Paylaş
Türkiye genelindeki tüm görme engellileri buluşturan platformun kullanıcıları finali izlemek üzere Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde bir araya geldiler. Finalde, internet üzerinde 64 kişinin katılımıyla gerçekleşen yarışmada son dörde kalmış bulunan Hikmet Karadeniz, Mehmet Bekâr, Rahim Ezgi ve Şahin Acar adlı katılımcılar yarıştı. Yarışmanın birincisi, kendilerine yöneltilen 15 sorunun 9’una doğru cevap vererek 90 puan alan Şahin Acar oldu.
Kıyasıya bir mücadele içinde geçen bu yarışmanın izleyicileri arasındaydım. Katılımcılara yöneltilen soruların oldukça zor olduğunu söyleyebilirim. Ve yine söyleyebilirim ki, katılımcıların bilgi düzeyleri ortalamanın çok üzerindeydi. Dağarcığıma yeni bilgiler ekleyen bu yarışmayı izlemek büyük bir keyif verdi bana.
Bilgi Noktası Yarışması’nın finaline katılmaya hak kazanan katılımcılara verilecek hediyelerin sponsoru Arçelik A.Ş. idi. Final yarışmasının birincisine akıllı televizyon, ikincisine akıllı çamaşır makinesi, üçüncüsüne akıllı bulaşık makinesi, dördüncüsüne ise akıllı ütü hediye edildi.
Arçelik A.Ş. 2016 yılının ikinci yarısında, Altı Nokta Körler Derneği ile birlikte yola çıktığı ‘Engelsiz Ürünler’ Projesi kapsamında, görme engellilerin ev aletlerini daha rahat kullanmalarını sağlayacak çözüm ve uygulamalar üretmeye başlamış bulunuyor.
Görme engelli tüketiciler için, ilk aşamada, iki ayrı alanda çözüm ve uygulamalar geliştirilmiş durumda: Beyaz eşyaları kontrol eden HomeWhiz ve televizyon için geliştirilen akıllı kumanda uygulamaları. Ayrıca, ürünlerde; özel işaretlemeler, sesli ikazlar, Braille Alfabeli kullanma panoları ve sesli kullanım kitapçıklarıyla farklı çözümler sunuluyor. Bu kapsamda ürüne rahatça yapıştırılabilen şeffaf çıkartmalar üretilmiş bulunuyor. Bu çıkartmalar tüketiciler tarafından ürünün kurulumu sırasında ya da daha sonra çağrı merkezleri aracılığıyla temin edilebiliyor.
‘Engelsiz Ürünler’ Projesi dâhilindeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın ve gazlı ocaklarda Braille Alfabeli pano çözümü ile kullanıcıların sıcaklığı ayarlamaları kolaylaşmış bulunuyor. Buzdolaplarında ısı ayarlarının, tatil modu ve hızlı soğutma fonksiyon seçimlerinin yapılabildiği kontrol düğmeleri Braille Alfabesi ile yeniden tasarlanmış ve ürünlere sesli geri bildirim verme özelliği eklenmiş durumda.
Aynı proje kapsamında üretilen elektrik süpürgesi, toz torbası dolduğunda sesli uyarı veriyor. Ayar gerektirmeyen akıllı ütü de tüm kumaşlarda hem güvenli hem kolay kullanım olanağı sağlıyor. Ütü tabanına eklenen özel bir parça ise, tabana erişimi kısıtlayarak elin zarar görme riskini azaltıyor. Ayrıca, ürünlerin kullanım kılavuzlarında yer alan görseller de sesli hale getirilmiş bulunuyor. Kullanıcılar, internet sitesine yüklenen sesli içeriğe kılavuzlarının arka kapağına yerleştirilen QR kod uygulaması ile kolayca ulaşabiliyorlar. Televizyon için geliştirilen akıllı kumanda uygulaması sayesinde de ses ve kanal ayarları yapılabiliyor.
Bizlere engellerimizi hissettirmeyen bu uygulamanın pek çok üreticiye örnek olmasını diliyorum. Umarım bu yararlı girişimi takip edecek yeni girişimlerin sayısı tahmin edemeyeceğimiz kadar yüksek olur…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş