Paylaş
Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri. Son aylarda medyada yer alan haberler nedeniyle meme kanseri ve bu kansere yol açan genetik faktörler özellikle kadınların ilgisini çekiyor. Gen Test Genetik Tanı Merkezi’nin uzmanları Dr. Aslıhan Ekmekçi ve Dr. Tarkan Kalkan, kadınların korkulu rüyası meme kanserinin genetik tanımlanması için şu bilgileri verdiler;
“Bu konuda ilk bilinmesi gereken nokta, kanserin multifaktöriyel bir hastalık olduğudur. Yani bir çok farklı etkenin bir karışım oluşturması sonucu kanser meydana geliyor. Genetik yatkınlık bunların içinde en anlamlı olanı. Tüm meme kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 5-10’u kalıtsaldır. Ancak kalıtsal yatkınlığı olan insanların hepsinde kanser gelişmediği de unutulmamalı. Aile öyküsü varlığı meme kanseri açısından önemli bir risk faktörü. Kişinin birinci derece akrabaları içinde bir kişinin meme kanseri olması, o kişinin meme kanseri geliştirme riskini 1.80 kat artırır. İki adet birinci derece akrabada varsa risk 2.9 kat artar. Moleküler genetik alanındaki gelişmelerle, kansere yatkınlığın kalıtılmasına yol açan farklı genler tanımlanmıştır.
Gen testi yapılmalı mı?
Kadınlarımız açısından en önemli konulardan birisi bu genlerin testlerini kendilerine yaptırıp yaptırmamaları sorusudur. Özellikle ailesinde meme kanseri olan bireylerin kafasında bu konu önemli bir yer tutabilmektedir. İlk olarak bilinmesi gereken ailesel meme kanserlerinde çok fazla sayıda gen bölgesi ilişkilendirilmektedir. Herhangi bir sebeple kendisine genetik test yaptırmayı düşünen bireylerin ilk olarak genetik danışma hizmeti alması önemlidir. Bu sayede soy ağaçları çıkarılan, aile öyküleri alınan, ailedeki değişik hastalık ve özellikler saptanan kişilerin yaşam öyküleri ile birlikte risk tahmini değerlendirme programları kullanılarak uzun süreli risk hesaplaması yapılabilir.”
PAHALI TESTLER
Meme kanseri için yapılacak gen analizlerinin oldukça pahalı olduğunu söyleyen Dr. Ekmekçi, “Burada unutulmaması gereken ailesel meme kanserlerinde farklı bir çok genin sorumlu olduğudur. Ayrıca ailesinde meme kanseri olan her olguya test yapmak da doğru değildir. Test yapılacaksa bile nasıl bir test programı uygulanacağı konusunda genetik danışma hizmeti almalarının önemini vurgulamak isterim. Doğru yönde yapılan test stratejisi ile ailesel DNA hasarının bulunması durumunda, ailedeki diğer riskli kişilerde ailesel mutasyonun taranması sağlanabilecek, onlara da sonuçları ile genetik danışma verilebilecektir. Ailesel mutasyon araştırılması maliyeti yüzde 90 daha ucuz olmaktadır. Ayrıca meme kanseri olan hastaların test yaptırmasalar bile DNA’larının alınıp saklanması gelecek kuşaklar için çok önemlidir. Çünkü bize esas yol gösterici olan hasta kişide yapacağımız çalışmadır. Bu sayede yıllar sonra ortaya çıkabilecek bilgiler ışığında ailedeki hasarlı DNA bölgesi bulunarak riskli diğer bireyler taranabilir.
BAŞVUDURU ADRESİ
Genetik Tanı Merkezi, genetik ön danışma almak isteyen ailelere yardımcı olmakta ve ücretsiz olarak ‘Ailesel Meme Kanseri’ ile ilgili hizmet veriyor. İsteyen aileler merkezden telefonla randevu alabilir. CDF GENetik Tani Merkezi / CDF GENetic Diagnosis Center. Tel: 232. 463 45 55
Paylaş