Paylaş
“Best Buddies”, Zihinsel ve Gelişim Engelli bireylerle gönüllüleri arkadaş yapan bir program. Kelime olarak “en yakın arkadaş” ya da “en iyi arkadaş” anlamını taşıyan bu girişim, Anthony Kennedy Shriver tarafından 1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde başlatılmış. Türkiye bu programa 2011 yılında, “Best Buddies Turkey”, adıyla 50. uygulama noktası olarak katılmış. Best Bodies Merkezi, programın Türkiye’de uygulanma yetkisini Alternatif Yaşam Derneği’ne vermiş. Program, toplumdaki Zihinsel ve Gelişim Engelli bireylerin oldukları gibi kabul edilmeleri yolunda bir adım atılmasına aracı olmayı amaçlıyor.
Best Bodies programları, Ortaokul, Lise ve Üniversiteler için ayrı ayrı yapılıyor. Programa katılmak için Best Bodies Türkiye Merkezi’ne müracaat okullar tarafından yapılıyor. Merkez, bu okulların kendisine engelli bir arkadaş edinmek isteyen öğrencileri ile teker teker görüşüyor ve onları kendilerine uygun kişilerle eşleştiriyor. Programa herhangi bir okula bağlı olmayanlar da “gönüllü” olarak başvurabiliyorlar. Bu kişiler “vatandaşlık” programına kabul edilerek uygun engellilerle eşleştiriliyorlar. Katılımcı okulların öğrencileri, kendi okulları için özel olarak düzenlenen bir törenle, eşleştirildikleri arkadaşlarla toplu olarak tanışıyorlar.
Bu proje kapsamındaki her arkadaşlık bir yıl devam ediyor. Bir yılın sonunda program sona eriyor ve her Buddy’e, yani Arkadaş’a, bir sertifika veriliyor. Uluslararası olan bu sertifika, gönüllülük faaliyetinin dünya çapında tanınması anlamını taşıyor. Ancak programın sona ermiş olması arkadaşlığın sona ermiş olması anlamına gelmiyor. Söz konusu arkadaşlık, yalnızca, proje dahilindeki takip ve bilgilendirme safhasından ayrılmış oluyor. İsteyenler, birbirlerini görmeye devam ediyorlar.
Bir yıllık program süresi içinde, gönüllüler arkadaşları ile; haftada en az bir defa herhangi bir iletişim kanalı (telefon, e-posta, SMS, mektup vb.) ile görüşüyorlar. Yine bu bir yıllık süre içinde ayda en az iki kez, herhangi bir sosyal atkinliği paylaşmak üzere, karşı karşıya geliyorlar.
“Best Buddies Turkey” Şubat 2012’de birinci yaşını tamamlamış. Bu bir yıl içinde Kabataş Lisesi, Eyüboğlu Koleji ve Yıldız Teknik Üniversitesi programa katılmışlar. Koç Lisesi ve Enka Okulları da gelecek yıl için müracaat etmişler.
Mart ayı tüm dünyada “Best Buddies Ayı” olarak kutlanıyor ve bu kapsamda çeşitli aktiviteler düzenleniyor. Ayrıca, her yıl “En iyi buddy öyküsü” yarışması düzenleniyor ve ödüller törenle açıklanıyor.
“Best Buddies” hayatınızda yeni bir arkadaşa yer vermeye olanak sağlıyor. Gelin bu olanağın ne anlama geldiğini bir Best Buddy gönüllüsü olan Pelin’den dinleyelim:
“Alper hayatıma Nisan ayında girdi ve hayatıma girdiğinden beri kendi başına koşmanın, yürümenin, karşıdan karşıya geçmenin, bir bardak suyu içmenin, yemek yemenin aslında ne kadar zor şeyler olduğunu fark ettim. Biz bunları nefes alır gibi yaparken, bazılarımız bu hareketleri başkasının yardımı olmadan yapamıyor... Ve tabii ki küçücük bir bebeğin neden hayata 1-0 yenik başladığını düşündüm, neden? Evet, Alper doğuştan bedensel ve zihinsel "engelli". Ama birçok kez söylediğim gibi asıl "engelli" olan bizleriz. Alper'deki sevgiyi ve hassasiyeti görünce, buna emin oldum. Alper, duygularını ve düşüncelerini söylerken dolambaçlı yollarda gezinmiyor, doğrudan ne hissediyorsa onu söylüyor karşısındakine. Bu durumda asıl "engelli" olan bizler oluyoruz; kalplerimiz, düşüncelerimiz, hayatlarımız engelli...”
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş