın kelle paçacılarında kırmızı sosla servis edilen çorbalar da yine bölgeye özgü. Suda bekletilen taze sumak dallarından elde edilen bu ekşi ve kırmızı sıvıyı et suyuyla birleştirip sunan yerler için isim ararsanız, size Fidan Restoran’ı öneririm. Yine bu sıralar Güneydoğu’da her yerde kebap garnitürü olarak sunulan patlıcanla yapılmış paşa kebabı içinse, Bakırcılar Çarşısı’ndaki Milcan Lokantası’na uğrayın. Üç kuşaktır bu işle
uğraşan Milcancıların köfte, sade yağ, domates ve közlenmiş patlıcanla hazırlayıp ismini koydukları bu nefis tencere yemeğini tasta
gelen buz gibi ayranla tamamlayın.
Paylaş