Paylaş
Cumhuriyetimizin 97. kuruluş yıldönümü tüm ülkede görkemli törenlerle kutlandı. Cumhuriyetimizi kutlamak adına gerçekleştirilen tüm etkinliklerin büyük emeklerle hazırlandığına ve birbirinden değerli olduğuna yürekten inanıyorum. Ancak ben bugün, bu satırlarda, bu etkinliklerden yalnızca birine yer verebileceğim.
İstanbul-Beşiktaş Belediyesi 18 Aralık 2019 tarihinde çok özel bir projeye imza attı. Türkiye’de ve dünyada ilk kez tüm engel grupları birlikte dans edecek, şarkı söyleyecek, müzik aleti çalacak ve tiyatro oyunculuğu yapacaktı. Daha önce birçok kez bedensel engelli dans toplulukları, görme engelli korolar, işitme engelli halk oyunları ekipleri, zihinsel engelli tiyatro ve dans toplulukları kurulmuş; ancak tüm engel gruplarını aynı sahnede toplayarak sahne sanatlarının tümünü içine alan bir gösteri sergilenmemişti.
Projenin afişleri 29 Ocak 2020’de tüm Beşiktaş semtlerinde asıldı. 17 Şubat 2020’de usta sanatçılar Ali Yaylı, Tuna Arman ve İzzet Çivril’in katılımıyla kursiyer seçmeleri yapıldı. Ardından da işitme, görme, zihinsel, bedensel engelli 24 genç ile derslere başlandı. 25 Şubat 2020’de ilk tekerlekli sandalye dans gösterisi, 15 Mart 2020’de de ilk işitme engelliler dans gösterisi gerçekleştirildi. Proje kapsamında ilk engelsiz klip 10 Ağustos 2020’de çekildi.
Beşiktaş Belediyesi Cumhuriyet Bayramı’nı Engelsiz Sanat Grubu tarafından sergilenen özel bir etkinlikle kutladı. İşitme, görme, zihinsel ve bedensel engelli gençler muhteşem bir dans gösterisi sergilediler.
Belediye, iki ay içinde, Türkiye’nin ilk engelsiz sinema filmini çekmeye hazırlanıyor. Beşiktaş Belediyesi’nin Engelsiz Sanat Topluluğu kursiyerlerine vereceği oyunculuk eğitimleri sonunda topluluk üyeleri kamera karşısına geçerek yaşantılarını, hayatlarındaki zorlukları, sanatın iyileştirici gücünü anlatacaklar. Bu filmin mümkün olduğu kadar çok sayıda evde izlenmesi ve tüm engellilere umut ışığı olması hedefleniyor.
Beşiktaş Belediyesi, aynı zamanda, tüm engel gruplarını aynı sahnede birleştiren, iki saat sürecek bir müzikal gösterinin hazırlığı içinde bulunuyor. Söz konusu müzikalin altı ay içinde sahneye konulması hedefleniyor.
Beşiktaş Belediyesi Engelsiz Sanat Projesi için herhangi bir bitiş tarihi belirlenmiş değil. Her yıl yeni kursiyerlerle yeni gösterilere hazırlanılması; klip ve film çekilmesi, müzikal, tiyatro vb. sanat etkinlikleri düzenlenmesi hedefleniyor.
Belediye’ nin Engelsiz Sanat Topluluğu dansçıları BJK Spor Kulübü ile iş birliği içinde bulunuyorlar. Dansçılar BJK lisansı ile Tekerlekli Sandalye Dans Yarışması Türkiye Şampiyonası’nda Beşiktaş Belediyesi’ ni temsil edecekler.
Anlaşılan, Beşiktaş Belediyesi engelleri sanat ile yıkmakta kararlı...
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…
Paylaş