Paylaş
OLAYLARIN GEÇTİĞİ YERDEN
Ahmet Tulgar, siyasi tavrını her zaman açıkça dile getirmiş yazarlardan birisi. Gazete yıllarında, diğer yazılarında, öykü ve romanlarında ‘insan’ ve insanca olana odaklanmıştır her zaman. Birçoğu, Tulgar’ın son dönemdeki siyasi duruşunun açık birer yansımaları olan öykü kitabı ‘Duygusal Anatomi’de prizmatik bir gerçeklik oluşturuyor. Sol siyasi, Kürt siyasi ve silahlı mücadelesine de değiniyor, eşcinselliğe de. Dağ’da, asker ocağında, mahpus damında yoldaşlığın, silah arkadaşlığının, koğuş arkadaşlığının içindeki ‘aşkî’ olanları anlatıyor. İç içe geçmiş kimlik öykülerinde edebiyatı politikasına feda etmeden başarıyor bunları Tulgar. Kimi öyküde ‘gerçek mi’ sorusunu soracaksınız. Cevabını söyleyelim; Tulgar hikâyelerdeki olayların geçtiği yerde bulunmuş birisi sadece…
KENDİ HİKÂYESİ OLAN BİR ROMAN
Fikret Otyam’ın ‘Arkadaşım Orhan Kemal ve Mektupları’ kitabında yer alan; 24 Nisan 1956 ve 2 Mayıs 1956 tarihli iki mektupta şöyle yazıyor Orhan Kemal: “Yeni romanımın ismi, ‘Kenarın Dilberi’, ‘Halk’ gazetesinde başlayacak.” Bu cümleyi okuduğu ilk günden beri bütün arşivlerdeki ‘Halk’ gazetelerini tarasa da, tefrikaya bir türlü ulaşamamış, yazarın birçok kayıp eserini ortaya çıkaran oğlu Işık Öğütçü. Yıllar sonra aynı dönemde yayınlanan ‘Siyasi Halk’ adında bir gazetenin daha olduğunu fark etmiş. Ve nihayet! Orhan Kemal’in ilk defa kitap olarak yayımlanan ‘Kenarın Dilberi’ romanının hikâyesi bu. Edebiyatımızın hiçbir zaman eskimeyecek ustalarından Orhan Kemal’in ‘yeni’ bir kitabını okumak için büyük şans!
SİGMUND FREUD’A BAŞLAMAK İÇİN
Kim ne derse desin 20’nci yüzyılın ‘şahsiyet’i Sigmund Freud’dur. Çünkü ondan sonra her şeyi ya onun sözlerinden hareketle, ya onun bir devamı ya da ona karşı bir anlayışla değerlendirdi bütün felsefeciler, tarihçiler, eleştirmenler, sanatçılar, bilim adamları… Bu adamın söyledikleri, yazdıkları ve yaptıklarının peşine çok düşmüş olmamızdan olacak, hayatını ‘insan’ tarafını ve bilimsel yaşantısıyla ilişkisini daha yeni yeni öğreniyoruz. Haldun Bayrı’nın çevirdiği ve YKY Genel Kültür dizisi içinde yayımlanan Pierre Babin’in ‘Sigmund Freud – Bilim Çağında Bir Trajedi Yazarı’ adlı kitabı çağın düşünce şeklini değiştiren adamın hikâyesini ve yaptıklarını hayatıyla bir arada anlatıyor.
DİKKAT HAYALLERİNİZ ÇALINABİLİR!
Raşel Meseri’nin kaleme aldığı ‘Dikkat Hayalleriniz Çalınabilir’, Can’lı ve Işıl’tılı maceralar serisinin üçüncü kitabı. Ünlü animasyon filmi ‘Canavarlar Şirketi’ni hatırlarsınız. Bir paralel evrende yaşayan canavarlar, dünyalarına enerji sağlamak için çocukların korku çığlıklarından yararlanıyorlardı. ‘Dikkat Hayalleriniz Çalınabilir’de ise Can ile Işıl’ın ve elbette diğer başka çocukların da benzer biçimde bütün hayalleri, yaratıcılıkları çalınıyor. Sözde hasta çocuklara tedavi amacıyla, sağlıklı çocuklara bazı testler yapan şirket, aslında onların hayallerini çalmaktadır. Kahramanlarımız Pamuk Nine’nin yardımı ve hayvan dostları Joker, Palto ve Gurultu ile birlikte bu maceranın üstesinden geliyorlar.
Paylaş