Paylaş
Yaşına göre eğitim almak, ailesiyle birlikte yaşamak ve ailenin maddi manevi tüm imkanlarından yararlanabilmek, akranlarıyla koşup oynayabilmek ve özgüven duyabilmek, her çocuğun en doğal hakkı.
Ancak ne yazık ki pek çok çocuk bu doğal haktan yararlanamıyor. Zira dünya üzerinde ortalama bir milyar yetim, öksüz, terk edilmiş veya sosyal yetim (anne babası yaşadığı halde sevgi ve ilgiye muhtaç) çocuk bulunuyor. Bu rakam çocuk nüfusunun %40’ına tekabül ediyor. Türkiye’ de ise, Yetim Vakfı’ nın 2020 yılında hazırladığı rapora göre; 22. 876.798 çocuktan 268.843'ü yetim, 81.239'u öksüz, 4.649 çocuk da hem annesiz hem de babasız.
Yetim Vakfı; İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) bünyesinde, yetimler için yerinde ve aileye dönük hizmetler yürütmek amacıyla kurulmuş bulunuyor. Faaliyetlerine, her hicri yılın 15 Ramazan günü anılan Dünya Yetimler Günü'nde, 10 Haziran 2017 tarihinde başlayan Vakıf; yüzün üzerinde ülkede insani yardım, insan hakları ve insani diplomasi alanlarında faaliyet gösteren uluslararası bir sivil toplum kuruluşu. Vakıf; ‘yetim’ kavramının kapsamına öksüz, kayıp veya bulunmuş, sosyal yetim çocukları ve yetim annelerini de dahil ediyor. Sunduğu hizmetlerde yaş sınırı gözetmiyor ve yetimlerin ellerini çocukluklarından başlayarak hayata atılıp kendi ayakları üzerinde duracakları güne kadar bırakmıyor.
Her koşulda, ihtiyacı olan tek bir yetimin bile yanında olmak için çaba sarf eden Yetim Vakfı; benimsediği ‘bütünsel eğitim modeli’ ile çocukların çok yönlü gelişimine öncülük ediyor. Yürüttüğü faaliyetlerde inanç, dil, ırk ve benzeri ayrımları gözetmeden ihtiyacın kendisine odaklanıyor. Hizmet ve yardımları ulaştırırken de yetimlik hassasiyetlerini ön planda tutuyor.
Yetim Vakfı önümüzdeki bayramı ‘Bu Bayram Yetime Kurban’ sloganıyla karşılıyor. Bu sloganla 21 ülkede kurban kesilecek ve kurbanlar 400 bini aşkın yetim, öksüz ve sosyal yetimin sofrasına ulaşacak.
Yetim Vakfı’nın kurban kampanyası yaptığı 21 ülke pek çok kriter göz önünde bulundurularak belirlenmiş bulunuyor. Bu ülkelerin seçimindeki en önemli etkeni ise, ülkedeki yetim çocukların tablosu oluşturuyor. Bu açıdan; dünya yetim nüfusunun önemli bir kısmını barındıran ve son dönem istatistiklerine göre dünyadaki her üç yetimden ikisinin bulunduğu Afrika kıtası, yapılan çalışmalarla öne çıkıyor. Afrika’yı yoksulluk ve doğal afetlerin fazlaca yaşandığı Güney ve Güneydoğu Asya ile savaş ve kaos ortamının milyonlarca çocuğu yetim bıraktığı Ortadoğu takip ediyor. Yine potansiyel kriz bölgeleri olarak öne çıkan Balkanlar ve Kafkasya da kurban kesim bölgeleri arasında yer alıyor.
2021 yılı Kurban Bayramı’nda, Türkiye dahil 22 ülkede kurban kesimi gerçekleştirilmiş durumda. Bağışçıların desteğiyle 2.746 hisse kurban kesilerek, 137.150 kişiye ulaşılmış bulunuyor. Bu yıl ise, bu rakamı yaklaşık üç katına çıkararak, 400.000 kişiye ulaşılması hedefleniyor.
Amaç çocukları mutlu etmek. Dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun tüm coğrafyalarda çocuklar yeni kıyafetlerini giyme heyecanıyla bayram sabahını dört gözle bekliyorlar. Yetim Vakfı; dünya üzerindeki hiçbir yetim çocuğun bayrama mahzun girmemesi ve bayramın neşesini doyasıya yaşayabilmesi düşüncesiyle, onlara bayramlıklarını ulaştırıyor. 2021 yılında 6 ülkede 11.500 yetime bayramlık hediye edilirken, bu yıl 12 ülkede 15.000 yetime bayramlık ulaştırılacak.
Kurban ve bayramlık bağışları Yetim Vakfı’nın ‘ https://bagis.yetimvakfi.org.tr/bagis ’ adresinden online olarak yapılabildiği gibi, Vakfın banka hesabına da havale edilebiliyor. Bu yıl kurban fiyatları yurtdışı için 1500 TL, Türkiye ve Suriye için 3.200 TL olarak belirlenmiş bulunuyor. Bir bayramlık kıyafetin bedeli ise 300 TL. Ayrıca BAYRAMLIK yazıp 3868’e mesaj göndererek 10 TL katkı verilebiliyor.
Yetim Vakfı, yetimlik konusundaki farkındalık ve bilinç düzeyini artırmak amacıyla çalışıyor. Belki bizler de, bu farkındalığa erişmiş bireyler olarak, bağışlarımızla bir yetimin yüzünü güldürebiliriz. İnanıyorum ki, tek bir çocuğun yüzündeki gülümseme bile bize tarifsiz bir mutluluk verecek.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş