MS Derneği Başkanı Dr. Gökhan Gürel ve yönetim kurulu, engellilere İzmir’de engelsiz seyahat hizmeti sunuyor.
Narlıdere’deki merkezde tedavi alan hastalara, engelli üyelerinin ise dernek merkezinde yapılan tüm etkinliklere kolayca ulaşımını sağlamak için, özel asansörlü ve ikisi tekerlekli sandalyeye bağlı engelli olmak üzere toplam 16 kişiyi taşıyabilen ‘engelli aracını’ faaliyete geçirdi.
Üyelerin sıkıntı yaşamadan, üstelik toplu taşıma araçları ile hemen hemen aynı ücreti ödeyerek ulaşabilecekleri belirtildi.
Gürel, “Hareket güçlüğü olan ve özellikle tekerlekli sandalye kullananlara uygun ulaşım konforu sağlayan araç 3 Ağustos’ta hizmetee başladı. Engelliler artık aileleriyle daha rahat ve özgür sosyal ortamlarda bulunabilecek” dedi.
Asıl amaçlarının tüm engellilere bu hizmeti ücretsiz vermekten yana olduğunu dile getiren Dr. Gökhan Gürel, kurumun bu hizmeti ücretsiz verebilmesi için de bağışların yanı sıra sponsor arayışında olduklarını kendilerine ulaşmak isteyenlerin 232 238 88 88 telefondan ya da izmsder@gmail.com adresinden iletişime geçebileceklerini söyledi.
Medical Park İzmir ekimde açılacak
MEDİCAL Park Hastaneler Grubu’nun en büyüğü ekim ayında İzmir’de açılıyor. Medical Park Bölge Koordinatörü Op. Dr. Zafer Beken, 80 milyon dolara mal olacak hastanenin toplam 46 bin metrekare kapalı alana ve 244 yatağa sahip olduğunu söyledi. Hastanenin tüm branşlarda hizmet verecek düzeyde uluslararası kriterlere uygun olarak hazırlandığını belirten Beken, “35 adet yeni doğan yoğun bakım yatağı, 10 adet engelli yatağı olmak üzere toplam 78 adet yoğun bakım yatağımız mevcut” dedi. SGK ile anlaşma yapacaklarını söyleyen Beken, “Özellikle, organ nakilleri içinde karaciğer, böbrek, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak transplantasyonu aynı zamanda mikrocerrahi, el cerrahisi, kemik iliği nakli yapacağız” dedi.
Kanser uzmanı Sanal Özel Tınaztepe’de
Şubat ayında Dernek Başkanı Dr. Aysel Gürsoy, ‘Tut Elimden’ kampanyası başlattıklarını hatırlatarak, “Şans Meleği kaynaklarımızın biteceği 6’ncı aya girerken geldi” dedi.
Gürsoy, derneğe İzmirli hayırseverlerin sahip çıktığını dile getirerek, “Dernek kapanmaktan kurtuldu. Yapılan desteklerle Alzheimer Derneği Dayanışma Merkezi’nin yerini satın aldık. Bundan sonraki hedefimiz yeterli desteği ulaştığımızda ‘Gündüz Bakım Evleri’ oluşturacağız” ifadesini kullandı.
İzmirli hayırseverler
Dr. Gürsoy, kampanyaya destek verenler hakkında bilgi vererek sözlerine şöyle devam etti: “Kampanyamıza İzmirli hayırseverler ses verdi. Axa Nobel Boya Fabrikası’nın sahibi Eyüp Altan 35 bin TL, Hüseyin Şairoğlu 15 bin TL, Emir-Şenay Ansari ve iş arkadaşları 25 bin TL. Ülkü Gezgin ve Ömür Makinabakan ile arkadaşları 10 bin TL. Novartis ilaç firması 10 bin TL, Pfizer ilaç şirketi 10 bin TL, Lundback ilaç şirketi 10 bin TL, Dalan ailesi 5 bin 500 TL, hasta yakını Muzaffer Kula 10 bin TL ve Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu 5 bin TL yardımda bulundu. Ayrıca, üye aidat ve kermes katkıları var. Binanın sahibi İsa Cimbay da bize indirim yaptı ve daireyi 110 bin liraya aldık. İsmini duyuramadığımız bağışçılarımızdan özür diliyoruz” diye konuştu.
En büyük miras öğrencileri
Geçtiğimiz hafta vefat eden Prof. Dr. Selahattin Erbakan’ın öğrencisi olan Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, “Hocamızın Türkiye’de göz hastalıkları bilim dalının gelişmesine büyük katkıları oldu. İzmir’de göz kliniğini kurdu ve çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Bugün İzmir’deki öğrencilerin çoğu attığı tohumlardan yeşermiş kişiler Selahattin Erbakan hocamızın en güzel mirası bence bu” diye konuştu.
Kalp hastaları oruç tutabilir mi?
4 öğretim üyesi, bir uzman hekim ve 37 asistanla günde 300 civarında acil hastaya baktıklarını belirten Ersoy, sıcaklarda en sık; sıcak çarpmaları, yaz ishalleri, denizanası çarpmaları ve suda boğulmalar, şeklinde acil hastaların başvurduğunu söyledi.
Kanser tedavisi için modern cihaz
EGE Üniversitesi Radyosyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nda, kanser tedavileri sırasında tümörler üzerinde kullanılacak olan 5 milyon değerindeki “3’lü kombinasyonlu Moder Lineer Hızlandırıcı”nın açılışı yapıldı. Yılda 400 kanser hastasına radyoterapi uygulamalarının yapılacağı cihazın, ilk defa bir devlet üniversitesinde faaliyete girdiği vurgulandı.Radyosyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Bülent Aras, “Modern donanımlı lineer hızlandırıcı makine, görüntüleme kılavuzluğunda bir radyoterapi cihazıdır. Hastalıkları tolere edebilmek için tedavileri belirliyoruz, emniyeti sağlıyoruz” dedi. Aras, tümör bölgesinin çevresindeki organların etkilenmesini engelleyen Lineer hızlandırıcının, daha hızlı ve etkili tedavi imkanı sağlığını ifade etti.
Sıcaklara dikkat
ÖZEL Tınaztepe Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Ozan Kınay, yaz sıcaklarının özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Kalp hastalarının normal olmayan dış ortam sıcaklıklarına diğer insanlara göre çok daha duyarlı olduğunu belirten Kınay, şu önerilerde bulundu; “Güneşlenme ya da egzersizler sabah erken saatlerde yapılması gerekir. Günde en az 2-2.5 litre sıvı tüketilmeli. Yağlı yiyeceklerden ve sindirimi zor gıdalardan mutlaka uzak durulmalı, kalp hastaları her zamanki diyetlerini bozmamalı. Alkol ve kafein tüketiminden uzak durulmasına özen gösterilmeli.”
Öz, “Göz ya da diğer bir organımız rahatsızlandığında hemen doktora gideriz. Fakat ayaklarımız ağrıdığında o kadar önemsemeyiz. Ayak sağlığı çok önemli, çünkü ayaklardaki bir rahatsızlık vücudun diğer bölgelerini de etkiler” dedi. Egemania Ayak Sağlığı Merkezi’nde, tırnak batması ve siğil tedavileri, deforme tırnaklar, basış bozuklukları, aşırı terleme ve ayak bakımı konusunda çeşitli uygulamalar yaptıklarını ifade eden Öz, ayak rahatsızlıklarında mutlaka uzmanlara danışılması gerektiğini dile getirdi.
Gölgede de krem sürün
DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Tahsin Güneş, güneşten sadece plajda korunmanın çok yanlış olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Güneş, “Güneşten korunmak için gölgede bile krem sürmeliyiz” diye konuştu. Kişinin kendi derisine uygun kremi kullanmasını öneren Güneş, “Vücut gölgede ve güneşte aynı ışığı alıyor. Dolayısıyla, sadece plajda güneş kremi sürmek yeterli değil. 14 yaşın altındaki çocukların hiçbir zaman kızartarak güneşlenmemesi lazım. Çünkü bu tip güneşlenme kanser riskini artırıyor” dedi.
45 yıllık gözlükler 5 dakikada gitti
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Kumral, 45 yıldır kullandığı gözlükleri attı. 6.5 derece miyop olan Prof. Kumral, ”Teknoloji nimetlerinden yararlanacağız. Gözlüksüz yeni bir döneme girdik” dedi. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, kişilerin lasik tekniği ile görme rahatlığına kavuştuğunu belirtti. Kaşkaloğlu, “Genellikle kişiden kişiye değişmekle birlikte hipermetroplarda 5 numaraya kadar, miyoplarda maksimum 10 numaraya kadar, astigmatlarda maksimum 6 numaraya kadar müdahale edebiliyoruz” bilgisini verdi.
Hürriyet EGE çalışanları, 80 ünite kan bağışında bulundu. Kızılay Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, “Ege Bölgesi’nin kan ihtiyacı 250 bin ünite. Bölgede 150 hastanenin kan ihtiyacını biz karşılıyoruz. Ancak yaz aylarında stoklar azalıyor. Hürriyet EGE’nin 80 ünite kan bağışı ile şu yaz günlerindeki sıkıntımızı hafifletti” diye konuştu. Hürriyet Ege Bölge Temsilcisi Deniz Sipahi de, “Her zaman Kızılay’ın yanındayız” dedi.
Eski vekil hastane açtı
AK Parti Manisa eski milletvekili Dr. Mehmet Terzi, Manisa’da özel hastane açtı. 80 yataklı Grand Medical Özel Hospital, SGK ile anlaşma yaparak hasta kabulüne başladı. Hastanenin resmi açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılması bekleniyor. Dr. Mehmet Çerçi, eşi Dr. Melek Çerçi, Dr. Üzeyir Dindar ve Dr. Mümtaz Kahya’nın ortak olduğu hastanede yaklaşık 300 kişi istihdam edilecek. Çerçi, “Kalp Cerrahisi yoğun bakım yatağı, koroner yoğun bakım odası, anestezi ve yeni doğan çocuk yoğun bakım kuvözleri olmak üzere 4 ayrı yoğun bakımımız, 8 adet acil gözlem yatağımız var. Hepsini üst üste koyduğunuzda 80 hastayı aşacak bir kapasitemiz var” dedi. Tüp bebek merkezinin Manisa’da ilk kez Özel Grand Medical Hospital’da bulunduğunu kaydeden Dr. Mehmet Çerçi, son teknoloji tomografi ve MR cihazlarının yanı sıra normal ve MR anjiyo sistemlerinin de bulunduğunu belirtti.
Çocuk felci aşısına farkındalık projesi
GAZİEMİR Rotary Kulübü, 12-18 yaş arasında 15 gence “Çocuk Felci Aşısı Farkındalık Projesi” uygulaması yaptı. Interact Kulübü üyelerinin yaptığı etkinlikte, çocuk felci aşısının önemi anlatıldı. Hami Kulüp Başkanı Dr. Sibel Akkol, “Geleceğimiz gençlerimizin ellerinde. Bu projeyle hem kendi gelişimlerini en iyi şekilde gerçekleştirecekler, hem de topluma yararlı olacaklar” diye konuştu.
Vatandaşları günde en az beş porsiyon meyve ve sebze tüketmeye çağıran Dr. Sezgin, katı meyve ve sebze tüketiminin suyuna göre daha çok yarar sağlayacağını aktardı. Renkli gıdaların tercih edilmesi gerektiğine değinen Sezgin, “Özellikle koyu yeşil sebzeler brokoli, yeşilbiber gibi. Sarımsak, dutgiller ve soya çokça tüketilmeli. Domates, yeşil çay, zerdaçal da kanserden korunmada etkindir. Diğer bitkisel gıdalardan en az yedi porsiyon tüketilmeli. Balık veya kümes hayvanları için porsiyon kısıtlaması yoktur ama meyve ve sebze alımını kısıtlamayacak şekilde tüketilmelidir” dedi. Kilo artışının veya şişmanlığın kanser riskini artırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Sezgin, egzersizin kanser riskini azaltabileceğini, fiziksel olarak aktif insanlarda kanser riskinin düşük olduğunu belirterek, haftada beş gün 30 dakika egzersiz yapılmasını önerdi.
Yaşamın kendisi sağlık
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, oda ile Konak Belediyesi’nin bu yıl ‘Kent Sağlığı’nı geliştirmek adına işbirliği yapma kararı aldıklarını belirtti. Özer, “Bu doğrultuda işbirliği protokolü ile sağlık eğitimi ön planda tutularak üç başlıklı bir proje yürütülmeye başladık. Bu protokol ile uygulanan ‘Ev Kazalarından Korunma ve Temel İlkyardım Beceri Eğitimi’nde Konak’ta yaşayan ev hanımları, muhtarlar, kurum çalışanları ve işçilere yönelik olarak 3 saatlik uygulamalı seminerler düzenliyoruz” bilgisini verdi.
Bel ağrısı riski taşıyan iş türleri
KENT Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Altay Bedük, çalışanlarda en sık görülen rahatsızlıklardan birinin bel ağrısı olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Bedük, bel ağrısı riski taşıyan iş türlerine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Ağır yük taşıyanlarda bel ağrısı riski normal nüfusa göre 8 kat daha fazla. Bu nedenle ağır taşıma işleri mümkün olduğunca makineyle yapmakta fayda var. Makine, bilgisayar kullanımı gibi sürekli aynı pozisyonda çalışılanlar ise belli aralıklarla vücut pozisyonlarını değiştirmesi gerekiyor. Bel ağrısı geçirmiş olanlar, kilo fazlası olanlar, uzun boylular, sigara içicilerinde risk daha fazladır. Bu işlerde çalışanlara doğru çalışma pozisyonları hakkında eğitim verilmelisi gerekiyor.”
EMOT’un kurucularından Dr. Sait Ada, hastanelerinin ‘El Travma Merkezi’ olarak tanımasının önemli bir gelişme
olduğunu belirtti.
40 yıl sonra buluştular
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 1971 mezunları, Çeşme Altın Yunus’ta buluştular. 40 yıl sonra bir araya gelen mezunlar birbirini tanımakta zorluk çekti. Anılarını tazeleyen doktorlar, önümüzdeki yıl Güneydoğu’da buluşmak üzere vedalaştı.
Özel Çeşme Sissus yeniden faaliyette
İKİ yıl önce kapanan Çeşme’deki Özel Sissus Hastanesi, yeniden hizmete başladı. Genel Koordinatör Mehmet Karakuş, 24 saat hizmet vereceklerini belirterek, hastanenin KBB, dahiliye, ortopedi, kadın doğum, çocuk sağlığı, göz, genel cerrahi, anestezi, biyokimya, radyoloji dallarında hasta kabul edeceği bilgisini verdi. Karakuş, “75 personel ve 20 hekimle hizmet vermeye başlayan hastanemizde, son teknolojik cihazların yer aldığı görüntüleme merkezinin yanı sıra tam donanımlı acil servis, modern 2 ameliyathane, 5 yıldızlı otel konforunda hasta odaları, ambulans ve yoğun bakım hizmetleri de bulunuyor” dedi.
İzmir’de 2004’te kurulan merkezin kurucularından Opr. Dr. Mehmet Söyler, günde 30 - 40 arası ameliyat yaptıklarını belirterek, “Son teknolojiye sahip binamızda Türkiye’nin dört bir yanından gelen herkese ışık oluyoruz” dedi.
Ege Bölgesi’nin ilk hemşirelik fakültesi
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu, fakülte olma sevinci yaşıyor. Ege’nin ilk Türkiye’nin ise 2’nci hemşirelik fakültesi olma yolunda adım attıklarını belirten Hemşirelik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Zuhal Bahar, “1992’de eğitime başlayan yüksekokulun fakülte olma yönündeki başvurusu YÖK tarafından onaylandı. Başbakanlığa imzaya gitti” diyerek işlemler hakkında bilgi verdi.
Hürriyet Ege’ye teşekkür
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), ‘Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi’ projesine desteklerinden dolayı Hürriyet Ege muhabiri Bülent Katarcı’ya ‘Teşekkür Belgesi’ verdi. Sabancı Vakfı Hibe programı katkılarıyla gerçekleştirilen projeyle ilgili Kordon Otel’de yapılan törende, gönüllü öğretmenler ve sivil toplum kuruluşlarına da teşekkür belgesi verildi.