Paylaş
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce 22 Şubat 2012’de kabul edilip, 29 Şubat 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6279 sayılı "Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu" ile yurtiçinde kitap, kabartma harfli kitap, kitapçık, ansiklopedi, albüm, atlas ve nota gibi tek başına ya da bir takımın veya bir dizinin parçası niteliğinde olan ayrı yayımlanmış eserler ile gazete, dergi, yıllık, bülten, takvim gibi süreli yayınlar, yurt dışında basımı veya çoğaltımı yapılarak, yurt içinde satışı ve dağıtımı yapılan eserler ve elektronik ortamda üretilerek kullanıma sunulmuş elektronik yayınların elektronik ortama aktarılan birer nüshası görme engellilerin hizmetine sunulmak üzere Millî Kütüphane’ye gönderilecek. Görme engelliler, altyapı için gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesinin ardından Türkiye’de basılacak olan tüm eserlere Milli Kütüphane’den erişebilecek. Görme engellilerin kendilerine uygun formatta ve herkesle aynı anda bilgiye erişebilmesiyle birlikte, eğitim ve kültürde fırsat eşitliği sağlanması yönünde önemli bir adım atılmış olacak.
Bu, son derece sevindirici bir durum. Ancak geçtiğimiz günlerde yine görme engellilerle ilgili olarak bana ulaşan bir e-posta için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Söz konusu e-postayı, özetle, paylaşıyorum sizlerle.
“Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan; ilk etapta 5000 görme engelliye ücretsiz dağıtımı yapılan ve pilot bölge olarak da İstanbul ve Ankara illeri seçilen; aynı zamanda telefon özelliğini de içinde barındıran, görme engelli bireylerin, bir yerden bir yere daha rahat ulaşmasını sağlaması planlanan, navigasyon yazılımı anlamındaki bu proje maalesef istenilen başarıya ulaşmamıştır. Oysa proje, günlerdir ve aylardır sürekli bir rüya gibi dillendirilmiş ve bir görme engellinin en büyük hayallerinden biri olmuştu. Şu ana kadar cihazı alıp ta memnuniyetini bildiren tek görme engelli çıkmamıştır. Üstelik cihaz ve yazılımın kullanımı hakkında görme engellilere bilgiler veren eğitimcilerin dahi tamamı bu memnun olmayanlar arasındadır.
Çok değerli bakanlıklarımızdan bu projeyi hatalı yönlendirenleri devre dışı bırakmalarını ve bu projeyi konuyla ilgili teknik bilgilerine güvenilen, cep telefonu alanında engelliler arasında da söz sahibi konumda olan güvenilir kimselerin bilgilerine başvurmak suretiyle tamamlamalarını bekliyoruz. Bizler devletimize sahip çıkmak istiyoruz. Ciddi anlamda ekonomik kaynağa dayanan bu proje için yapılan masrafa acıyor ve boşa gitmemesini istiyoruz.”
E-postayı Kürşat Bedir Azerhan göndermiş; içeriğindeki görüşler ise arkadaşı Rıdvan Cinkara'ya ait. Ben, bu konuda herhangi bir fikir yürütecek bilgiye sahip değilim. O yüzden, yanlış olmasını ümit ederek, yalnızca iletiyorum bana iletilenleri.
Fenerbahçe Spor Kulübü Stadyum Yönetimi Duyurusu
Fenerbahçe Spor Kulübü resmi sitesinde engellileri ilgilendiren bir duyuruya rastladım. Görmemiş ve duymamış olanlar için bir kez de ben özetliyorum bu duyuruyu.
“Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda oynanacak müsabakalarda, engelli taraftarlarımız ve gazilerimizin stadyuma girişlerinde yaşanan sorunların çözüme ulaşabilmesi amacıyla, 2011-2012 Futbol Sezonu’nun ikinci yarısı itibariyle yeni bir uygulamaya başlanılmıştır.
Engelli taraftarlarımız refakatçileri eşliğinde ve gazilerimiz müsabakadan 2 gün önce; 10:00-17:00 saatleri arasında Şefik Bey Sokak’taki Stadyum Biletix gişesinden biletlerini alabileceklerdir. Engelli seyircilerimiz ile gazilerimiz, kimlik kartı fotokopisini (T.C. Başbakanlık Özürlüler İdari Başkanlığı’ndan aldıkları kimlikleri, gazilerimiz ise T.C. Emekli Sandığı’ndan aldıkları kimlik kartının fotokopisini ve refakatçileri de kendi kimlik fotokopilerini) yanlarında bulundurmak zorundadır. Yürümekte ve ayakta durmakta zorluk çeken engelli taraftarlarımızın biletlerini, kimlik fotokopilerini gişe yetkilisine ibra ederek refakatçileri alabilecektir.
Müsabaka günü stada giriş yapıldığında bilet kontrolü ile birlikte kimlik kontrolü de yapılacağından, müsabaka öncesi alınan biletler, kimlik bilgilerini yazdıran engelli ve refakatçileri ile gazilerimizin dışında başka kişiler tarafından kullanılamayacaktır.”
Futbol hayatımın hiçbir döneminde beni heyecanlandırmamış olsa da, bu duyuru fazlasıyla heyecanlandırdı. Stadı gezmek, engelliler için ayrılan bölümü görmek ve gördüklerimi sizlere fotoğraflarla destekleyerek anlatmak istedim. Duyurunun altında verilen telefonu aradım. Onlar bana başka bir numara verdiler. O numarayı da aradım ve yine yeni bir numara aldım. Beş altı birimi aradıktan sonra bana bir e-posta adresi verdiler ve oradan izin almam gerektiğini söylediler. Hemen yazdım ve 15 Mart akşamına kadar, köşemde yer vermek üzere, stadı gezmek istediğimi bildirdim. Ne yazık ki cevap alamadım mesajıma. Yine de duyuruyu sizlere iletmek istedim, engelli taraftarları düşünerek.
Gönüllüm Olur musun?
Türkiye Beyazay Derneği, kendilerini geliştirmek, değerlerini güçlendirmek ve bildiklerini az çok demeden başkalarına aktarmak amacı güden bir grup görme engelli genç tarafından kurulmuş. Yaptığı faaliyetlerle engelliler tarafından büyük beğeni toplayan Beyazay, zaman içinde İstanbul sınırlarını aşarak Anadolu’daki engellilerin de umut ışığı olmuş. İzmir Şubesi’nden aldığım e-postalar tanıttı bu derneği bana. “Gönüllüm Olur musun” sloganı ile gönderdikleri son mesajlarında şöyle yazmışlar:
“Değerli Arkadaşlar, Türkiye Beyazay Derneği İzmir şubesi olarak çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Çalışmalar arttıkça farklı alanlarda uzman arkadaşlara ihtiyaç duymaktayız. Bizimle birlikte çalışacak farklı meslek grubu mensuplarına ihtiyacımız var. Projeler, kermesler ve benzeri bir çok çalışmada vakit ayırabilecek gönüllüler arıyoruz. Daha ayrıntılı bilgi almak için: Tel : 0232 483 10 44 – 0506 514 96 93 Msn:slh.arikan@gmail.com”
Benim için de özel bir not eklemişler: “Bu yazıyı gazetenizde yayınlarsanız bizleri sevindirirsiniz.”
İzmir’de yaşıyor olsaydım eğer, çağrılarına cevap verip “gönüllü” olmayı çok isterdim. Umarım İzmirliler’in çoğu benim gibi düşünür…
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş