Paylaş
Avrupa Gençlik Parlamentosu (European Youth Parliament-EYP) Avrupa gençliğini vatandaşlık ve kültürel anlayışa saygılı olmaya aktif bir şekilde katılmaya teşvik eden, kazanç amacı gütmeyen ve politik olmayan bir kuruluş.
Aslında Paris'in güneyinde Fontainebleau'deki Lycée François-Ier tarafından yaratılan bir okul projesi olarak başlayan Avrupa Gençlik Parlamentosu 1987 yılında kuruldu. Benzeri olmayan bu organizasyon, Avrupa'da yaşayan tüm gençlere ulaşarak bu gençlerin yaşadıkları bölgelerin geleceğine yön vermelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Avrupa Gençlik Parlamentosu deneyimleri gençlerin, geleceğin vatandaşları olarak, diğer ulusların düşünce ve karakterlerinin farkında olmalarını, farklılıklarına saygı duymalarını ve birlikte kamu yararı için ortaklaşa çalışmalarını sağlıyor.
Avrupa Gençlik Parlamentosu Türkiye, 36 ülkede faaliyet gösteren Avrupa Gençlik Parlamentosu’nun Türkiye’deki tek temsilcisi ve yetkili mercii. Avrupa Gençlik Parlamentosu’nun Türkiye’deki tüm faaliyetlerini koordine eden Avrupa Gençlik Parlamentosu Türkiye, düzenlediği Ulusal Seçim Konferansları ile de ülkemizi yurtdışında temsil edecek delegasyonları seçiyor.
Avrupa Gençlik Parlamentosu (European Youth Parliament) ağının, 1999 yılından beri aktif bir üyesi olan Avrupa Gençlik Parlamentosu Türkiye oluşumu günümüze kadar büyük bir yol kat etmiş olarak çalışmalarına devam etmekte. Mart 2011 itibariyle Avrupa Gençlik Parlamentosu Derneği adı altında gönüllülük esası ile çalışan bir kurum halini alan Avrupa Gençlik Parlamentosu Türkiye (EYP Türkiye), her yıl düzenlediği iki Ulusal Seçim Konferansı ile Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden 30’u aşkın okula ve 500’den fazla gence ulaşabilir konuma gelmiş bulunuyor.
Bu yıl Avrupa Gençlik Parlamentosu Derneği tarafından düzenlenecek Ulusal Seçim Konferansları’nın ilki olan Avrupa Gençlik Parlamentosu Türkiye 15. Ulusal Seçim Konferansı, 4 - 7 Nisan 2014 tarihleri arasında “Engeller Olmadan, Sınırların Ötesinde” temasıyla Kabataş Erkek Lisesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.
25 liseden yaklaşık 140 delegenin katıldığı konferans, ilk gün yapılan takım oluşturma çalışmalarının ardından, 5 Nisan’daki resmi açılış töreni ile başladı. Konuk konuşmacı olarak davet edildiğim bu törende, “Tekerlekli Sandalyedeki Kadının Penceresinden Zihinlerdeki Engeller, Yüreklerdeki Sınırlar” konulu bir konuşma yaptım genç delegelere hitaben. Tahminlerimin çok ötesinde bir dikkatle dinlediler beni. Konuşmanın ardından verilen 45 dakikalık soru-cevap süresi, ne yazık ki yöneltilen tüm soruları alabilmeme yetmedi.
Delegeler, açılıştan sonraki iki gün boyunca yapacakları komite çalışmalarında; engellilerin topluma entegrasyonu, kadına şiddetin engellenmesi, Ukrayna krizi gibi güncel sorunları tartışacaklar. Ardından, konularıyla ilgili buldukları çözümleri son gün yapılan Genel Kurul'da tekrar tartışıp oylamaya sunacaklar. Aynı zamanda tüm çalışmaları izleyen jüri ekibi tarafından değerlendirilecek delegelerden 28'i Türkiye'yi Avrupa’nın farklı noktalarında yapılacak dört ayrı Avrupa Gençlik Parlamentosu konferansında temsil etmeye hak kazanacak.
Lise düzeyindeki öğrencilerin kişisel gelişimine katkıda bulunmayı ve gençlerin kendi düşüncelerini ifade edebileceği bir platform oluşturmayı hedefleyen Avrupa Gençlik Parlamentosu, kesinlikle ulaşmış bu hedefine. 5 Nisan günü, Avrupalı gençlerle bilgi ve düşünce yarışına giren pırıl pırıl gençlerimizle gurur duydum. Ve Atatürk’ün geleceğimizi niçin gençlere emanet etmiş olduğunu bir kez daha anladım.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş