Ben, ‘Evde küçük, ikinci bir tuvalet olsa da fazla eşyaları koysam, banyoya sığmayan çamaşır makinesini postalasam’ diye demode demode düşünürken, alem bu konuda çığır açmış, farkında değilim sevgili okurlar.
Henüz fark ettim ki, evlerde genellikle misafir kullansın diye yapılan küçük tuvaletler birer birer saunaya dönüştürülüyor. Yani aklınızda bulunsun, bundan sonra ilk kez gittiğiniz bir evde pat diye küçük tuvalete girmeyin, sauna çıkabilir.
Geçen gün işe gelirken yanımdan geçen kamyonetin üzerinde yazıyordu ‘İkinci tuvaletleriniz itinayla saunaya çevrilir’ diye. Benim bildiğim ona küçük tuvalet denir, hiç ikinci tuvalet diyeni görmemiştim ama sonra hatırladım ki, dilimizde küçük tuvaletin başka bir anlamı daha var. Bu nedenle yazının başlığında da ikinci tuvalet tanımını kullanmayı uygun gördüm.
*
Neyse, böylece fark ettim yeni bir eğilim olduğunu. Moda haline geldiğini ise birkaç telefon konuşması sonrasında anladım. Bu işi yapan firmaların listesini çıkardım. Sadece İstanbul değil, Ankara ve İzmir’den de bir iki yeri aradım. Hepsi aynı şeyi söyledi; ‘Evet hanımefendi, sık sık ikinci tuvaletleri saunaya çeviriyoruz, hem de itinayla’.
Üstelik bu aralar tuvaletleri saunaya çevirmenin tam mevsimiymiş. Niye anlamadım, onlar da izah edemedi, ama siparişler baharda artıyormuş.
Gösterdiğiniz her yere sauna yapabiliyorlar. Fakat elbette en uygun yer ikinci tuvaletler veya ebeveyn banyoları. Karanlık odalarını saunaya çevirenler de oluyormuş. Ama bunun için varsa pencerenin örülmesi gerekiyor. Bu saydıklarım apartman dairesinde yaşayanlar için. Müstakil evi olanlar bodrum katlarına kocaman saunalar yaptırıp, yanına fitness aletleri koyup, sağlık merkezi yaratıyormuş.
Karar verdikten sonra, saunanızı yaptırıp, içinde ter atmaya başlamanız için 20 gün ile 1 ay arasında değişen bir süre gerekiyor. Evinize gelip ölçü alıyorlar, siz kullanılacak ahşabın cinsini ve aksesuvarları seçiyorsunuz (Genellikle çam ağacı kullanılıyor ama yerli ve yabancı olanları var), sonra saunanızın çizimi ve üretimi yapılıyor. Montajı en fazla iki gün sürüyor. Bir saatte bitireceğini iddia eden firmalar var, bilemiyorum.
*
Sauna yapılacak yer önce ısı kaybına karşı izole ediliyor. Ardından duvarları ahşap kaplanıyor. Ahşap bir oturma yeri konuyor. Yere portatif ahşap ızgaralar yerleştiriliyor. Elektrikli soba mekanın büyüklüğüne göre seçiliyor. En pahalı malzemelerden biri soba. Aksesuvarlar da 800 liraya yakın tutuyor.
Anladığım kadarıyla 1.5 metrekarelik bir saunanın maliyeti 1.800-2.000 lira (bir milyar 800 milyon-2 milyar) civarında. Zaten daha küçük bir alanın uygun olmadığını söylüyorlar. Ahşap kalitesi ve mekanın ölçüleri arttıkça fiyat da artıyor.
Saunaya tahammül edebilen, üstüne üstlük 85 derecelik bu ortamda rahatlayabilen bünyeler için verilmeyecek para değil. Neticede böyle bir zevkiniz varsa ve sık sık gidiyorsanız kısa sürede kendini amorti edecektir.
Bana sorarsanız, ben yine ardiye yaparım derim. Bir iki kere denemişliğim var, nefesim daralıyor, çarpıntı yapıyor. Para verip üstüne bir de eziyet çekecek değilim. Size tavsiyem de, nasıl olsa evde hazır var deyip, zırt pırt kullanmamanız, insan buharlaşıverir maazallah.