Yapay kalple 100 gün doldu

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nde 50 yaşındaki Mimar Metin İlba’ya 105 gün, Hüseyin Karakaş’a da 45 gün önce, Prof. Dr. Öztekin Oto başkanlığındaki ekip tarafından yapay kalp takıldı.

Haberin Devamı

100 günü geride bırakan hastalara en kısa zamanda organ nakli gerektiğini belirten Prof. Dr. Oto, “Kalp bulununcaya kadar köprü vazifesi görecek sistem sayesinde biraz zaman kazandık. Vatandaşlar, ölen yakınlarının organlarını bağışlamalı. Çürüyecek olan ölünün kalbini eğer bağışlarlarsa hayatlar kurtulacak” dedi.
Prof. Dr. Öztekin Oto, yapay kalp nakli sonuçlarının iyi olduğunu, 10 yıldır da nakil yapılan hastaların geldiğini, organlar boşa gitmedğini ve sonuçların başarılı olduğunu vurguladı. Devlete de teşekkür etmek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özekin Oto, “Dünyada böyle bir eğilim vardı. Türkiye’de de devlet yapay kalp konusunu destekliyor, bunlar yanına yaklaşılmayacak fiyatlar. Devlet ödemeseydi bu vatandaşlarımız kalp yetersizliğinden öleceklerdi” diye konuştu.

Prof. Tekdoğan’a plaket

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de ilk by-pass ameliyatını Hacettepe Üniversitesi’nde yapan, Ege Üniversitesi ile Şifa Hastanesi Kalp Cerrahisi ve Organ Nakli’nin kurucularından olan Prof. Dr. Mehmet Tekdoğan’a mesleğe katkılarından dolayı şükran plaketi verildi. Hilton Oteli’ndeki törende Prof. Dr. Tekdoğan’a plaketini Ege Sağlık Hastanesi Genel Kooordinatörü Opr. Dr. Mahmut Akdoğan sundu. Akdoğan, “Yaptığı çalışmalarla çok değerli bir yere sahip. Ondan çok şeyler öğrendik, ülkemize yaptıklarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. Prof. Dr. Mehmet Tekdoğan ise, “Benim için bu bir şeref ve bir nimet. Plaketi mezarımın başına getirteceğim” diye konuştu.

Enfeksiyonlara alternatif tıp

ENFEKSİYON hastalıklarının tedavisinde de alternatif ya da bitkilerle tedavi yöntemleri öne geçti.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik MikrobiyolojiAnabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke, alternatif tıp yöntemi ile ilgili şunları söyledi: “İdrar yolu enfeksiyonu özellikle kadınlarda sık karşılaşılan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bataklık kızılcığı adı verilen bitkinin suyunu içen kadınlarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının önlendiği tespit edilmiştir. Soğuk algınlığında çinko, etkili bir elementtir. Erişkinlerde ve öğrencilerde 24 saat içinde çinko alımı başlanırsa soğuk algınlığı süresi azalmaktadır. Ayrıca, ekinezya ile hastalık süresinde kısalma olduğu saptanmıştır. Sarımsak kullananların daha az soğuk algınlığına yakalandığı ve hastalık olgularının daha hızlı iyileştiği görülmüştür. Çinko beslenme bozukluğu olan 5 yaş altındakilerde mikroorganizmalara bağlı gelişen ishalleri önlemektedir. Kronik hepatitlerde Meryemana Dikeni (Devedikeni) çok eskiden beri tedavi amaçlı kullanılmakta olan bir bitkidir. Yeşil çayın da genital siğilli olgularda lokal olarak kullanıldığında yüzde 59 oranında küçülme ve yok ettiği saptanmıştır.”

Erken doğumdaki GÖZ SORUNLARI

Haberin Devamı

GÜNÜMÜZ tıp dünyasında yoğun bakım hizmetleri süratle gelişmektedir. Uzmanlar, bu sayede vaktinden önce doğan ve yaşam desteğine ihtiyaç duyan, düşük doğum ağırlığına sahip bebeklerin yaşatılmasının mümkün olduğunu belirtiyor. Bu bebeklerin yenidoğan bakım ünitelerinde büyük oranda yaşıtlarının boyuna ve kilosuna ulaştığını, ancak göze ait yapıların, özellikle de retinanın gelişmesinin diğer organlar gibi sağlıklı olmadığını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Retina Uzmanı Doç. Dr. Tansu Erakgün, “Dış ortamın yüksek oksijeni, buna hazır olmayan ve gelişimini tamamlamamış sinir ve damarları olumsuz etkiler. Bir süre sonra körlüğe kadar gidebilir. Bu hastalığa pramatür retinopatisi denmektedir. Kesin kural olmamakla, özellikle 36 haftadan önce ve 2000 gramın altındaki doğumlarda prematür retinopatisi riski mevcuttur. Doğum haftası ve doğum ağırlığı küçüldükçe bu hastalığın görülme sıklığı artmaktadır. Eğer bebekte uzun süre kuvözde kalma, kafa içinde kanama, vücutta yoğun iltihabi durum, kansızlık, doğuştan kalp sorunları da varsa prematür retinopatisi görülme sıklığı daha da artmaktadır” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları