Paylaş
BUCA Özel Tınaztepe Hastanesi hekim kadrosu, tıbbi onkoloji tedavilerinde önemli isimlerden Doç. Dr. Çiğdem Erten’in katılımıyla güçlendi. Erten, Onkoloji Kliniği Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Sanal ile birlikte hastalara hizmet vermeye başladı. Ciddi ve riskli hastalık ve hastaların tedavi edildiği bir hastane olma iddiasındaki Özel Tınaztepe Hastanesi’nin Onkoloji Kliniği’nde atağa geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Selahattin Sanal, “Temmuz 2011’de göreve geldiğimde 3-4 onkoloji hastası mevcuttu. Bugün 15 hastaya kadar hizmet veriyoruz. Çok yakın zamanda 3’üncü kemoterapi hemşiresine ihtiyaç duyulacak. Doç. Dr. Çiğdem Erten’in gelmesiyle onkoloji çok güçlü bir alana girdi. Bizim de arzumuz onkolojide iyi bir ivme kazanmak. Tıbbi onkolojideki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz” dedi. Doç.Dr.Çiğdem Erten ise onokoloji hastasına multipdisipliner olarak yaklaşmak gerektiğini belirterek, “Hastaya sadece ilacını verip göndermiyor, her türlü desteği veriyoruz. Yenilenmiş kemoterapi ünitemizde ilaç hazırlamada tam otomatik robotik sisteme geçiş olacak. Hem çalışanın sağlığı emniyete alınacak, hem de otomasyon sistemi ile ilaçların dozları robotik sistemle yapılacak” diye konuştu. Tınaztepe Hastanesi Koordinatörü Dr. Mehmet Bektur, “Misyonumuz bir eğitim, üniversite hastanesi gibi sadece bu hastanelerde verilebilen özellikli ameliyatları yapabilen, tedavi hizmetlerini verebilen bir sağlık kurumu olmak” dedi.
Uyku apnesi kendiliğinden düzelmez
AMERİKA Ulusal Uyku Vakfı’na göre 18 milyondan fazla insanın uyku apnesi şikayeti bulunduğu belirtiliyor. Genelde horlamayı bir hastalık belirtisi olarak görmeyip, hızlı iş tempomuza bağlı aşırı yorgunluğa bağlarız. “Özellikle çok gürültülü horlamalar ve iç çekmelerinizin olduğunu söyleyen eşinize kulak verin. Sizde de uyku apnesi olabilir” diyen Özel Ekol Kulak Burun Boğaz Hastanesi doktorlarından Doç. Çağlar Çallı, ilgili şu bilgileri verdi: “Uyku apnesinin çoğunlukla kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bu nedenle hayati sorunlara yol açmadan tanısının konması için hemen bir uzmana başvurmanız gerekir. Kesin tanı için polisomnografi (uyku testi) testi uygulanır. Uyku sırasında alınan sonuçlarla tedavi seçenekleri olan cerrahi ya da pozitif basınçlı hava veren cihaz (CPAP) kulanımına karar verilir. Karar cerrahi ise ilk iki bölge burun ve küçük dil-yumuşak damaktır. Burun cerrahisi nefes alıp vermeyi rahatlatır. Küçük dil ve yumuşak damak cerrahisi ise uykuda soluk durmasını ve horlamada çıkan sesi azaltmakla beraber, postop dönemde kilo da verildiği için çift yönlü fayda sağlar.”
Çocuk reflüsüne dikkat
İZMİR Kent Hastanesi Gastroloji uzmanlarından Dr. Bülent Şengül, anne ve babaların, çocuklarına gece yatmadan hemen önce süt içirmelerinin reflüye yol açtığını söyledi. Bebek, çocuk beslenmesinde sütün yerinin çok önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Şengül, “Çocuklara akşam süt verilecekse, yatmadan en az iki saat önce içirilmeli. Çocuktaki ses kısıklığı, boğazda gıcıklanma, mide yanması, öksürük atakları ve ağız kokusu reflünün belirtileridir” dedi. Anne babaların, çocukların şikayetlerine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Şengül, “Çocuk bulantıdan bahsediyorsa, yanmayı tarif ediyorsa, ağzına acı su geldiğini söylüyorsa, yatırınca öksürük atakları ile kalkıyorsa, sık sık ses kısıklığı yaşıyor, boğazında gıcıklanma var gibi davranıyor ve nefesi kokuyorsa reflüyü düşünmek lazım. Bu tür şikayetlerde pediatrik gastroentereloglara başvurulmalı” dedi.
Paylaş