Paylaş
Bülent Özcan’ın “Çocuk Nazlı Bir Çiçek” adlı şiiri ile başlamak istiyorum söze bugün…
Kızınca üzülecek,
Kırılıp incinecek,
Sevilince gülecek,
Çocuk nazlı bir çiçek…
Çocuklar ilgi ister,
Dosdoğru bilgi ister,
Çocuğu sevgi besler,
Çocuk nazlı bir çiçek…
Onlarındır bal-petek,
Onlarındır gelecek,
Zamanla büyüyecek,
Çocuk nazlı bir çiçek…
Bana göre de çiçektir bütün çocuklar. Hepsi birbirinden farklı, hepsi özel, hepsi değerli… İster üstün zekâlı, ister down sendromlu olsunlar, hiçbir şey fark etmez…
Çocuklarımızı kaynaştırmalıyız birbirleriyle. Rengârenk çiçeklerle bezenmiş bir bahçe görmek istiyorsak, mutlaka yapmalıyız bunu. Onlar; her bireyin özel olduğu, bunu hiçbir hastalığın değiştiremeyeceği, yarın ne ile karşılaşılacağını hiç kimsenin bilmediği, her türlü kazanın herkesin başına gelebileceği gerçeğini görerek ve kabullenerek büyümeliler.
Ki böylece, kimseyi ötekileştirmeyen bireyler olarak adım atsınlar yetişkinler dünyasına…
Evvelki hafta, Adıgüzel Eğitim Kurumları’ndan bir konser daveti aldım.
“Biz, ‘Adıgüzel Eğitim Kurumları Koru Takımı’ olarak, Sosyal Sorumluluk Projemiz kapsamında; Düşler Akademisi’ne destekte bulunmak amacı ile bir konser düzenliyoruz. Sizleri de konserimize bekliyoruz.” diyorlardı.
Aslını isterseniz, “Koru Takımı”nın ne olduğunu pek anlamadım ama yine de etkinliğe katıldım. İyi ki de katıldım… Çünkü orada, daha şimdiden kendilerinden farklı olanları ötekileştirmemeyi öğrenmiş, sorumluluk sahibi çocuklarla karılaştım.
Koru takımı Kasım 2012’de, halen Takım Koçları olan Fatma Esin Kalyoncu Aslan tarafından, Future Problem Solving Program International (FPSPI) kapsamında kurulmuş. FPSPI (Gelecek Problemlerini Çözme Uluslararası Programı) Dr. E. Paul Torrence tarafından, çocuklarda yaratıcılık ve toplumsal farkındalık yetilerini güçlendirmek amacı ile, 1974 yılında oluşturulmuş. 2012’de takım üyesi olan 9 çocuk da Ataşehir Sait Cordan İlkokulu 4. sınıfına devam etmekte iken, bugün; Türkiye'nin ilk çocuk STK’sı olan Koru Takımı'nın bütün öğrencileri eğitimlerini Ataşehir Özel Adıgüzel İlköğretim Okulu'nda sürdürmekteler.
Koru Takımı FPSPI’ın Community Problem Solving (CmPS) – “Toplumsal Problemleri Çözme” kategorisinde sunuyor projelerini. Takım, geliştirdiği ilk Toplumsal Problem Çözme Projesi ile, 2013 Haziran ayında ABD İndianapolis'de “Toplumsal Hizmet” ve “Sağlık” kategorilerinde 2 dünya birinciliği elde etmiş. Koru Takımı üyeleri, pazarlarda çalışarak kazandıkları paralarla aldıkları 1000 fıstık çamı fidanını dikerek daha temiz bir hava solumamıza yardımcı olurlarken, bir yandan da etrafındakileri bu gibi projelere katılmaya özendirmeyi başarmışlar.
Koru Takımı çocukları Düşler Akademisi ile geçen yılki proje çalışmaları sürecinde İngilizce öğrenirlerken tanışmışlar. Bu tanışma onları bu yıl Düşler Akademisi için/ile bir proje geliştirmeye yöneltmiş.
Düşler Akademisi geçen yıldan bu yana, Antalya Kaş Çukurbağ'da engellilerin topluma kazandırılması amacıyla bir merkez yapılandırıyor. Koru Takımı geçtiğimiz yılın Kasım ayında bu merkezi ziyaret ederek bir ihtiyaç listesi oluşturmuş ve merkezin en kısa sürede tamamlanabilmesi için sponsorlar bulmak amacı ile yola çıkmış. Benim davet edilmiş olduğum konser de, Koru Takımı’nın işte bu amaçla geliştirdiği aksiyon planının ilk aşaması.
Bu yıl Koru Takımı’ndaki çocukların sayısı 20’ye ulaşmış. Adıgüzel İlköğretim Okulu'nun
5-A sınıfının bütün öğrencileri Takım’a üye. Adıgüzel’in bu “gönlü güzel” öğrencilerini ilgilendiren yalnızca para ile sağlanabilecek eksikleri değil Düşler Akademisi’nin. Takım üyeleri dörder kişilik gruplar halinde, muntazam olarak, Düşler Akademisini ziyaret edip atölye çalışmalarına katılıyorlar. Oradaki çocuklarla arkadaşlık ederlerken, hem onlar kazanıyor hem de kendileri… Ne mutlu onlara… Ne mutlu ailelerine ve öğretmenlerine…
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş