Paylaş
Geçtiğimiz Pazar akşamı Social Inclusion Band’in Bomonti Babylon’da, Akbank Caz Festivali kapsamında verdiği muhteşem konserin dinleyicileri arasındaydım.
Social Inclusion Band, yıllardan beri engelli ve sosyal dezavantajlı gençlerin hayata eşit katılımı için kültür, sanat ve spor projeleri üreten Alternatif Yaşam Derneği’nin (AYDER) Düşler Akademisi bünyesinde gerçekleştirdiği bir proje. AYDER, bu yenilikçi ve girişimci sosyal sorumluluk projesiyle dünyanın çeşitli ülkelerinden toplumsal duyarlılığa sahip sanatçıları bir araya getirerek bir farkındalık yaratabilmeyi amaçlıyor.
Social Inclusion Band, farklı müzisyenlerin ortak bir amaç için bir araya geldiği gönüllü bir müzik grubu. Grup sanatın evrensel, engel tanımayan gücünü kendine temel alıyor. Social Inclusion Band üyeleri farklılıkları desteklemek, dezavantajlı grupları hayata katabilmek amacıyla bir araya geliyorlar ve projede gönüllü olarak yer alıyorlar. Her performansa farklı sanatçılar, değişik müzik tarzlarıyla dâhil oluyorlar. Ekip bu şekilde kendini yenileyerek herkesi bu projenin içine alabilmeyi amaçlıyor.
“Sanatçı Engel Tanımaz” sloganıyla yola çıkan Social Inclusion Band, zamanla uluslararası üne kavuşan ve pek çok tarzda örnekler sergileyen bir performans grubu haline gelmiş durumda. Grup yoluna, müziğin tarih boyunca her toplumda ve kültürde insanları bir araya getiren evrensel bir dil oluşundan hareket ederek devam ediyor. Words of Silence gönüllüleri de gruba sahne aldığı tüm konserlerde “Türk İşaret Dili Çevirisi” ile destek oluyor. Social Inclusion Band bugüne kadar Akbank Caz Festivali, Rock’n Coke, İKSV Caz Festivali, Vodafone Freezone Konserleri, Efes Pilsen One Love Festivali, Cenevre Müzik Festivali, MasterPiece, The Ella International Social Inclusion Music and Art Festival, Geleneksel Bebek Şenliği, Beyoğlu Festivali gibi pek çok önemli festivalde ve Babylon, Hard Rock Cafe, Roxy, Ghetto, Otto, Garaj İstanbul ve Bronx gibi pek çok prestijli sahnede yer almış bulunuyor.
Social Inclusion Band’in 13 kişilik daimi kadrosundan beşi engelli sanatçılardan, kadronun engelsiz elemanları ise gruba gönüllü olarak destek veren müzisyenlerden oluşuyor. Grubun solistlerinden Şilay Turhan hem görme engelli hem de cam kemik hastası, Oğuzhan Gürel görme engelli, Benay Gözkaman görme engelli; davulcularından Deniz Can Sarp Williams Sendromlu, Serim Berke Yarar ise Serebral Palsi’li.
Grubun hem görme engelli hem de cam kemik hastası olan solisti Şilay Turhan’ın müzik tutkusu çocukluk yıllarına uzanıyor. Bu tutku Şilay’ın 2008 yılında Düşler Akademisi ile tanışmasının ardından daha da güçleniyor. Ve Şilay 2010 yılında kurulan Social Inclusion Band kadrosunda yer alıyor. Şilay’ın dünyası Social Inclusion Band ile tamamen değişmiş durumda. Evden bile çıkamayacağını düşünen genç kız, artık ünlü isimlerle aynı sahneyi paylaşan bir solist. Şilay Turhan’ın Social Inclusion Band’in Kaş Düşler Akademisi Tesisleri’nde yer alan Mehmet Uluğ Müzik Evi’nde kaydedilen ‘Sen Giderken’ adlı şarkısının klip çalışmasını https://www.youtube.com/watch?v=x5BmAI9OZns&feature=youtu.be adresli linkten izleyebilirsiniz.
Arzu ederseniz, https://www.youtube.com/watch?v=8nePFESA_9Q&feature=youtu.be adresli linkten de grubun bir diğer görme engelli solisti olan Oğuzhan Gürel’in yine aynı yerde kaydedilmiş olan ‘Gel Ey Seher’ adlı şarkısının klip çalışmasını izleyebilirsiniz.
“Düşler Akademisi – Kaş” Projesi içinde inşa edilen müzik evine adı verilmiş bulunan Mehmet Uluğ, Türkiye’nin öncü konser, festival ve canlı gösteri organizasyon şirketi Pozitif, müzik yapım şirketi Doublemoon ve müzik kulübü Babylon’un kurucularından. Uluğ’un Pozitif çatısı altındaki en önemli girişimlerinden biri, kısa sürede İstanbul’un en bilinen mekânlarından biri haline gelmiş bulunan Babylon. Social Inclusion Band’e, kurulduğu günden itibaren, hemen hemen tüm konserlerinde ev sahipliği yaparak destek veren Babylon ve kurucusu Mehmet Uluğ, Düşler Akademisi için çok şey ifade ediyor. Bunun kanıtı ise Düşler Akademisi – Kaş Yerleşkesi içindeki müzik evinin Mehmet Uluğ adını taşıyor olması. Mehmet Uluğ ne yazık ki 20 Kasım 2013 tarihinde aramızdan ayrılmış bulunuyor. Yani üç gün sonra kendisinin dördüncü ölüm yıldönümü.
Engellilerle ilgili farkındalık çalışmalarına büyük katkı veren bu güzel adamı saygı, sevgi ve minnetle anıyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş