Paylaş
Ne mutlu bize ki, ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimi için toplumun her kesiminin fırsat eşitliğine sahip olması gerektiğine inanan ve bunu gerçekleştirmek için somut adımlar atan kuruluşlara sahibiz. Ben, bu kuruluşların yaptıklarının duyurularak örnek gösterilmelerinden yanayım.
Engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak, onları hayatın içine katmak için birçok farklı alanda çözümler sunan Turkcell, sözünü ettiğim bu kuruluşlardan biri. Turkcell’in “Engel Tanımayanlar Projesi”, sadece bir bağış veya kısıtlı bir iş imkânının ötesine geçerek çok daha fazla insana, çok daha uzun soluklu fırsatlar sunmayı; toplumda kalıcı bir farkındalık yerleştirmeyi ve engelli vatandaşlarımızı hayatın içine katmayı hedefliyor.
Turkcell’in engellilere yönelik hizmetleri 3 ana başlık altında toplanıyor:
Engelli İstihdamı
- Turkcell Grup Şirketleri, Turkcell Çağrı Merkezleri bünyesinde 500 engelli istihdam ediliyor.
- Turkcell Global Bilgi Karaman ve Van-Erciş Çağrı Merkezlerimizde çalışanlarımızın %50’sini engelli personel oluşturuyor. 2010 yılında açılan Karaman Çağrı Merkezi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), İŞKUR ve diğer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurumlarının hizmetlerine ilişkin çağrıları cevaplıyor. Engelli dostu binada, günde ortalama 8 bin çağrı karşılanıyor. Van-Erciş Çağrı Merkezi’nde çalışan 120 kişinin 60’ı engelli bireylerden oluşuyor. Engelli dostu merkezde, MEB çağrıları karşılanıyor. Çalışanların
%95’i depremzede. Günde ortalama 9 bin çağrı cevap buluyor.
- Ulaştırma Bakanlığı ile yürütülen proje kapsamında, çağrı merkezi çalışanlarının bir kısmı evinden çalışıyor.
- Engelli çalışanlara diğer çalışanlarla eşit imkânlar sunuluyor ve kaliteli iş ortamında çalışmaları sağlanıyor. Eğitim ve kariyer gelişimi olanakları, engelli dostu ofisler, servis ve ulaşım kolaylıkları ile engelli bireyler çağdaş çalışma hayatına dahil ediliyor.
Teknolojik Çözümler
Turkcell, mobil iletişim teknolojileri sayesinde, engelli bireylerin yaşadığı iletişim problemlerini en aza indirebilmek için de faydalı çözümler sunuyor.
- Görme engelli Turkcell’liler fatura kesim tarihlerinden itibaren aranarak fatura tutarı, son ödeme tarihi ve fatura içeriği ile ilgili ücretsiz olarak bilgilendiriliyor. 2011 yılında yapılan bir geliştirme ile görme engelli aboneler Turkcell tarafından kendilerine gönderilen tüm
e-postaları bilgisayarlarında sesli olarak dinleyebiliyorlar. Bunun yanı sıra, görme engelli aboneler imzalamaları istenen müşteri sözleşmesi hakkında fikir edinebilmek istediklerinde hem Çağrı Merkezi hem de www.turkcell.com.tr üzerinden sözleşmeyi dinleyebiliyorlar.
- Turkcell’in işaret diliyle hizmet verebilmek için geliştirdiği Görüntülü Müşteri Hizmeti Servisi, işitme engelli Turkcell aboneleri için ücretsiz olarak sunuluyor. Pazar günü hariç her gün 10:00-19:00 saatleri arasında görüntülü hizmetten yararlanılabiliyor. Turkcell MüşteriHizmetleri 3G uyumlu bir telefondan aranarak görüşme başlatılabiliyor. Görüntülü Müşteri Hizmeti için 3 yılda toplam 7333 çağrı yapılmış bulunuyor.
- Turkcell’in “Çalarken Dinlet” Servisi işitme engelliler için ücretsiz anons hizmeti sunuyor. Engelli bireyler telefonlarına ücretsiz olarak tanımlayacakları “Çalarken Dinlet” anonsu ile kendilerini arayan kişilere “Aradığınız kişi işitme engellidir. Kendisine ulaşmak için SMS ya da MMS atabilirsiniz.” mesajını dinletebiliyorlar. Uygulamadan faydalanmak için abonelerin ISITME yazıp 1040’a göndermeleri yeterli oluyor.
- Görme Engelli Turkcell aboneleri “Turkcell Hayal Ortağım” servisi ile Türkiye ve dünyadan tüm güncel haberlere ulaşabiliyorlar. Turkcell Hayal Ortağım servisinden faydalanmak isteyen görme engelli aboneler, önce www.hayalortagim.com sitesinden kayıt formunu dolduruyorlar. Kayıt işlemini tamamlayan ve görme engelli raporunu sisteme yükleyen aboneler, 24 saat içinde 8020’yi arayarak servisi kullanmaya başlayabiliyorlar. Kullanıcılar,hangi yazıyı ya da eseri dinleyeceklerini sesli komut ile seçebiliyorlar.
Sosyal Sorumluluk Projeleri
- Geleceğe Koşanlar Projesi - Görme Engelli Bisiklet Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen Geleceğe Koşanlar Projesi kapsamında, Türkiye’de bir ilke imza atılarak, Görme Engelli Bisiklet sporu 9.paralimpik branşı olarak başlatılmış bulunuyor.
- Turkcell Gönüllüleri’nin “Görme Engelliler için Edebiyat” hareketi Turkcell Gönüllüleri, geçen yıl Nisan ayında başlattıkları yeni bir projeyle görme engelli gençler için sesli kitap okumaya başladılar. 100 Turkcell çalışanı kitap okumaya gönüllü oldu ve böylelikle yaklaşık 100 kitaptan oluşan Turkcell Sesli Kütüphanesi oluştu. Bu projede gerçek seslerle okunan kitaplar da Turkcell Hayal Ortağım Servisi’ne eklenecek.
Turkcell’in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirdiği “Engel Tanımayanlar” Projesi “sürdürülebilir” oluşuyla da dikkat çekiyor. Kamu ve özel sektör işbirliğinin başarılı bir örneği olan Proje her türlü övgüyü hak ediyor. Umudumuz, bu projenin benzer sosyal sorumluluk projeleri için örnek teşkil etmesi ve esin kaynağı olması.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş