Her kardiyolog ablasyon operasyonu yapabilir mi?

ABLASYON, kalpteki ritim bozukluklarının tedavi edilmesini hedefleyen bir tedavidir.

Haberin Devamı

 

Ablasyon işleminde amaç, ritim bozukluğuna neden olan kalpteki sorunlu bölgenin tamamen ortadan kaldırılmasıdır.
Girişimsel bir tedavi yöntemi olan ablasyon nedir, hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır, Ablasyon tedavisi nasıl yapılır?
Bu soruların cevaplarını İsveç Stokholm Karolinska Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Aritmi Bölümü’nden Doç. Dr. Serkan Saygı anlattı.

BAŞARI ŞANSI YÜKSEK
Çarpıntı hastaneye başvuran hastaların en sık ifade ettikleri şikayetlerden biri...
Halk arasında ‘yakma tedavisi’ olarak da bilinen ablasyon tedavisi günümüzde birçok ritim bozukluğunun ilaçsız tedavisini mümkün kılıyor.
İşlemin esası kalp içindeki ritim bozukluğu yapan dokunun tespit edilerek kontrollü bir şekilde harap edilmesine dayanıyor.
Altta yatan taşikardi tipine göre değişmekle beraber ablasyon tedavisinin başarı şansının yüzde 60-95 arasında değişiyor.
Tüm bu başarı oranları ilaç tedavisiyle karşılaştırılamayacak kadar yüksek.

Haberin Devamı

UZMANLIK GEREKTİRİYOR
Kalp ritim bozukluğu olan hastaların tedavisinde güvenliği ve başarıyı belirleyen en önemli faktör işlemi yapan hekimin bu konudaki yeterliliğidir.
Hastaların özellikle bu konuda sorgulayıcı olmaları gerekmektedir.
Ablasyon tedavisinde en önemli nokta, her kardiyoloji uzmanının bu konuda yeterliliğinin olmadığının bilinmesidir.
Ritim bozukluklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış kardiyologlara (nadiren kalp damar cerrahları), elektrofizyoloji uzmanı veya elektrofizyolog denilmektedir.
Ancak ülkemizde standartlara bağlanmış ve resmiyet kazanmış bir elektrofizyoloji uzmanlığı henüz tanımlanmamıştır.
Türk Kardiyoloji Derneği ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda çalışmalarının devam etmekte olduğunu bilmekteyiz.
Bununla birlikte yurtdışında elektrofizyoloji, yani ritim bozukluklarının tedavisi konusunda kardiyoloji hekimlerinin yeterli bilgi ve beceriye sahip olduklarını gösteren eğitim ve diploma-sertifika programları bulunmaktadır.
Bu konuda tüm dünyada geçerliliği kabul edilen en önemli sertifikasyon programını Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin (ESC) alt birimi olan Avrupa Kalp Ritim Derneği (EHRA) yürütmektedir.
Türkiye’de bu unvana sahip sadece iki elektrofizyoloji uzmanı bulunmaktadır.
Türkiye’de ritim bozukluğu ile ilgilenen kardiyoloji uzmanları arasında bu veya bunun gibi uluslararası geçerliliği ve tanınırlığı olan sertifikasyon programlarını tamamlayan hekimlerin sayısının artması, hastaların tedavi başarı oranlarının artmasını sağlayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları