Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelliler artık kendileri için yardım toplanmasını istemiyorlar…

Merhabalar sevgili okurlar. Türkiye’nin engellilik konusunda çalışan Sivil Toplum Örgütleri ile ilgili bilgilerim, sizlerle bu satırlarda buluşmaya başladığım günden beri sürekli artıyor. Elektronik postalarım arasında, sık aralıklarla, o güne değin tanıma fırsatını bulmamış olduğum derneklerle ilgili bilgilere rastlıyorum. Eğitimde Görme Engelliler Derneği de işte bunlardan biri.

Haberin Devamı

Çalışmalarını gerçekleştirirken, hak temelli yaklaşımı, şeffaflığı ve katılımcılığı esas alan Eğitimde Görme Engelliler Derneği; ırk, etnik köken, dil, dini inanış, renk, cinsiyet, cinsel yönelim, yaş, engellilik, toplumsal statü, siyasi görüş vb. nedenlerle yapılan ayrımcılığı kesinlikle reddediyor. “Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik her türlü tedbirin alınması için gerekli çalışmaları yapmak, bu bağlamda görme engelli bireylerin eğitim hayatında karşılaşmış olduğu sorunlar için çözüm önerileri geliştirmek ve geliştirdiği bu çözüm önerilerinin hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla aktif rol oynamak” bu derneğin önde gelen amacı.. Bir alan örgütlenmesi olarak kurulan Dernek, engelli hakları alanında önemli katkılar sunmuş olan kişi ve kuruluşların tecrübelerinden yararlanmaya ve ortak sorunlar ekseninde mücadele etmeye de daima açık olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Çok yararlı bir Sivil Toplum Örgütü olduğunu düşündüğüm bu dernekle ilgili daha fazla bilgi vermek yerine, Eğitimde Görme Engelliler Derneği Başkanı Emre Taşgın’ın göndermiş olduğu e-postayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

“Yazılarınız sürekli olarak sosyal ağlarımızda paylaşılıyor ve heyecanla, engelsiz yarınlara yaklaşmak için atılan adımların devamının gelmesi umuduyla okuyoruz. Bu iletide size, kurmuş olduğumuz Eğitimde Görme Engelliler Derneği'nden, ÖSYM'ye yönelik düzenlediğimiz imza kampanyası ve 10 Mayıs tarihinde ÖSYM önünde gerçekleştireceğimiz
basın açıklamasından bahsetmek istiyorum.”
Bizler, görme engelli üniversite öğrencileri, ilk olarak 16 Haziran 2009 tarihinde, görme engelli öğrencilerin eğitim-öğretim hayatında karşılaştığı sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmek ve görme engelli öğrencilerin deneyimlerini paylaşmalarını sağlamak için bir
e-posta grubu kurarak yola çıktık. E-posta grubumuzun hızla yayılması ve ilgi alanımız dahilindeki kesimin bu oluşumu benimsemesi üzerine internet sitesi, online radyo, doküman paylaşım ağı gibi çevrimiçi projeler gerçekleştirdik. Arkasından, YÖK nezaretinde gerçekleştirilen Engelsiz Üniversiteler Çalıştayları’nda bildiriler sunduk, ÖSYM'ye yönelik talep listesi oluşturduk. İnternette başlayan paylaşımlarımızı yüz yüze yaptığımız etkinliklerle pekiştirdik. Bir öğrenci hareketi olarak başlayan bu oluşuma daha sonra öğretmenler, akademisyenler ve diğer mesleklerden arkadaşlarımız da dahil oldular. 3 Aralık’ta MEB
önünde engelli öğretmen atamasına yönelik bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Halen, Uzaktan Eğitim Projesi dahilinde YGS-LYS üniversiteye hazırlık kursları düzenliyoruz. 28 Ocak 2013 tarihinde de, yaptığımız çalışmaları etkin bir şekilde gerçekleştirebilmek için, genç bir kadro olarak Eğitimde Görme Engelliler Derneği'ni kurduk.
Engelli öğrenciler olarak, ÖSYM'nin sınavlarda yaşatmış olduğu eşitsiz ve ayrımcı tutumdan oldukça mağdur durumdayız. Bu amaçla internet üzerinde bir imza kampanyası düzenledik. Ayrıca, 10 Mayıs tarihinde ÖSYM önünde bir basın açıklaması yaparak topluma yaşadığımız mağduriyet hakkında bilgi vereceğiz. İlgili basın açıklamasına engelliler alanında faaliyet gösteren ülkemizin önemli sivil toplum kuruluşları da destek verecek. İmza kampanyamız
www.change.org/engelsizosym internet adresinde gerçekleşmektedir. İmza kampanyamız ve basın açıklamamız hakkında köşenizden okurlarınızı bilgilendirebilirseniz çok memnun oluruz.”

Haberin Devamı

Söz konusu derneğin kuruluş bildirgesinde de ifade edilmiş olduğu gibi; Türkiye'de örgütlülük temelinde yürütülen engelli hakları mücadelesinin 60 yılı aşan bir tarihi var. Sürekli olarak bir mücadele içerisinde bulunulan bu süreçte, engelliler açısından bazen hak kazanımları bazen de kayıpları yaşanmış bulunuyor. Yine bu süreç zarfında engellilerin eğitim, sağlık, spor, istihdam, sosyal ve kültürel alanlar gibi konulardaki ihtiyaçlarına cevap verilebilmesi amacıyla birçok sivil toplum örgütü kuruldu. Ancak, zamanla engelli hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları arasında engellilik algısı bakımından görüş farklılıkları oluşmaya başladı. Bu durum da hak temelli mücadelenin zedelenmesine, engelli kesimin sivil toplum kuruluşlarına karşı ilgisizliğine ve güvensizliğine neden oldu..

Haberin Devamı

Engelliler artık kendileri için yardım toplanmasını istemiyorlar. Onlar; eğer kendileri için mücadele edilecek ise, bu mücadelenin haklarının verilmesi yolunda yapılmasını istiyorlar.
Ve bunun için, tıpkı Eğitimde Görme Engelliler Derneği gibi, hak temelli çalışan Sivil Toplum Örgütleri’ne ihtiyacımız var.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları