Paylaş
Antalya Havalimanı artık ‘engelsiz’…
Türkiye’nin en önemli uluslararası havalimanlarından biri olan ICF Airports Antalya Havalimanı’na, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ‘Engelsiz Havalimanı’ belgesi verilmiş bulunuyor.
Antalya Havalimanı, engelli yolcuların diğer yolcularla eşit şartlarda seyahat edebilmelerine yönelik imkânların sağlanması için gerekli tüm çalışmaları tamamlamış. Bu çerçevede havalimanına gelen ve kısa sürede terminale ulaşmayı hedefleyen engelli yolcular için bir otopark kurulmuş. Uyarıcı ve yönlendirici levhaların yansıra görme engelliler için yürüme yolları yapılmış. Engelliler için ayrıca standartlara uygun eğimdeki rampalar, indirme-bindirme platformu, engelli danışma masası, telefon sistemi kurulmuş, oturma yerleri ve engelli WC hazırlanmış. Havalimanı içinde engelsiz ulaşım imkânları sağlanmış. Asansörler ile yürüyen merdivenler sesli uyarı ve Braille alfabesi ile engellilere uygun hale getirilmiş. Terminal binası iç yönlendirmeleri tamamlanmış, hizmet veren personel de bu konuda eğitimden geçirilmiş.
10-25 milyon yolcu kategorisinde ACI Europe tarafından ‘Avrupa’nın En İyi Havalimanı’ seçilen ICF Airports’un, ‘Engelsiz Havalimanı Projesi’ ve diğer çalışmalarıyla hizmet kalitesinde mükemmelliği sürekli kılmayı hedefliyor oluşu, biz engelliler için olduğu kadar, ülkemiz için de çok memnun edici bir durum.
Türk Mühendis ve Mimarlar Odalar Birliği’nce düzenlenen Engelli Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Çalıştayı, 24 Aralık Cumartesi günü Ankara’da gerçekleştirilecek. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak olan Çalıştay’ın ilk oturumunun konusu, “Engelli Yaşama Toplu Bakış”. Bu bölümde engelliler ile ilgili mevcut yasa ve yönetmelikler, engelliler için ulaşılabilirlik, BM Uluslararası Engelli Hakları Sözleşmesi’nin getirdiği yükümlülükler gibi konular tartışmaya açılacak. Son oturumda gerçekleştirilecek olan forumda ise “Engelli Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı Olmak” konusu masaya yatırılacak.
Ankara’ya gidebilmem kolay olsaydı eğer, kesinlikle katılmak isterdim bu çalıştaya. Ancak, her ne kadar katılamıyorsam da aralarına, bir ricam var mimarlarımız ve mühendislerimizden. Tekerlekli sandalye kullanan bir engelli herhangi bir banka şubesine gittiğinde, oturduğu yerden yüz yüze görüşme yapabileceği bir banko bulamıyor, imza atmak için kolunu yukarıya kaldıramıyor. Tabii eğer bankaya girebildiyse… Çoğu bankanın girişi merdivenli. Ben evvelsi gün para çekmek için bankaya gitmek zorunda kaldım. Ne memur beni görebildi, ne de ben memuru. Bankamatikler ise, hiçbir şekilde bize uygun değil. Neyse ki internet var ve çoğu bankacılık işini oradan yapabiliyoruz. Ama yine de, para çekmek için bankaya gitmek gerekiyor. Kızıltoprak Postanesi’nde engellilere özel bir vezne yapılmış. Memuru görebiliyor, yüz yüze görüşebiliyor, imzanızı rahatlıkla atabiliyorsunuz. Bence bu uygulama banka şubelerinde de yaygınlaşmalı.
6. Uluslar arası Katılımlı Özürlüler Kongresi’nde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, ulaşılabilirlik alanında şu ana kadar yapılan çalışmaların ne yazık ki çok memnun edici olmadığını, bu kadar uzun zaman geçmiş olmasına rağmen çok az mesafe kat edildiğini ifade etmiş; ancak, 2012 yılı Temmuz ayına kadar bir seferberlik ilan edilmesi durumunda 7 yılda yapılamayanların 7 ayda yapılması fırsatının bulunabileceğini söylemişti.
“Haydi!” diyorum ben de, “Hep beraber koşalım bu seferberliğe…”
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş