Paylaş
“Engelli bireylerin, engelli olmayan bireyler gibi tüm eğitim kurumlarından yararlanabilmelerini ve spor yaparak özgüvenini kazanmış mutlu birer birey olarak yaşamı paylaşmalarını sağlamak” amacını güden bir vakıf var ülkemizde: Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV).
Sanırım, büyük bir çoğunluğumuz TESYEV’i yalnızca spora ilişkin etkinlikleri ile tanıyor. Oysa ki Vakfın Resmi Senedi’nin “Amaç ve Hizmet Konuları” bölümünde ilk sırayı
“Eğitim ve Öğretim Etkinlikleri” alıyor.
TESYEV, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı liselerden birinde okuyan veya Devlet üniversitesi bünyesinde yer alan fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuar veya meslek yüksekokulunda ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrenimi gören % 40 ve üzeri derecede engelli öğrencilere burs yardımı yapıyor. Burslar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, milli duygulara sahip, sağlam karakterli, güvenilir ve başarılı engelli öğrencilere, yönetmelikle belirlenen adaylık ve seçilme şartlarını yerine getirmeleri halinde veriliyor. 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde TESYEV’den burs yardımı almış olan öğrenci sayısı beş yüz.
Burslar her yılın Ekim ayı ile bir sonraki yılın Haziran ayı arasında geçen 9 aylık öğretim süresince ödeniyor. 2013-2014 eğitim-öğretim dönemi için aylık burs tutarı; lise öğrencileri için 160.-TL, yüksek öğrenim öğrencileri için ise 330.-TL. Ödemeler, her ayın ilk haftası içerisinde bursiyerin banka hesabına havale edilmek suretiyle yapılıyor.
TESYEV bursları karşılıksız. Ancak, gerçeklerin saklanması, yalan beyan veya benzeri nedenlerle ihtiyacı olan başka birinin burs almasına mani olarak haksız gelir elde edenlere yapılan burs ödemeleri yasal faiziyle birlikte geri alınıyor. Bu nedenle burs ödemesine başlanmadan önce, bursiyer ve ailesinden, burs uygulamasının kurallarını ve müeyyidelerini kabul ettiğine dair bir taahhütname isteniyor.
Bursiyer adayı olabilmek için;
- Mal varlığı ve gelir durumuna göre ailece maddi desteğe ihtiyaç duyulması, kazanç getiren
herhangi bir işte çalışıyor olunmaması, herhangi bir kamu kuruluşundan veya özel kurumdan
maaş ya da ücret alınmaması, herhangi bir mal varlığının ve gelirin bulunmaması
- TESYEV dışında bir başka kurumdan burs alınmaması (öğrenim ve harç kredisi alınabilir)
- Örgün eğitim türüne devam edilmesi (Açık öğretim, dışarıdan eğitim, yaygın eğitim
öğrencileri burs uygulaması dışındadır)
- Yüksek öğrenim öğrencilerinin kayıt oldukları yıl başvuruda bulunmaları veya ara
sınıflardan başvuru yapıyorlar ise son sınıfta okuyor olmamaları (Meslek yüksekokullarının
ikinci sınıf ön lisans öğrencileri hariç)
gerekiyor.
Burs başvuruları her yıl Ekim ayında, TESYEV’in web sitesinden ve TESYEV tarafından yüksek öğrenim kurumları vasıtasıyla yapılan duyuruları takiben alınıyor. Yükseköğretim bursları için devam edilen öğretim kurumunun kendi bünyesinde kurulu bulunan burs komisyonu kanalıyla müracaat edilmesi gerekiyor. Sadece, bünyesinde burs komisyonu bulunmayan yüksek öğretim kurumu öğrencilerinin doğrudan Tesyev’e yapacakları başvurular kabul ediliyor. Bursiyerlerin belirlenmesi ve seçiminde; ailenin ekonomik durumu, kardeş ve okuyan kardeş sayısı, barınılan yurt ya da konut durumu gibi maddi unsurlar ile öğrenim görülen okul veya sınıf, giriş puanı, okulun giriş taban-tavan puanı, öğrenim süresince alınan dersler, notlar ve genel not ortalaması ile karne gibi başarı durumunu belirleyici unsurlar etken oluyor.
TESYEV’in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kocaömer’i 1980 yılında tanıdım. Yani, TESYEV’in kuruluşundan tam on dokuz yıl önce… Dostluğumuz o gün bu gündür devam ediyor. Çok sık görüşemesek de, bir gün başım sıkışırsa herkesten önce yanımda olacağını biliyorum. Sözünü sakınmayan, doğru bildiğinden hiç şaşmayan ve en önemlisi tanıdığım günden bu yana kişiliğinden hiç ödün vermemiş olan Sevgili Yavuz’u tanıyor olmak gurur veriyor bana. Bu gururun pek çok haklı sebebinden biri de, onun yaptıkları ile böbürleniyor ya da yaptıklarını reklam aracı olarak kullanıyor olmayışı. Örneğin, TESYEV’in
bursları ile ilgili ilk bilgiyi, Vakfın Boğaziçi Üniversitesi’ne yamış olduğu yazı metninin tesadüfen elime geçmesi neticesinde edindim. Ardından Vakfın resmi web sitesinde detaylı bir araştırma yaptım ve şu anda okumakta olduğunuz yazıyı kaleme aldım.
TESYEV’in web sitesine girerseniz eğer, “Çocuklarının Gözüyle Yavuz Kocaömer” adlı bir e-kitap’a rastlayacaksınız. TESYEV bursiyeri olan elli iki gencin duyguları yaratmış bu kitabı. Okuma fırsatı bulursanız eğer, kendisi ile ilgili olarak söylediklerimin ne kadar az olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Keşke daha sık rastlayabilseydik onun gibi insanlara…
Söz burslardan açılmışken, bir de, İstanbul Ticaret Odası Karşılıksız Öğrenim Bursları’na değinmek istiyorum. İTO öğrenim bursları üç alanı kapsıyor: Lisans Bursları, Yüksek Lisans Bursları ve Doktora Bursları. Lisans ve Yüksek Lisans burslarında ana amaç başarılı ancak mali durumu yeterli olmayan öğrencileri desteklemek. Ebeveynlerden birinin veya ikisinin hayatta olmaması, ailenin gelir seviyesi, aile bireylerinin sayısı, yüksek öğrenim gören kardeşlerin olması ve sayısı, ailenin kiracı veya ev sahibi olması, aile yanında veya yurtta kalınması, ailede engelli birey olması, kriterlerden en önemli olanları.
Sanırım, İstanbul Ticaret Odası ailede bulunan engelli bir bireyin büyük masraf gerektirdiğini kabul ederek almış ilgili kararı. Bursların verilme şartları ile ilgili detaya giremesem de, engellilerin aileleri için sağlanan bu kolaylıktan söz etmeden geçemedim.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş