Katarkt tedavisinde teknolojik devrim

Haberin Devamı

GÖZÜN arkasında, görmenize doğrudan etkili olan tamamen saydam bir lens bulunur. Sağlıklı ve genç insanlarda bu lens dışarıdan gelen tüm ışık ve ışını içinden geçirerek, gözünüzün arkasında yer alan retina tabakası üzerinde net bir görüntü oluştururken, yaşlandıkça bu lens saydam yapısını kaybeder, bulanıklaşır ve matlaşır. Bu durumda gelen ışık, bu yapıdan sağlıklı bir şekilde geçemez. Kişi, görüntüyü puslu ve bulanık görür. Bu yapısı değişen lens tabakasına katarakt denir.

Katarkt tedavisinde teknolojik devrim

Batıgöz Hastanesi kurucusu Dr. Mehmet Söyler, kataraktın yatmaya gerek olmadan yapılabilen, iğnesiz, dikişsiz ve ağrısız bir cerrahi olduğunu söyledi. Hastanın normal görme düzeyine ulaşması için sürenin operasyonun zorluğuna ve kataraktın sertliğine bağlı olduğunu, 1 hafta-15 gün içerisinde iyi bir görme noktasına ulaşılabileceğini belirten Dr. Söyler konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Katarakt genel olarak 50 yaş ve sonrasında görülen, görme kalitesini düşüren bir hastalıktır. İlerlemesi tamamen görmeyi engeller. Katarakt, yaşlanma süreci sonucunda vücudun oluşturduğu bir rahatsızlıktır. Travma, diyabet gibi sistemik hastalıklara veya uzun süreli kortizon kullanımına bağlı olarak da gelişebilir. Kataraktın yüzde 80 ve fazlası yaşa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Belirtilerinden en önemlisi puslu, silik ve az görmedir. Geceleri ışık rahatsızlığının artması, ışığın tek bir noktadan değil, dağınık olarak görülmesi de katarakt habercisi olabilir. Ayrıca yeni doğan bebeklerde de anne karnındayken katarakt gelişebilmektedir. Bu yüzden bebeklerin ilk aylardaki göz kontrolleri de çok önemlidir. Dünyanın her yerinde tek tedavisi ameliyattır ve herhangi bir ilaç ile tedavisi yoktur. Beklemek, görüşün daha fazla bozulmasına, ameliyatın daha uzamasına sebep olabilir.”

LAZER TEKNOLOJİSİ

Günümüzde, lazer göz tedavisinin farklı yöntemlerle en ileri noktalara ulaştığını, katarakt hastalığının tedavisi tamamen hekimin el becerisiyle gerçekleştiğini vurgulayan Dr. Mehmet Söyler, “Günümüzde Femtosaniye Lazer Katarakt Teknolojisi kullanılıyor. Bu, korneal kesinin bıçak kullanılmadan oluşturulması, kataraktlı merceğin ön zarında açıklığın hazırlanması, astigmatik düzeltme ve kataraktlı merceğin parçalanması gibi katarakt cerrahisinin en önemli aşamaları bu lazer teknolojisi sayesinde, bilgisayar kontrolünde gerçekleşiyor. Yine katarakt ameliyatlarında kullanılan 3D (3 boyutlu görüntüleme teknolojisi), cerraha dokuyla bütünleşme hissi sağlar ve üst seviyede hassasiyetle operasyon yapmasına yardımcı olur. Katarakt cerrahisinde kullanılan Multifokal Göz İçi Lensler ile hastanın gözlüğe bağımlılığı azalır veya tamamen ortadan kalkar” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları