O, 2011’in en yaratıcı insanlarından biri

Popüler iş hayatı dergisi, Amerikan Fast Company, her yıl en yaratıcı 100 isim listesi yayınlar. İsimler iş dünyasından seçilir.

Bazıları çok ünlüdür, bazılarının adını bile bilmezsiniz ama milyon dolarlık şirketleri yönetirler. Bu yılın listesinde bir numarada El Cezire’nin genel müdürü Wadah Khanfar, sekiz numarada talk show’cu Conan O’Brian, 12 numarada Oprah Winfrey var. 53 numaradaysa Surui kabilesinin reisi Almir Narayamoga... Renkli kuş tüylerinden başlığı, parmak arası terlikler, Amazon Ormanları’nın ortasında objektife gülümsüyor sayfada. Kucağındaysa bir Mac Book duruyor

Almir Narayamoga Surui daha 36 yaşında. Brezilya Amazon Ormanları’nda yaşayan Surui kabilesinin şefi. Kabilenin nüfusu 1300. 17 yaşından beri halkının lideri. Suruiler arasından üniversiteyi giden ilk kişi. Kabilesini ve Amazonlar’ı kurtarmak için 14 yıldır uğraşıyor. Çalışmalarına Kyoto Protokolü’nün imzalandığı 1997’de başlamış. /images/100/0x0/55ea1f49f018fbb8f86c95ef
Ormanları ve dolayısıyla kabilesini yok olmanın eşiğine getiren tomrukçuluk, madencilik, tarım ve inşaat faaliyetleriyle mücadele ediyor. Bu yüzden ölüm tehditleri alıyor, şiddete maruz kalıyor.
Şef Almir’in en yaratıcı isimler listesine girmesinin nedeni, Google Earth ile yaptığı işbirliği. O, dış dünyayla ilk bağlantısını 7 Eylül 1969’da kurmuş bir kabilenin, ok ve yayları bırakıp eline cep telefonu almasını sağladı. Cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar, hayatta kalmalarını sağlıyor. En azından niyet bu.

YÜZDE 20’Sİ YOK OLDU

Almir Narayamoga, geleneksel yaşamlarına devam edebilmeleri için teknolojiye muhtaç olduklarını düşünüyor. Binlerce yıllık geleneklerini sürdürmek için ormana ihtiyaçları var. Fakat Amazonlar, barındırdığı ekonomik potansiyelle pek çok kişinin ağzını sulandırıyor. Sadece 2009’da 130 bir kilometrekaresi yok oldu. Teknoloji, ormanı korumak için lazım.
Şef, 2008’de Google’ın kapısını çaldı ve işbirliği önerdi. Google Earth üzerinden ormanın haritasını çıkaracak, üzerine kutsal yerleri, kültürel varlıkları işaretleyeceklerdi. Ayrıca güvenlik de bu yolla sağlanacaktı. Ormanın herhangi bir yerinde yürütülen yasadışı faaliyetler Google yardımıyla yakalanacaktı.
Bu arada işbirliği önerdiği tek şirket Google değil. İnternette saatlerini geçiriyor ve şirketlerin web sayfalarını inceliyor. Yağmur ormanlarına ya da genel olarak çevreye bütçe ayıran bir şirket bulursa, hemen ilgili kişiye bir e-posta gönderiyor ve yardım istiyor.

50 YILLIK PLAN HAZIR

Google ile sağlanan anlaşma sonrası düzenlenen basın toplantısında şöyle dedi: “Bundan 14 yıl önce, halkımın yaşam kalitesini korumak istiyorsam, Brezilya Amazonları’nı korumam gerektiğini anladım. İşbirliği ve dayanışmanın çok önemli olduğunu öğrendim. Google teknolojisini sadece burada olup biteni duyurmak için değil, çözüm yollarını tartışmak için de kullanmak istiyoruz. Bölgeyi ve ormanları korumak için 50 yıllık bir plan yaptık. Ekonomik gelişmeyle koruma arasında bir denge kurmaya çalışıyoruz. Ormanın kendisinin de ekonomik gelişmeye katkıda bulunacak ürünleri var.”

GENÇLER ÜNİVERSİTEDE

Teknolojiyi kullanmak için eğitim gerekiyordu. Hemen kabilenin gençlerinden 15 kişi seçildi ve iyi bir eğitim almak üzere üniversiteye gönderildiler. Bugün hepsinin üstüne aldığı bir alan var, herkesin görevi belli.
Kabilenin kalanı da cep telefonlarını yanlarında taşımaya alışmaya çalışıyor. Ormanda yasadışı faaliyete rastlarlarsa, tomrukçulara denk gelirlerse hemen fotoğrafını çekiyor ya da filme alıyorlar. Görüntü derhal internete veriliyor. Böylece yetkililer duruma müdahale ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları