Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Terör kurbanı olmayı kabul etmeyen dansçı

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

15 Nisan 2013’de ABD’de yapılan Boston Maratonu sırasında bitiş çizgisi yakınlarında iki ayrı patlama meydana gelmişti. Olayda 3 kişi hayatını kaybetmiş, 200’den fazla insan yaralanmıştı. Bu patlamada pek çok kişi alt bacak yaralanmaları ve şarapnellere maruz kalmış, bazı yaralıların kulak zarları yırtılmış, en az 13 kişinin bacaklarının kesilmesine (ampütasyon) mecbur kalınmıştı. Bu kişilerden biri de saldırıda sol bacağını dizden aşağı kaybeden profesyonel dansçı Adrianne Haslet-Davis idi.

Bu korkunç terörizm saldırısında ölümün köşesinden dönenlerden biri olan Adrianne Haslet-Davis, “Ben bir kurban değilim; kurtulanım, hayatta kalanım” dedi ve yeniden dans edeceğine ant içti. Şans eseri, bu andını yerine getirmesine katkı verebilecek birisi, Hugh Herr, onun sesini duydu. MIT Media Lab bünyesindeki Biomechatronics grubunun başkanı olan ve kendisi de iki bacağını kaybetmiş bulunan Herr, biyonik çağın lideri kabul ediliyor. Herr, derhal, dansın dinamiklerinin araştırılması için 200 günlük bir çalışma emri verdi. Bu araştırmanın sonucunda, Biomechatronics grubu tarafından Adrianne’a özel bir biyonik bacak tasarlandı. Hugh Herr, “Korkaklar ve alçaklar Adrianne’i 3,5 saniye içinde dans pistinden indirdiler; biz ise 200 günde onu tekrar piste çıkardık.”

Haberin Devamı

Terör kurbanı olmayı kabul etmeyen dansçı

Adrianne ve dans partneri Artsiom Chapialiou uzuvlarını kaybetmiş başkalarını da dansa özendirmek, cesaretlendirmek istiyorlar. Siz de onların danslarını izlemek isterseniz, https://www.youtube.com/watch?v=GQyDSrFM4lY adresini ziyaret edebilirsiniz.

Adrianne dans pistlerine dönmek için çabalarken, bir yandan da yaşadıklarından başkalarının da faydalanması için konuşmalara katılıyor. Web sitesinde; başına gelen felâketi kararlılık, güç ve azim ile aştığını fark edince hikâyesinin başkalarına da ilham verebileceğini düşündüğünü söylüyor. İlk yardım ekiplerine, sağlık hizmet elemanlarına ve birçok başka gruba hitap ederek sadece ulaştığı noktayı değil, yol boyunca karşılaştığı zorlukları, mücadeleleri de anlatıyor. Böylece gün be gün yüzleşilen sorunların ve engellerin azim ve çabayla nasıl aşılabileceğini görmelerini hedefliyor.

Haberin Devamı

Adrianne’in Hava Kuvvetleri’nde subay olan eşi Adam Davis de saldırıyı atlatanlardan biri. Genç çift benzer deneyimler yaşayanlara destek amacıyla hizmet veren sivil toplum kuruluşlarıyla da gönüllü çalışmalar yürütüyorlar.

Adrianne Haslet-Davis; “Kurban olarak nitelendirilmeyi kabul etmiyorum. Hayatımda meydana gelen bir olay beni tanımlamaz. Ben kurtulanlardanım, beni ancak hayatımı nasıl yaşadığım tanımlar.” diyerek özetliyor yaşam felsefesini. Bu sözlerin, kendisinin bir “kurban” olduğunu düşünen herkese örnek olmasını diliyorum.

Adrianne’i yeniden dansla buluşturan Doç. Dr. Hugh Herr’in ekibinin hedefi insan bedeni ile makinenin bir araya gelmesini sağlayarak engelliliği asgari düzeye indirmek. Bu doğrultuda insan vücudunun iskelet-kas yapısını inceleyerek, kas gibi davranış sergileyen ve biyolojik hareketlerin ilkelerinden faydalanan teknolojiler geliştiriyorlar. Daha yalın söylemek gerekirse, biyonik uzuvlar geliştiriyorlar. Üniversitelerde biyomedikal ve mekatronik dallarının giderek yaygınlaşmaya başladığı ülkemizde de gençlerimiz arasından neden yeni bir Hugh Herr çıkmasın?..

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları