Paylaş
‘The O.C.’ uyarlaması Medcezir’in tanıtım fotoğrafları ve fragmanı hoş bir planlamayla orijinal serinin 10’uncu yılına denk gelen 5 Ağustos’ta yayımlandı.
2003 yılında bu aralar Ryan’ın kapüşonlu montunun içine gizlenen efkârlı başıyla, Seth Cohen fenomeniyle, komşu kızı Marissa ve tikiler prensesi Summer’la tanışmıştık. ‘The O.C.’ klişelerden bir fenomen yarattı. Şimdi Medcezir’in işi zor. ‘Pff boş gençlik dizisi’cileri, ‘yine mi Amerikan uyarlaması yeter be’cileri, ‘oha The O.C. mi Çağatay Ulusoy ne alaka, Serenay’dan Marissa hayatta olmaz’cıları ikna etmek durumunda. Ama arkasında dizi sektörünün en iyi ekiplerinden biri var. Yine de dizi eylülde Star TV’de başlamadan uyarlamanın hakkını vermek, iyi bir dizinin yapıtaşlarını dizmek için ‘O.C.’ başarısının hayati noktalarını hatırlamak gerek:
Cohen etkisi
Seth Cohen’in (Adam Brody) kemikli gövdesini utanarak gizlediği kısa kollu gömlekler Medcezir’de Mert rolündeki Taner Ölmez’e teslim. Bence serinin dominosu, dizinin ikonik statüsünün mimarı, ‘oneliner’ların efendisi Cohen, tüm ergen dertlerini, kuşağının kültür haritasını, trend atlasını sıska omuzlarında taşır. Bu durumda Mert’i yazanlara da oynayana da büyük iş düşüyor.
‘Onlar cool olmadan önce biz dinlerdik’
‘The O.C.’ müzik süpervizörü Alexandra Patsavas en büyük işi her bölüm için cerrah titizliğinde hazırladığı soundtrack ile yaptı. Dizi şimdi anaakıma cool puanı 100’le dahil olan pek çok grubu onlar bar köşelerinde söylerken keşfetti. Medcezir de sıkıcı bir skora yaslanmak yerine bize yeni birilerini tanıştırmalı. Bilmediğimiz yeteneklerin müziğini en vurucu sahnenin altına döşeme cesaretini göstermeli.
İşe yarar TV ebeveynleri
Gençlik dizilerinin ebeveynleri çoğunlukla dekorla aynı işleve sahiptir. ‘The O.C.’ bu kalıbı kırdığı gibi, bir adım öteye de götürdü. ‘Orange County’nin ev hanımları o derece iştah açıcı hayatlara sahipti ki sonrasında ‘Real Housewives of Orange County’ gibi şovlara ilham verdiler. Bir de muhtemelen Sandy Cohen yerinde göreceğimiz Barış Falay, gelmiş geçmiş en popüler baba karakterinin yakışıklı ceketini giyecek. Sorumluluk ağır haliyle.
Cesur mevzular
Marissa (Medcezir’de Serenay Sarıkaya) sonunda alkollü araba kullanırken ölüp gidene kadar, kleptomaniden lezbiyenliğe, alkolizmden fena aile facialarına kadar her tehlikeli bölgeye girdi. ‘The O.C’deki yaş sınırı altı alkol kullanımı üniversite araştırmalarına konu oldu. Çocuklar evden kaçtı, anneler kızlarının sevgilisiyle sevişti, rehabilitasyon merkezleri karakterlerin ikinci evi oldu, seks, bekâret, kürtaj, gayri meşru çocuklar günlük hayatın parçası oldu. Bizde tüm bunların olabildiğince evcilleşeceğini, ‘gençlerin ahlaki gelişimini’ gözeten kurumların önünde uslu mevzularda dolaşılacağını tahmin etmek güç değil. Ama Türkiye televizyonlarındaki binlerce benzer hikâyeden ayrılan birkaç kışkırtıcı olayın diziyi diğerlerinden ayıracağı kesin.
Popüler kültür referansları
Daha önce de bolca yakındım. Türk dizileri zamansız, tarihsiz, gündemsiz. Ha bugün, ha 10 yıl önce geçmiş fark etmez. Hiçbir popüler kültür referansı senaryoya dahil olmaz, karakterler dünyanın içinden değil, kendileri için çizilmiş set evreninden konuşurlar. Ama ‘The O.C.’nin bugüne kalması biraz da bitmez tükenmez kültür referansları sayesindedir. Bilgisayar oyunları, müzik grupları, filmler, kendisiyle ve janrıyla dalga geçebilen meta yerleştirmeler (mesela dizi içindeki dizi The Valley), spor ve mekân göndermeleri karakterlerle aynı dünyada yaşadığımız hissini verir. Medcezir bunu başarırsa belki de Türk dizileri için en hayırlı işi yapmış olur.
Paylaş