Paylaş
Ekonomik krizin belediyelerin yaratıcılığını harekete geçirdiğinden dün bahsetmiştik. Buna örnek olarak da, ganyanlardan kesilen belediye eğlence vergisini göstermiştik.
Veliefendi Hipodromu'nun kendi ilçesinde bulunmasına dayanarak, Bakırköy Belediyesi ‘‘bu eğlence benim ilçemde gerçekleşiyor, vergisi de bana ödenmeli’’ diyordu. Büyükşehir Belediyesi'yle ihtilafa düşmüş, ama sonunda yıllık 15-16 trilyon tutan bu parayı koparmayı başarmıştı.
Şimdi ise bütün ilçe belediyeleri ayaklanmış, ‘‘bu eğlenceye bizim ilçelerimizdeki vatandaşlar da katılıyor. Ganyan oynayan herkes Bakırköy'de mi oturuyor? İlçemizde oturanların ganyana ödedikleri paradan kesilen eğlence vergisinin bize ödenmesi gerekir’’ demeye başlamışlardı.
Bu ganyan kavgası öyle bir hal almıştı ki, gelişmeleri ayrıntılarıyla bugün yansıtmaya karar verdik.
Arkadaşımız Metin Yüksel, haberi araştırırken ilginç ayrıntılar da öğrendi.
Meğerse, ganyandan pay kapmak isteyen belediyeler İstanbul'dakilerle sınırlı değilmiş. Eğlence vergisini kendi kazançlarından kesip belediyelere ödemekle yükümlü olan Jokey Kulübü şaşkın bir halde. Herkes onlardan vergi istiyormuş. Aralarında Adana İmamoğlu Belediyesi bile varmış!
Öyle ya!
Adana İmamoğlu Belediyesi sınırlarında yaşayan insanlar da ganyan oynamıyor mu? Şişli ya da Fatih Belediyesi eğlence vergisinden pay istiyorsa, İmamoğlu Belediyesi de isteyemez mi? Tabii ister!
Dün Büyükşehir Belediyesi'nde ganyan nedeniyle bir toplantı yapılıyordu. Ama oradan hemen bir sonuç çıkması beklenemez. Ülkenin her yanındaki belediyelerden bu yönde talepler gelecektir.
Ganyan kavgası da bence, Türkiye'nin yıllarca mahkemelerde sürüklenecek o çok iyi bildiğimiz çözümsüz meselelerinden biri olmaya mahkum.
Sokakta 10 bin çocuk
ANKA Ajansı'nın bir haberinde yer alan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun verilerinden bazı örnekler:
Dünyada 100 milyon sokak çocuğu var.
Meksika'nın başkenti Mexico'da nüfusun yüzde 9’unu sokakta yaşayan çocuklar oluşturuyor.
Kolombiya'da 1988-1990 arasında 4 bin 611, Brezilya'da sadece 1991'de 622 sokak çocuğu öldürüldü.
İstanbul'daki sokak çocuklarının sayısıyla ilgili kesin bir rakam yok. Ama Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneği'nin broşüründe bir tahmine yer veriliyor:
Yedi bin ile 10 bin arasında...
Herkesin dikkatine.
Paylaş