Kanserden korunmak elinizde

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Tıbbi Onkoloji Bölüm Dalı doktorlarından Doç. Dr. Canfeza Sezgin, kanserlerin yüzde 30-40’nın beslenme tarzı ve egzersiz ile engellenebileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Vatandaşları günde en az beş porsiyon meyve ve sebze tüketmeye çağıran Dr. Sezgin, katı meyve ve sebze tüketiminin suyuna göre daha çok yarar sağlayacağını aktardı. Renkli gıdaların tercih edilmesi gerektiğine değinen Sezgin, “Özellikle koyu yeşil sebzeler brokoli, yeşilbiber gibi. Sarımsak, dutgiller ve soya çokça tüketilmeli. Domates, yeşil çay, zerdaçal da kanserden korunmada etkindir. Diğer bitkisel gıdalardan en az yedi porsiyon tüketilmeli. Balık veya kümes hayvanları için porsiyon kısıtlaması yoktur ama meyve ve sebze alımını kısıtlamayacak şekilde tüketilmelidir” dedi. Kilo artışının veya şişmanlığın kanser riskini artırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Sezgin, egzersizin kanser riskini azaltabileceğini, fiziksel olarak aktif insanlarda kanser riskinin düşük olduğunu belirterek, haftada beş gün 30 dakika egzersiz yapılmasını önerdi.   

Haberin Devamı

Yaşamın kendisi sağlık 

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, oda ile Konak Belediyesi’nin bu yıl ‘Kent Sağlığı’nı geliştirmek adına işbirliği yapma kararı aldıklarını belirtti. Özer, “Bu doğrultuda işbirliği protokolü ile sağlık eğitimi ön planda tutularak üç başlıklı bir proje yürütülmeye başladık. Bu protokol ile uygulanan ‘Ev Kazalarından Korunma ve Temel İlkyardım Beceri Eğitimi’nde Konak’ta yaşayan ev hanımları, muhtarlar, kurum çalışanları ve işçilere yönelik olarak 3 saatlik uygulamalı seminerler düzenliyoruz” bilgisini verdi.

Bel ağrısı riski taşıyan iş türleri

KENT Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Altay Bedük, çalışanlarda en sık görülen rahatsızlıklardan birinin bel ağrısı olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Bedük, bel ağrısı riski taşıyan iş türlerine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Ağır yük taşıyanlarda bel ağrısı riski normal nüfusa göre 8 kat daha fazla. Bu nedenle ağır taşıma işleri mümkün olduğunca makineyle yapmakta fayda var. Makine, bilgisayar kullanımı gibi sürekli aynı pozisyonda çalışılanlar ise belli aralıklarla vücut pozisyonlarını değiştirmesi gerekiyor. Bel ağrısı geçirmiş olanlar, kilo fazlası olanlar, uzun boylular, sigara içicilerinde risk daha fazladır. Bu işlerde çalışanlara doğru çalışma pozisyonları hakkında eğitim verilmelisi gerekiyor.”  

Yazarın Tüm Yazıları