Paylaş
“Hiç göze gelmediler
Gözdesi de olmadılar kimsenin
Kimse farkına varmadı yalansız gözlerinin
Göz oldu mu yüreklerinin
Hiç anlamadılar
Oysa ne çoktular ne kadar çocuktular
……….
Onlar çok ve çocuklar
Gözlerinden dillerine dökülürse
Bir gün sorular
Sürdürebilecek miyiz aynı yalanı
Yoksa yine susturacak mıyız onları
Küçüldü dünya
Çoğu gitti azı kaldı
Geçici demişlerdi körlüğümüze
Biraz fazla uzadı
Oysa ne çoktular ne kadar çocuktular
Onlar çok ve çocuklar
Sesiz de kalsalar bizi bağışlamayacaklar
Mazeretlerimize inanmayacaklar
Yaşamımızda görünmedikleri her karenin
Hesabını soracaklar
Hazırlıklı olmak gerek
Çünkü onlar şimdilik
Çok ve çocuklar”
Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan 1 milyar engellinin 93 milyonunu 15 yaşından küçük çocuklar oluşturuyor. Türkiye, dünyada, özürlü insan sayısının bilinmediği birkaç ülkeden biri. WHO (Dünya
Sağlık Örgütü) tarafından yapılan bir tahmine göre Türkiye’de 0-18 yaş grubunda 9 milyon engelli ya da özel ihtiyaçları olan çocuk yaşıyor. MEB verilerine göre ise 4-18 yaşları arasında 1 milyon 100 bin engelli çocuk var. Bu çocukların okullaşma oranı %2 civarında. Yani bu çocuklar, pek çok şeyden olduğu gibi, eğitimden de yoksun. Oysa, her ne kadar engelli olsalar da, her çocuk kadar çocuk onlar da…
* * *
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, UNICEF işbirliği ile, “Her Çocuk İçin Engelsiz Yaşam” şartları oluşturmayı planlıyor. Bu amaçla, iki kurumun birlikte düzenledikleri “Her Çocuk İçin Engelsiz Yaşam” Konferansı 3-4 Aralık 2012 tarihinde Ankara’da gerçekleşti. “Engelli çocuklar diğer çocukların yararlandıkları tüm haklardan yararlanabilmeli ve toplumun ayrılmaz bir parçası olmalıdır” mesajıyla organize edilen konferans, engelli çocukların haklarını güvenceye alma açısından ortadaki engelleri ve olası çözüm yollarını tartışmak üzere ulusal ve uluslararası katılımcıları bir araya getirdi.
*Kaliteli eğitime erişim ve tam katılım hakkının yaşama geçirilmesi
*Hane içinde engellilik durumunun çocuk yoksulluğu üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasında sosyal politikaların rolü
*Özel gereksinimleri olan çocuklara yönelik erken tanı, değerlendirme ve müdahalede sağlık hizmetlerinin, sistemlerinin ve yasal düzenlemelerin durumu
*Engellilikle ilgili verileri geliştirmenin önemi ve hükümet kuruluşları ve engelli kişilerin örgütleriyle işbirliği halinde özel gereksinimleri olan çocukların haklarının etkili biçimde izlenmesi konferansın odaklandığı konular arasında yer aldı.
Konferans katılımcılarından UNICEF temsilcisi Rosangela Berman Bieler görüşlerini;
“Başkalarıyla oynamak için parka gitme, okula gitme, arkadaş sohbetlerine katılma, toplumun bir parçası olma gibi basit şeyler tüm çocukların hakkıdır. Engelli çocuklar da başka çocuklarla aynı hakların ve umutların sahibidir. Dünya 2015 sonrası gündeme hazırlanırken, bugün önem taşıyan husus, engelli çocuklara öncelik tanımak, bu çocukların potansiyellerini eksiksiz gerçeklemelerini sağlamaktır.” sözleri ile dile getirdi.
* * *
Evet, artık umutlanma zamanı… Bu yüzden yine bir şiirle, ama umut veren bir şiirle, bitirelim yazımızı. Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan “ÇOCUK ”…
“Bir kuştu,
Allı allı bir kuş.
Her tüyüne bir çiçek bağladılar
Uçmadı o.
Bir kuştu,
Mavili mavili bir kuş.
Her tüyüne bir boncuk bağladılar
Uçmadı o.
Bir kuştu,
Yeşilli yeşilli bir kuş.
Her tüyüne bir çocuk kordelası bağladılar
Uçtu o.”
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş