Paylaş
Baba Yapı sponsorluğunda, “Otizmli Öğrenciler İçin Özel Arayüzler” sloganı ile bu sene ilki gerçekleştirilecek olan Mobilya ve İşlevsel Yüzey Tasarımı Yarışması’nın teması;
‘Otizm bilinci ve özel gereksinimli bireylerin eğitim-sosyalleşme mekânlarına yönelik özgün tasarımlar’ olarak belirlenmiş bulunuyor.
Otizm; kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun iletişim kuramaması ve takıntılı/tekrarlı davranışlar sergilemesi şeklinde tanımlanabilecek, karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk. Sadece otizmli bireylerin değil tüm özel gereksinimli bireylerin hakkı olan iyi bir eğitimin doğru ve ihtiyaçlar özelinde tasarlanmış, gereksinimlerin niteliğine özgü kurgulanmış mekânlarda mümkün olabileceği şüphe ve tartışma götürmez bir gerçeklik. Bu gerçeklikten hareketle; Baba Yapı A.Ş., Tohum Otizm Vakfı, Değer Otizm Derneği ve TMMOB İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi iş birliği ile Plywood (kontrplak) ürünleri kullanılarak Tohum Otizm Vakfı ve Değer Otizm Derneği’ nde belirlenen sınıfların yeniden düzenlenmesi için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversiteleri iç mimarlık lisans bölümünde okuyan tüm öğrencilerin katılabileceği bir yarışma düzenlenmiş bulunuyor. Yarışmaya katılan öğrenciler; otizmli öğrencilerin sosyalleştikleri ve eğitim aldıkları mekânlarda, gündelik hayatın zenginleştirilmesine katkı sağlanması amacıyla işlevsel mobilya ve duvar üniteleri tasarlayabilecekler.
Plywood kullanılarak üretilecek ürünler aşağıdaki başlıklar altında özetlenmiş durumda:
Proje aşamaları:
olarak belirlenmiş bulunuyor. Mobilya Kategorisi’ nde ve Duvar Ünite Kategorisi’ nde kazanan projelere 1.000’er dolar değerinde, halk oylamasında kazanan projeye ise 500 dolar değerinde teknoloji hediye çeki verilecek. Kazanan tasarımlar 26 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak.
“Otizmli Bireyler İçin Özel Arayüzler Tasarım Yarışması” nın Jüri Üyeleri: İçmimarlar Odası Genel Başkanı ve IFI (Uluslararası İçmimarlar/Tasarımcılar Federasyonu-International Federation of Interior Architects/Designers) Başkanı Emre Kaymak, İçmimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Gül Merve Yılmazer, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ nden Prof. Osman Arayıcı, FSM Vakıf Üniversitesi’ nden Doç. Dr. Salih Salbacak, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Öznur Özgan, Baba Yapı Kurucu Ortağı Mehmet Ekşi, Mimar ve Sanatçı Rıfat Baltaoğlu, İçmimarlar Ahen Kurtuluş ve Nursema Öztürk, Tohum Otizm Vakfı Kurucusu ve Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin ve Değer Otizm Derneği Kurucu Başkanı Hatice Şule Gökırmak.
2015 yılında Dr. Elçin Kılıç ve Yüksek İnşaat Mühendisi Mehmet Ekşi tarafından nitelikli endüstriyel kontrplak ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Baba Yapı; çevreye ve gelecek nesillere verdiği değer çerçevesinde, sosyal sorumluluk kavramını misyon edinmiş ve bugüne değin birçok kurumsal sosyal sorumluluk kampanyası gerçekleştirmiş bulunuyor. Baba Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ekşi “Otizmli Bireyler İçin Özel Arayüzler Tasarım Yarışması” ile; toplumda var olan özel gereksinimli otizmli bireyler için bir farkındalık yaratmayı, yaşam kalitelerinin ve eğitimlerinin niteliklerini arttırmayı amaçladıklarını söylüyor. TMMOB İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Gül Merve Yılmazer ise, “İçmimari öğrencilerinin farklı bir yaklaşımla tasarımlarında otizm temasını işleyecek olmaları bizi çok heyecanlandırıyor. Bu yüzden örnek bir proje olduğunu düşünüyorum.” diyor.
Baba Yapı sponsorluğundaki “Otizmli Öğrenciler İçin Arayüzler” İç Mimari Tasarım Yarışması ile, içmimari öğrencilerine hem otizm konusunda farkındalık edinme hem de otizmli bireyler için farkındalık yaratma olanağı sunuluyor. Çok önemli gördüğüm bu özel yarışmaya katılım ne kadar yüksek olursa, otizm farkındalığının da o kadar artacağına inanıyorum. Ve bu yıl ilki düzenlenecek olan Yarışma’ nın uzun yıllar devam etmesini temenni ediyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…
Paylaş