Paylaş
Depremin yarattığı üzüntü, endişe, korku gibi duygularla nasıl baş ederiz? Akupunktur Uzmanı Doktor Tayfur Yağcı anlattı:
“Güzel ülkemizin güneydoğusunda yaşananları, olan bitenleri ve hala olmaya devam edenleri ifade etmek için kelimeler yetersiz kalıyor. Çünkü ateş düşmediği yeri de yaktı vicdanı ve merhameti olan biz insanlar için. Tüm ülke olarak gözümüz kulağımız orada ve yastayız. İçimizde bir yerlerde hala depremler, sarsıntılar, yıkıntılar devam ediyor. Maddi, manevi hepimiz bir şeyler yapmanın, yaralara merhem olmanın gayreti içerisindeyiz. Biz hekimler, psikologlar, dernekler, gönüllü yardımseverler, depremden sonra kanamayan fakat içimizi dağlayan, yakan, yıkan yaraları nasıl tamir edebiliriz?
ACILARINA DRTAK OLMALIYIZ
Öncelikle ağlamasına, acısına, öfkesine, umutsuzluğuna, duygularına saygı duymalıyız. ‘Şanslısın, daha kötüsü de var’ demeden acısına ortak olmaya çalışmalıyız. Çünkü daha kötüsünün bir ölçüsü yok terazimizde. Onları dinlemek, yanında olduğumuzu hissettirmek, bizim için değerli olduklarını ve onlar için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızı söylemeliyiz. Çünkü uzun ve zor bir süreç içindeyiz. Acılarımıza destek olacak dostlarımızla. ‘Yaşam üçgenimizi’ kurarak normale dönmenin çarelerini bulmalıyız. Tüm bunlar yetmiyorsa, tabii ki tıbbi destek almalıyız. Dağcı ve arama kurtarma ekibi olan bir kadın hastam, deprem olduğu gün aradı ve deprem bölgesine gideceğini söyleyerek Mezoterapi randevusunu iptal etti. Bir hafta sonra da arayarak döndüğünü ve tedavisine devam etmek istediğini söyledi. O gün karşımda güleryüzlü, canlı, neşeli ve şık kıyafetli, oradaki görevini tamamlayıp dönen mutlu bir kadın vardı. Ben ise şaşırmıştım. Çünkü 8 gün boyunca depremin ilk ve de en korkunç günlerini yaşamış, yerde uyku tulumunda yatmış, yaşadıklarını, acılarını geride bırakarak, normal yaşantısına dönebilecek kadar güçlü bir fiziksel ve psikolojik yapısı vardı.Herkesin acılara, üzüntülere, tepkisi aynı olmayabiliyor. Tıbbi bir destek almak gerekiyorsa, ki çoğu kişi için gerekebilir, biz hekimler yardımcı olabiliyoruz.
AKAPUNKTUR FAYDA SAĞLAR
İlaç kullanmadan doğal tedavilerle tamamlayıcı tıptan yararlanmak istenirse, akupunktur şu faydaları sağlayabilir:
* Ağrı kesici (analjezik) etkisi.
* Vücutta dengeyi sağlayıcı etki (Bio regülatör).
* Rahatlatıcı, sıkıntı giderici etki (Sedasyon ve psikolojik).
* Vücudun bağışıklık sistemini ve direncini artırıcı etki (İmmün stimülan).
* Motor tamir etki (felçli hastalarda) özellikleriyle bir çok hastalığın tedavisinde belirli oranlarda başarıyla uygulanabilir.
Sonuç olarak, bilime ve bilim insanlarının sözlerine inanarak kuracağımız yaşamlarda bir daha böylesi ve benzeri acılar yaşamamak ümidiyle...”
Paylaş