Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Hepsi sizin kalbinizde ve ellerinizde”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Ameliyatımdan sonraki en kritik zaman dilimi olan 45 günlük süre geçtiğimiz Cuma günü tamamlandı. Ve ben o gün sabah erkenden kontrol için hastaneye gittim. Gerekli filmler çekildi ve tetkikler yapıldı. Sonuçlar bu kritik sürenin sorunsuz tamamlanmış olduğunu gösterdi.

 

Ben bu ameliyatı yalnızca dik oturabilmek, eğrilip bükülmüş vücudumun içinde sıkışıp kalmış iç organlarımı biraz olsun rahatlatabilmek ve yine eğri duruşumdan kaynaklanan ağrılarımdan kurtulabilmek için oldum. Kas hastalığımda hiçbir değişiklik olmadı, yani hala ileri düzeyde bir kas hastasıyım. Kollarımı kaldıramıyorum, ellerimi çok az kullanabiliyorum ve yürüyemiyorum. Ancak, dik oturabiliyor olmak bile hayatımda çok şey değiştirdi. Artık ben de herkes gibi arkama dayanarak oturabiliyorum ve oturduğum zaman ayaklarım yere değiyor. Bunun ne kadar mutluluk verici bir duygu olduğunu söylediğim zaman beni anlamakta zorlanabilirsiniz. Çünkü belki de siz, bırakın yürümeyi, oturmanın bile ne kadar önemli bir şey olduğunu hiç aklınıza getirmediniz. Aslında haklısınız. Hiç kimse kendisi için çok normal ve sıradan olan bir hareketin ne denli önemli olduğunu düşünmez durup dururken. İnsanoğlu nedense hemen her şeyin kıymetini ancak kaybettiği zaman anlar. Sağlık konusunda da böyledir bu, sevgi konusunda da.

 

Haberin Devamı

Günümüzde, çoğumuz hayatın vazgeçilmezinin para olduğunu düşünüyoruz. Tabii ki parasız yaşanmıyor. Ancak para peşinde koşarken yaşamın maddiyat dışındaki değerlerini göz ardı etmemeliyiz. Azimli olmalı ancak azmi hırsla karıştırmamalıyız. Dostlarımıza değer vermeliyiz. Para kıymetinden çok insan kıymeti bilmeliyiz. Sevdiklerimize sıkı sıkıya sarılıp onları kırmamaya özen göstermeliyiz. Hayatın bize sunduğu fırsatlar için müteşekkir olmalı ve tadını sonuna kadar çıkarmalıyız. Her günümüzü yarın ölecekmiş gibi dolu dolu yaşamalı ve içimizden geçenleri ertelememeliyiz. İşte o zaman yapmak istediğimiz şeylerin pek çoğunu gerçekleştirebildiğimizi göreceğiz.

 

Haberin Devamı

Apple şirketinin kurucusu Steve Jobs, bildiğiniz gibi, dünyanın en zengin adamlarından biriydi. 49 yaşında mesleğinin zirvesindeyken pankreas kanserine yakalandı. 7 yıl süren yaşam mücadelesini 2011 yılında kaybetti. Hastalığının son günlerinde bakın neler söylemişti:

 

“İş dünyasında başarının zirvesine ulaştım. Diğer insanların gözünde, benim hayatım tam bir başarı örneği. Ancak, çalışmanın yanında mutluluğu çok az yaşadım. Sonuç olarak, zenginlik yalnızca hayatın alışık olduğum yönlerinden biri. Şu anda bir hasta yatağında tüm hayatımı gözden geçirirken, kıvanç duyduğum tüm zenginlik ve takdirin ölümün karşısında solduğunu ve anlamsızlaştığını anlıyorum. Karanlıkta bana hayat desteği veren cihazların yeşil ışıklarına bakıp uğultularını dinlerken, Tanrı’nın ve ölümün nefesini ensemde hissediyorum… Artık biliyorum ki hayatımıza yetecek kadar varlık elde ettikten sonra, para peşinde koşmayı bırakıp başka şeylerin arkasından gitmeliyiz… daha önemli şeyler olmalı bunlar: Belki dostluklar, belki sanat, belki de gençlik yıllarında kurduğumuz hayaller… Sürekli servet peşinde koşmak insanı çarpık biri haline getiriyor, tıpkı benim gibi. Tanrı bize herkesin kalbindeki sevgiyi hissedebilmemiz için duygular vermiş, zenginliğin getirdiği yanılsamaları değil. Hayatım boyunca edindiğim serveti yanımda götüremiyorum. Birlikte götürebildiğim tek şey sevgiyle yoğrulmuş anılar. Sizinle birlikte olan, size güç veren ve size yola devam etmeniz için ışık tutan gerçek servetiniz de aslında bu anılar. Sevgi binlerce kilometre gidebilir. Hayatın sınırı yok. Gitmek istediğiniz yere gidin. Ulaşmak istediğiniz yüksekliğe ulaşın. Hepsi sizin kalbinizde ve ellerinizde. Dünyanın en pahalı yatağı hangisidir? – “Hasta yatağı” … Sizin için arabanızı sürecek, hatta sizin için para kazanacak birini tutabilirsiniz. Ancak hastalığınızı sizin için taşıyacak kimseyi bulamazsınız. Maddi kayıplar telafi edilebilir. Ancak kaybolduğu zaman asla bulamayacağınız bir şey var – “Hayat”… Şu anda yaşamımızın kaçıncı sahnesinde olursak olalım, zamanla, perdelerin kapanacağı günü göreceğiz. Ailenizin, eşinizin ve dostlarınızın sevgilerine değer verin. Kendinize iyi bakın. Diğer insanlara sevgiyle yaklaşın.”

 

Haberin Devamı

Mutluluğunuz için, bana olmasa da, Steve Jobs’un sözlerine kulak vermenizi öneririm. Bugün benim en can dostlarımdan birinin doğum günü. 11 yaşından beri hiç ayrılmadık birbirimizden. Zaman oldu aramızdaki binlerce kilometreyi aştı sevgimiz. Üzüldüğüm zaman üzüldüğünü, sevindiğimde ise sevindiğini hep hissettim. Tüm dileklerini gerçekleştirebileceği, sevgi dolu bir yaş diliyorum ona. Sizlere de onun gibi bir dost…

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

 

Yazarın Tüm Yazıları