Paylaş
Çok çeşitli nedenler
“Kadınlarda da hormonal ve genetik nedenlere bağlı saç dökülmesi görülebilir. Bunun dışında tiroid hastalıkları, diabet, yumurtalık kistleri, kansızlık, vitamin eksiklikleri (folik asit, B 12, C vit.), eser element eksiklikleri (çinko), kullanılan çeşitli ilaçlar (kemoterapi, kortizon, antidepresanlar, sakinleştiriciler, doğum kontrol ilaçları, statin, beta blokerler, bazı antihipertansifler, antiepileptik ilaçlar, menopoz, kronik hastalıklar, doğumlar, stres, yüksek ateşle seyreden hastalıklar, geçirilmiş ağır ameliyat veya tedavi süreçleri ve yaşlanmaya bağlı (senil alopesi) nedenler sayılabilir. Ancak başta da belirtilenhormonal – genetik neden baskın faktördür. Buna da androjenik alopesi denir.
Erkekten daha zor
Kadın hastaların tedavisinde başarı oranının az olduğu söylenir. Bazı kadınlarda saç dökülmesi erkek tipi karakterinde olmayıp enseyi de içine alan bütün saçlı deri bölgesinde dökülme, seyrelme ve incelme görülmektedir. Bu vakalarda tıbbi veya cerrahi tedaviler tatminkar olamıyor.
Öncelikle nedene yönelik tanı konmaya çalışılmalıdır. Geri döndürülebilecek faktörler varsa bunlara yönelinir, yerine koyma tedavileri için uygun ilaçlar verilebilir. Daha sonra saç kuvvetlendirici veya dökülmeyi yavaşlatıp durdurmaya yönelik tıbbi tedaviler ele alınabilir. Lokal minoksidil losyon uygulaması, mezoterapi, saç PRP tedavisi ve vitamin takviyeleri gibi.
4-5 saatlik seans
Saç ekimi uygun hastalarda erkek hastalara yapılana benzer şekilde gerçekleştirilebilir. Saçların kısa kesilmesi gerekmez. Enseden alınan bir doku parçasından saç kökleri hazırlanır ve gerekli yerlere yerleştirilirler. İşlem lokal anestezi altında genellikle dört beş saat sürecek şekilde cereyan eder. Operasyon sonrası dönem çok ağrılı değildir. Baş derisinde bir iki hafta kadar kabuklar olacaktır. Saçlar üç ay sonra çıkmaya başlar. Sonuç için bir yıl kadar beklemek gerekir. Yine uygun vakalarda istenirse bir seans daha yapılabilir.
Uygun açıda ekim
Kaş ekimi konusuna gelince, kalın ve kuvvetli kaş eğilimiyle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Medyada bir çok kişinin kaş ektirdiği söylense de bunların çoğunun döğme (tattoo) olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bize gelen bir çok vaka kaşları oldukça zayıflamış, minyatürize olmuş ve altta yapılıp rengi solmuş dövmesi bulunan hanımlar oluyor. Olabildiğince doğal kalacak şekilde kaş bölgesine saç ekimi yapılabilmektedir. Ancak bu kıllar saç karakterinde olduklarından belli aralıklarla kısaltılmaları gerekir. Uygun açılarda ekim yapmak çok önemlidir. Yapılacak işlem konusunda hastaların çok iyi bilgilendirilmeleri gerekir.
Paylaş