Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Kültürü ve sanatı “yücelten” bir sivil toplum kuruluşu

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Yücel Kültür Vakfı, kurulduğu 1969 yılından beri gerçekleştirdiği etkinlikler ve projelerle gençlerin hayatlarında fark yaratmayı hedefliyor. Gençlere hizmet vermek misyonu ile kurulan Vakfın amacı; kültür ve sanat alanında kendisini geliştirmek isteyen veya hayallerine ulaşmak için destek bekleyen hevesli, istekli gençleri hayalleri ile buluşturmak ve destek olmak. 

Kültürün ve sanatın gençlerin hayatlarındaki değiştirici ve dönüştürücü etkisine inanmış ve tüm varlığını bu yola vakfetmiş olan Yücel Kültür Vakfı, kültürü ve sanatı “yücelten” bir sivil toplum kuruluşu olmayı kuruluş felsefesi olarak kabul etmiş ve YÜCEL ismini de buradan almış bulunuyor.  

Vakıf, uluslararası gençlik değişim programları ile birçok gencin Avrupa fırsatlarından faydalanmasını sağlıyor; düzenlediği ulusal eğitimler, projeler ve seminerlerle gençlerin kendilerini geliştirmelerinin önünü açıyor. Ayrıca, verdiği burs ve hibeler ile maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlerin yanında yer alıyor. Avrupa Komisyonu’ nun Türkiye’ deki akredite kuruluşlarından olan Yücel Kültür Vakfı; Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerinin ev sahibi, gönderici kuruluşu ve gençlik projelerinin başvurucusu ve partnerliği görevlerini yürütüyor. 

Haberin Devamı

Yücel Kültür Vakfı 16-33 yaş grubu arasındaki istekli gençlere, hiçbir ayrım yapmaksızın, kendilerini geliştirmeleri için olanaklar sunuyor. Gençlerin çağın teknoloji ve imkanlarını kullanarak öncelikle kendilerini ve yeteneklerini geliştirmelerini, ülke ve insanlığa yararlı bireyler olmalarını sağlamayı hedefliyor. Vakıf; gençlerin cumhuriyet ve demokrasinin temel ilke ve değerlerine sahip, çağdaş, donanımlı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil, ırk farkı gözetmeyen, iyi eğitimli, gelişmeye açık, bilgi üretebilen ve kullanabilen bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunacak şartları oluşturma vizyonuna sahip.  

Vakıf yurt içinde ve dışında başarılı fakat maddi desteğe ihtiyacı olan ortaöğretim, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine çeşitli burslar veriyor: 

Haberin Devamı

“Yarım Elma Bursu”, bursiyere hizmet veya geri ödeme zorunluluğu olmadan, 12 ay boyunca kesintisiz olarak verilen karşılıksız bir burs. Bu bursa; T.C. vatandaşı olan, herhangi bir üniversite veya yüksek okulda öğrenim gören ihtiyaç sahibi herkes başvurabiliyor. 

“Yüksek Lisans ve Doktora Bursu”, araştırmacı, proje sahibi ya da bir alanda yüksek lisans veya doktora yapan 33 yaşından büyük olmayan gençlere açık. Her türlü bilim dalında ülkemizin gelişmesine katkı sağlayacak araştırma, çalışma veya proje bu program için uygun. Bu destek tek seferde veriliyor. Yönetim Kurulu başvuru yapan kişinin talep ettiği destek miktarının tamamını, bir kısmını, talep edilenden fazlasını karşılama veya sağlanan desteğin süresini uzatma takdir hakkına sahip. 

Haberin Devamı

“Yabancı Dil Bursları”, yabancı dil bilmemenin eksikliğini yaşayan ya da herhangi bir yabancı dili öğrenerek hayatına artı bir değer katmak isteyen gençlerin yararlandığı bir burs türü. Yabancı dil bursu almaya hak kazanan öğrencilerin kurs ücretlerinin bir kısmını Vakıf, geriye kalan kısmını ise bursiyer ödüyor. Başarılı olunan her seviyenin ardından alınan yeni seviye için, Vakıf bursiyeri desteklemeye devam ediyor. Bu bursu alabilmek için üniversite öğrencisi olmaya gerek yok. 18-26 yaşları arasındaki tüm gençler bu burs için başvurabiliyor. 

“Yetenek (Sanat ve Spor) Bursları”, 28 yaşına kadar her katılımcıya açık. Ferdi bir burs tipi olan bu burs; kültür, sanat ve spor alanlarında başarılı ancak olanakları kısıtlı gençlerin yürüttüğü çalışma ya da projelere yapılan tek seferlik bir maddi destek.      

Haberin Devamı

“Ortaöğretim Bursu”, ortaöğretim kurumlarında (özel okullar dahil) okuyan öğrencilere verilen bir burs türü. Bu burs için ferdi başvuru kabul edilmiyor; başvuruyu okulların yapması gerekiyor. Burs, öğrencilerin ulusal veya uluslararası yarışmalara, seminerlere, araştırma projelerine, toplantılara, kültür-sanat ve bilim ağırlıklı faaliyetlere katılınabilmeleri için gerekli yol parası, yemek bedelleri, konaklama giderleri gibi etkinliğin yerine getirilmesi için yapılması gereken harcamalar için veriliyor. 

Hepimizin bildiği gibi, öğrencilerin büyük emek ve umutlarla hazırlandığı 2022 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavının (YKS) merakla beklenen sonuçları açıklanmış ve tercih süreci başlamış bulunuyor. Ülkemizin aydınlık geleceği olan gençlerin geleceklerine ilişkin planlar yaptığı ve önemli kararlar aldığı bu dönemde en küçük bir burs desteğinin bile son derece büyük önem taşıdığına inanan Yücel Kültür Vakfı öğrencilerin burs başvurularını bekliyor. 

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları