Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Erişiyorsam Varım”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

 2015 yılından beri takip ettiğim “Erişiyorsam Varım” Projesi’ne bu yıl Koç Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımı konusundaki farkındalığı arttırmayı amaçlayan bu projede Koç Üniversitesi’nin paydaşları; İsveç Baş Konsolosluğu, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği (RUSİHAK) ve Engelli Kadın Derneği (ENGKAD).

24 Ekim’de Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü’nde “Erişiyorsam Varım” Sergisi ile başlayan projenin etkinlikleri 3 Aralık 2018 tarihine kadar devam edecek. Halkın katılımına açık olan etkinlikler kapsamında 5 seminer, 4 atölye çalışması ve 4 film gösterimi gerçekleştirilecek. Katılımcılar, öğrenciler ve akademisyenlerin erişilebilirlik konusunu farklı platformlarda tartışmalarını sağlayacak etkinlikler, “yeni” soruların, sorgulamaların ve yaklaşımların önünü açmak ve toplumsal farkındalığı arttırmak için katkı verecek.

Haberin Devamı

Engelli bireylerin binalar ve kamusal alana erişimi olduğu kadar toplumsal hayata katılımı konusunda da farkındalığı arttırmayı amaçlayan “Erişiyorsam Varım” başlıklı Fotoğraf Projesi, İsveç ve Türkiye’de engelli bireylerin hayatlarını konu alan 22 portreden oluşuyor. Proje kapsamında, fotoğraf sergisinin yanı sıra, “erişilebilirlik” teması çerçevesinde çeşitli atölye çalışmaları, seminerler, film ve dans gösterileri gerçekleştirilecek.

Projenin İstanbul Beyoğlu İsveç Konsolosluğu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına

  • Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Laleper Aytek
  • İsveç Baş Konsolosluğu Kültür Ataşesi Suzi Erşahin,
  • İdil Seda - Ak Erişiyorsam Varım Projesi Eş Koordinatörleri İdil Seda Ak ve
  • Sevgi Çiçek Hilton - Erişiyorsam Varım Projesi Eş Koordinatörü katıldılar.

Toplantıda, projenin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne dayanarak gerçekleştirildiği özellikle vurgulandı.

Toplantıda söz alan Laleper Aytek, farklı engellere sahip bireylerin toplum içinde onurlu ve eşit bir yaşam hakkına sahip olmaları konusunda toplumsal farkındalığı arttırmak hedefiyle yola çıktıklarını belirtti. Bu noktadan hareketle tasarlanmış olan fotoğraf projesine ev sahipliği yapacak olan Koç Üniversitesi’nde sergi ile birlikte atölye çalışmaları, seminerler ve film gösterimleri düzenlenerek toplumsal farkındalığa katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İsveç Baş Konsolosluğu Kültür Ataşesi Suzi Erşahin ise “Erişilebilirlik dediğimiz kavram rampaların çok ötesinde bir olgudur ve engelli bireylerin eşit şartlarda toplumsal yaşama katılmasını sağlamak demokrasinin bir konusudur.  Bu sergide, ‘herkes için onur’ ve ‘saygı’ kavramlarının altını özellikle çiziyoruz ve kültüre erişimin sadece belli bir kitle değil herkes için bir hak olduğunu vurguluyoruz.” dedi.

Erişiyorsam Varım Projesi Eş Koordinatörlerinden İdil Seza Ak da, projenin amacına ilişkin; “Engelli Kadın Derneği olarak çeşitli çalışmalarla Türkiye’deki engelli hakları hareketini genel kamuoyunda görünür kılmaya çalışıyoruz. “Erişiyorsam Varım Sergisi” de engelli bireylerin kendi hikâyelerini ve yaşam koşullarını görünür kılmak için çok önemli bir fırsat veriyor bize.

Sergide özellikle altını çizmeye çalıştığımız kavram ise ‘onur’! Bu bağlamda insan onuruna yakışır bir hayatın gerekliliğini yüksek sesle söylüyor; bu kavramı sergi boyunca sergilenen fotoğraflar, seminerler, atölyeler ve film gösterimleri ışığında farklı boyutları ile tartışmayı hedefliyoruz. Koç Üniversitesi’ne de bu tartışmalara akademik bir kapı açarak sergimize ev sahipliği yaptığı için şimdiden çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

RUSİHAK olarak hak temelli bir mücadele verdiklerini ifade eden Sevgi Çiçek Hilton ise, ruh sağlığı ve bunun çevresinde oluşan büyük insan hakları ihlallerine değindi. Hilton konuşmasını, “Ülkemizde maalesef insanlar hâlâ hastalık tanımları üzerinden ayrımcılığa uğruyor.

Biz bunu değiştirmek ve psiko-sosyal engellilik alanında BM Engelli Hakları Sözleşmesi ile uyumlu yeni bir yaklaşım oluşturmak için çalışıyoruz. Bu yüzden Erişiyorsam Varım Projesi hem Derneğimiz hem de engelli bireyler için büyük önem taşıyor.” diyerek tamamladı.

Kasım Ayı boyunca devam edecek olan, “Erişiyorsam Varım” Projesi etkinlikleri 3 Aralık 2018 Dünya Engelliler Günü’nde. Sevgi Gönül Kültür Merkezi’nde sahnelenecek “Farklı Bedenlerle Dans” gösterisi ile son bulacak. “Farklı Bedenlerle Dans” Türkiye’de alanında bir ilk ve aynı zamanda uluslararası platformlarda hareket araştırma metotları paylaşılan ve performanslarıyla ilgi gören bir sanat topluluğu.

Topluluk farklı fiziksel özellikleri olan kişilerle, bedenin düşünsel, duyusal ve plastik yapısındaki çeşitliliğe, dönüşüme odaklanarak, çeşitli atölye ve gösterilerle çalışmalarına devam ediyor.

Haberin Devamı

“Farklı Bedenlerle Dans” gösterisinin yaratıcısı, Koreograf, Disiplinlerarası Performans ve Çağdaş Dans Sanatçısı olan Tuğçe Tuna. Kendisini daha önce izlemiş olmama karşın, tekrar izlemeye can atıyorum. Ve tabii ki, izlenimlerimi sizlere aktarmaya…   

 Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları