ENDOKRİNOLOJİ uzmanı Dr. Erdal Duman, genel kanının aksine, gerekli şartların oluşması durumunda şeker hastalarının gebe kalmasında sakınca olmadığını belirtti.
Göz bozukluğu, böbrek yetmezliği, kalp ve damar rahatsızlıkları yaşayan hastalarda gebeliğin önerilmediğini anlatan Dr. Erdal Duman, "Gebe kalmadan önceki 1 yıl boyunca kan şekeri dikkatli bir şekilde düzenlenmelidir. Gebe kalınmadan çok önce insüline bağlanılması, hasta kilolu ise kilo kaybının sağlanması önemlidir. Gebeliğe hazırlık süreci, bir kadın doğum uzmanıyla birlikte endokrinoloji veya dahiliye uzmanı tarafından gözlem altında tutulmalıdır. Bu koşullar sağlandığında gebeliğin normal seyretmemesi için neden yoktur" dedi.
Türkiye’nin ilk geriatri web sitesi yayında
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Anabilimdalı, Türkiye'nin bu alandaki ilk web sitesini oluşturdu. Türkçe ve İngilizce dillerinde hizmet verecek site ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, Ege Üniversitesi ve Ege Geriatri Derneği'nin işbirliğiyle hayata geçen projenin, bilgiye daha kolay ulaşmak ve paylaşmak amacını taşıdığını söyledi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Semih Ökkeş önderliğinde hayata geçen sitede, geriatri ile ilgili soruların en yetkili uzmanlarca yanıtlandığını da belirten Akçiçek, "Web sitemiz aynı zamanda haziran ayında gerçekleşen 7'nci Geriatri Kongresi'nde hizmet ödülü kazandı. Sitenin, halkımızın önemli bir ihtiyacını karşılayacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Sitenin kurucusu Semih Ökkeş ise "Hedef kitlemiz özellikle ileri yaştaki insanlar olacak. Topladığımız yazılı ve görsel materyalleri herkesin anlayabileceği bir sadelikte kullanmaya çalıştık. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğimiz bu proje sayesinde, insanlar tüm sorularına yanıt bulabilecek" dedi.
Ortodontik anomali anne karnında başlıyor
EGE Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Işıksal, halk arasında 'tel takılmasını gerektiren durumlar' olarak bilinen 'ortodontik anomali' hakkında bilgi verdi. Ağız, çene, diş sistemindeki bozuklukların ortodontik tedaviyi gerektirdiğini belirten Işıksal, "Bu tip anomaliler çok değişkenlik göstermekle birlikte genellikle estetik bir sorun olarak dikkat çektiklerinden, hasta veya ailesi tarafından farkedilirler. Oluşumlarının temeli genellikle çocuğun anne karnına düşmesiyle atılır. Çoğu kalıtsaldır. Hamilelikte sigara içilmesi, uyuşturucu ve alkol kullanılması, vitamin eksiklikleri gibi olumsuzluklar da bu tür bozuklukların oluşmasında etkilidir" diye konuştu.
Trafikte araba kullanmak anesteziden çok daha riskli
GÜNDE ortalama 15-20 hastaya anestezi verip sağlıklı bir şekilde ameliyat olmalarını sağlayan Gazi Hastanesi anestezi ekibi, başarılı çalışmalarıyla göz dolduruyor. Asım Yetkiner, Ufuk Karataş, Elif Ulukaya ve Haşim Aksu'dan oluşan ekip üyeleri, "Amacımız ameliyat için en uygun ve en doğru yöntemi uygulamak. Trafikte araba kullanmak anesteziye oranla çok daha riskli. Her türlü güvenlik tedbirinin alındığı ve hastanın birebir izlendiği bir ortam ile doktor gözetiminde hastaya verilen anestezinin riski bize göre sıfırdır" dediler.
Aktuğlu Almanya yolcusu
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Aktuğlu, Almanya'da yapılacak uzmanlar toplantısına Türkiye'den davet edilen iki doktordan biri oldu. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Gönül Okçu ile birlikte Almanya'nın Mens kentinde yapılacak olan toplantıda bacak kırıklarının tedavisinde 'Çivileme Yöntemi'ni anlatacak olan Aktuğlu, "Bu yöntemle yapılan ameliyatlarda hasta çok hızlı ayağa kalkıyor. Bu teknikte kemiğin içine konan özel bir sistemle kırığın hemen kaynamasını sağlıyoruz. Tekniği 1991 yılında Strsburg'da öğrendim. Almanya'daki toplantı çok uç vakaların tartışıldığı bir organizasyon. Ben de bu toplantıya davet edildiğim için mutluyum" diye konuştu.