Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Best Buddies Uluslararası Liderlik Konferansı

Merhabalar sevgili okurlar. “Kişinin özgürlüğünü kısıtlayan engelleri aşabilen tek ilişki türü ‘arkadaşlık’tır.” diyor İlke Candar, Best Buddies Uluslararası Liderlik Konferansı 2012’ye katılım için düzenlenen yarışmaya sunduğu kompozisyonda.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb18e8f018fbb8f8aadbb8

“Best Buddies” adındaki uluslararası sivil toplum girişiminden 25 Mayıs 2012 tarihli yazımda söz etmiştim sizlere. O yazıyı okumamış olanlar için bir daha yineleyeyim: “Best Buddies”, Zihinsel ve Gelişim Engelli bireylerle gönüllüleri arkadaş yapan bir program.  Kelime olarak “en yakın arkadaş” ya da “en iyi arkadaş” anlamını taşıyan bu girişim, Anthony Kennedy Shriver tarafından 1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde başlatılmış. Türkiye ise bu programa 2011 yılında, “Best Buddies Turkey” adıyla, 50. uygulama noktası olarak katılmış bulunuyor.

Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Best Buddies Uluslararası Liderlik Konferansı Temmuz 2012’de İndiana eyaletinin İndianapolis şehrindeki gerçekleştirildi. Bu konferansa katılabilmek için açılan yarışmayı kazanan 4 kişiden biri, Kabataş Erkek Lisesi’nde okuyan  İlke Candar oldu. 17 yaşındaki İlke Candar, arkadaşlığın insanlık için iyi, güzel ve yararlı şeylere yönelten bir kültür geliştirdiğini savunuyor.

Haberin Devamı

İlke Candar, yarışmayı Kolombiya, Mısır ve Rusya’dan kazanan temsilcilerle birlikte, özel davetli olarak  katıldı bu konferansa. Döndükten sonra kaleme aldığı yazıda;

/images/100/0x0/55eb18e8f018fbb8f8aadbba“Best Buddies Leadership Konferansı, öncesinde yapılan 4 günlük ön çalışmanın ardından, 20 Temmuz’da Indianapolis Üniversitesi’nde gerçekleşen görkemli açılış seremonisiyle başladı. Arkadaşlık, engelli hakları, sosyal medya, zorbalık, proje adına gelir elde etme konularının işlendiği konferanslara katıldık. Çok farklı yerlerden gelmemize rağmen aynı amaç için tek bir çatı altında buluşmak ve yüzlerce insanla aynı duyguları paylaşmak inanılmaz bir duyguydu. Bu üç gün boyunca engelli ve engelli olmayan bireylerin aynı ortamdaki birliktelikleriyle ilgili gözlemlerim, konferanslar esnasında elde ettiğim bilgiler ve diğer ülkelerin temsilcileriyle paylaşımlarım sonucunda tüm bu tecrübelerimi Türkiye’deki proje arkadaşlarımla paylaşacağım için çok mutluyum. Hayatım boyunca unutamayacağım dopdolu bir haftaydı.” diyor İlke Candar.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb18e8f018fbb8f8aadbbf

Best Buddies projesinin kazandırdıkları ile ilgili olarak bir örnek daha vermek istiyorum sizlere;

Amerika'da 3 genç öğrenci, ailerinden arabalarını alarak 40 eyalet, 7500 mil, 74 gün süren bir yolculuğa çıkmışlar. Bu yolculuk süresince, geceleri tanıştıkları kişilerin evlerinde, ziyaret ettikleri kurumlarda ve kendi araçlarında konaklayarak yol almışlar. Bu seyahatin amacı ise, karşılaştıkları kişilere ve görüşmeye gittikleri kurumlara Best Buddies projesini anlatmak ve onları projeye davet etmekmiş.

Genç öğrenciler oldukça uzun ve eğlenceli bir 2,5 ay yaşamışlar. Çalışmanın etkisiyle de bir çok eyaletteki okul ve kurum bu projeye dahil olmaya karar vermiş. Döndüklerinde kendilerine, “Bu seyahat sizde nasıl etki bıraktı?” diye sorulduğunda: "Bizler bu yolculuğu toplumda değişim yaratmak için planlamıştık, ancak bizlerin bu projeyle bireysel dönüşümü çok büyük oldu. Bugün anlıyoruz ki, biz ancak kendimizde bir değişim yarattığımızda, bunu dışarıya yansıtabiliyormuşuz..." cevabını vermişler.

Haberin Devamı

Bu gençlerin lise çağında eriştikleri bu farkındalık düzeyine yaşamı boyunca erişemeyen pek çok insan var etrafımızda. “Best Buddies” gibi projelerin çoğalması, farkındalık düzeyinin artmasını ve etrafımızdaki duyarlı kişilerin çoğalmasını sağlayacak. İşte o zaman “Türk halkının yüzde 70'i engelli komşu istemiyor.” şeklinde bir manşet göremeyeceğiz artık gazetelerde.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları