Paylaş
Geçtiğimiz günlerde, engellilerin yerel yönetimlerden neler beklediklerini anlatan bir e-posta aldım. Belediye seçimlerinin yaklaşmış olduğu şu günlerde bu istekleri –mesajı gönderen ilçenin adını vermeden- sizlerle de paylaşmak istiyorum.
“İlçe nüfusumuzun bir bölümünü oluşturmasına rağmen hâlâ engelli sayısının kesin bir biçimde ortaya konamayışı ilçemizdeki engelli kitlesinin durumunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Engellilerin sahip olduğu kanunî haklardan bizzat engelliler habersizdir. Toplum da engellilerin sahip oldukları ve olması gereken haklardan habersiz olmakla beraber konuya yeterince duyarlı değildir, bir anlamda ilgisizdir.
Engelli vatandaşlarımız normaldir ki topluma uyum sağlayabilmek, diğer insanlarla eşit düzeyde yaşayabilmek için özellikle yerel yönetimlerden icraat beklemekteler. Bu beklentiler konuya duyarlı her insanın kabul edebileceği, yerine getirilmesi halinde toplumda engellilere de yaşam hakkı tanıyan, insanlık adına gerekli olan isteklerden ibarettir.
Engellilerin yerel yönetimlerden beklentilerini şu şekilde özetleyebiliriz:
- Meslekî rehabilitasyon merkezleri açılması, beceri kursları düzenlenmesi, işe gitmesi mümkün olmayan engelliler için evde çalışabilecekleri iş alanları üretilmesi.
- Yerel yönetimlerce engelli kişilere istihdam önceliği tanınması.
- 50 kişiden az çalışanı istihdam eden korumalı iş yerlerinin ve küçük iş atölyelerinin kurulması.
- Özel eğitim okulları açılması.
- Kamu binaları ve toplu konutlarda, binaların proje, kabul ve keşif aşamasında engellilere yönelik fiziki düzenleme yapılmasının sağlanması.
- Oyun alanları, parklar, eğlence yerleri, spor tesisleri, kültürel alanlar gibi rekreasyon alanlarında, kitle ulaşım araçlarında, şehir merkezlerinde, büyük alışveriş merkezlerinde engellilerin kullanımlarına ilişkin düzenlemelerin gerçekleştirilmesi; ruhsatlanma
aşamasında gerekli denetimin sağlanması, tüm kamu binalarında ve en az 10 araçlık park yerlerinde engelli araçları için park yeri ayrılması.
- Kentlerde fizikî alt yapının gerçekleştirilmesi sırasında engellilerle ilgili gerekli düzenlemelerin sağlanması.
- Rampalı ve düşük kaldırımların yapılması.
- Trafik ışıklarına görme engelliler için sesli sinyalizasyon ve üst geçitlere de ortopedik engelliler için gerekli düzenlemelerin yapılması.
- Kamuya ait yerlerde, şehir merkezlerinde engellilere yönelik WC'ler yapılması.
- Tüm engel gruplarına ait engellilerle ilgili sembollerin halkı bilinçlendirecek ve engellilere yardımcı olacak şekilde kullanılması.
- Yerel yönetimler bünyesinde engellilere yönelik özel başvuru birimlerinin oluşturulması.
- Hareket edemeyen engellilerin ev bakımını sağlamak üzere bir ekibin (Doktor, hemşire, sosyal hizmet uzmanı, yardımcı görevli) gerektiğinde hizmet götürmesi.
- Belediyelere bağlı sağlık kurumları ve hastanelerde engellilere kolaylık sağlanması, bu konuda sosyal hizmet birimleri oluşturulması.
- Şehiriçi ulaşım hizmetlerinden engellilerin ücretsiz veya belirli indirimlerle (özel indirim kartları ile) yararlandırılması.
- Engellilerin günlük yaşamlarındaki bazı hizmetleri yerine getirebilmeleri için özel servis araçları konulması ve bu araçların tanıtılması.
- Özel telefon hattına sahip bir taksi hizmeti oluşturulması.
- Trafik kazaları, ev kazaları ve iş kazaları gibi kişilerin sakat kalmasına sebep olan olaylar konusunda tedbirler alınması ve halkın uyarılması.
- Engellilerin ürettikleri ürünlerin pazarlanmasında yardımcı olacak üniteler oluşturulması.
- Sosyal etkinliklerde, eğlence ve kültür hizmetlerinde normal ve engelli kişilerin kaynaşmasına yönelik organizasyonlar yapılması.
- Su, elektrik vb. hizmetlerde engelliler için malî yönden belirli indirimler sağlanması.
- Engellilere kış mevsimine yönelik odun ve kömür ihtiyaçlarının indirimli sağlanması ve bu yakıtların taşınması ve yerleştirilmesinde yardımcı olacak personel belirlenmesi.
- Çeşitli yörelerde engelli ve sağlam kişilerin bir arada olabileceği kamp ve tatil olanaklarının oluşturulması, otel ve pansiyon gibi işletmelerde engellilere yönelik düzenlemelerin teşvik edilmesi.
- Engelli derneklerine ücretsiz yer tahsis edilmesi.
- Engellilerin de sağlamlarla spor yapabilmelerinin sağlanması amacıyla özel donanımlı spor salonlarının, yüzme havuzlarının inşa edilmesi.
- Maddi durumu yetersiz engelli çocukların eğitimleri konusunda yardımcı olunması.”
Gördüğünüz gibi, bu istekler Türkiyemiz’in herhangi bir ilçesinden geliyor olabilir. Zira, nerede yaşıyor olurlarsa olsunlar, tüm engellilerin beklentileri aynı: Toplumdan dışlanmamak… Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sunulan tüm haklardan herkesle eşit ölçüde yararlanmak…
Aslında onlar fazla bir şey istemiyorlar. İstedikleri yalnızca hakları…
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş