Bir gün herkes menopoza girecek ama işyerleri uygun değil

Nedense menopoz semptomlarının çiçek sularken ya da soğan doğrarken sökün edeceği düşünülür.

İşyeri güvenliği ve sağlığı ile menopoz arasında hiç ilişki kurulmaz. Oysa yetersiz havalandırma ve aşırı oda sıcaklığı gibi faktörler menopozdaki kadını fena etkiliyor. Aslında bu olumsuzluklar olmasa bile sıkıntılar haddinden fazla. ABD’de menopoza girmiş 662 kadın yönetici arasında yapılan araştırmaya göre bu kadınlar gündelik yaşamlarını ve işlerini sürdürmekte çok zorlanıyor. Yüzde 84’üne sıcak basıyor, yüzde 77’si geceleri terliyor, yüzde 72’si de uykusuzluk çekiyor. Bunlara akıllı olmayan ofis ortamları eklenince hayat çekilmez hale geliyor. Hesaplara göre ABD’de 52 milyon kadın menopoza doğru ilerliyor. İngiltere’de ise çalışan kadınların üçte ikisi 50-59 yaş arasında. Yani durum çok menopoz!

Yaş 50 civarı. Çok önemli bir sunumunuz ve bir de taptaze menopozunuz var. Bu şartlar altında tedbir almadan topluluğun karşısına çıkmak idam hükmü gibi bir şey. Yapılması gerekenler şöyle sıralanıyor:

Sunum yapacağınız mekanı önceden kolaçan ediyor, havalandırma yeterli mi değil mi ona bakıyorsunuz. Öyle sürahide miskin miskin duran su sizi kesmez. Ateş basması anına hazırlık olarak buz gibi su temin ediyorsunuz. Sonra kürsüye direkt vuran projektör gibi bir ısı kaynağı varsa, sunum noktasını az ileri taşıyor, böylelikle dinleyici topluluğu ile daha yakın iletişim imkanı tesis etmiş oluyorsunuz.

Bu arada uzun vadeli önlem olarak gardırobun zaten yenilenmiş olması gerekiyor. Sentetik ve ipekli kumaşlar yerine daha rahat nefes alan pamuklular, külotlu çorap yerine de jartiyerli-lastikli çoraplar tavsiye ediliyor.

Menopoz genel olarak 51 yaşlarında çıkageliyor. Adetten kesildikten sonra geçen bir yılı kimi hafif semptomlarla atlatırken kimisi doğduğuna pişman oluyor. Österojen azalmasına bağlı ateş basmaları, gece terlemeleri, uykusuzluk, yorgunluk, anksiyete, stres ve hatta bazen anlık hafıza problemleri. Ayrıca her yüz kadından biri, 40’ından önce buluşuyor menopozla.

Menopoz bir hastalık değil, yaşlanmanın doğal parçası. Semptomlarını hormon takviyesiyle tamamen ya da kısmen ortadan kaldırmak da mümkün. Ancak bu karmaşık bir mesele. Çünkü uzun vadeli kullanımın meme kanserine yol açabildiği gibi raporlar mevcut.

Ne olursa olsun, dünyada milyonlarca kadın menopozun olanca ağırlığı altında çalışmak zorunda kalıyor. Bununla birlikte dünyanın herhangi bir köşesinde menopozlu kadınlara elverişli iş ortamı yaratıldığı da vaki değil. Oysa araştırma sonuçları "işyerinde menopoz sorunu" olduğunu gösteriyor. Yetersiz havalandırma, aşırı oda sıcaklığı, menopoz durumuna uygun olmayan üniformalar ve koruyucu kıyafetler, ateş basmasına tuz-biber ekiyor.

KADIN YÖNETİCİNİN OYUN PROBLEMİ

Ateş basması anında kadının vücut ısısı beş derece kadar artıyor. Meslektaşlar ya da müşteriler karşısında ansızın bastırıp insanı perişan eden bu durum bir dakikadan bir saate kadar uzayabiliyor.

İngiltere’de 45-65 yaş grubu çalışan kadınların dörtte üçü, işyerinde ateş basmasından mustarip olduğunu söylüyor. Onca insan kalabalığı arasında ne sıkıntı verici bir durum. Özellikle de yaşı ilerlemiş kadınlara karşı önyargıların bulunduğu bir dünyada. Oysa o kadınlar ekonomi çarkının önemli birer dişlisi. İngiltere’de, çalışan kadınların üçte ikisi 50-59 yaş arasında. Kadınlar işgücünün hemen hemen yarısını oluşturuyor ve 16-44 yaş grubuna göre çalışma saatleri daha uzun olan bu kadınların sayısı giderek artıyor.

ABD’de ise "baby boomer" kuşağı menopoza girdi ya da giriyor. Her yıl iki milyon kadın bu eşiğe geliyor; işgücünün yarısını (16 milyondan fazlasını) kadınlar oluşturuyor ve işveren açısından bakıldığında verimliliği bile etkileyebilecek bir geleceğe doğru yol alınıyor.

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre kadın yöneticiler de menopoz semptomlarından şikayet ediyor. Ulusal Kadın Yöneticiler Derneği’nin, Harris Interactive şirketine yaptırdığı "İşyerinde Menopoz" araştırması şu sonuçları vermiş: 662 kadın yöneticinin yüzde 84’üne ateş basıyor, yüzde 77’si gece terlemesi, yüzde 72’si de uykusuzluk çekiyor. Yüzde 52’si geceleri hem terliyor, hem de uyuyamıyor; "Menopoz beklediğimden de kötü çıktı" diyor. Uykusuzluk çekenler işyerindeki saatlerini yorgun geçirdiğini, maksimum randıman gösteremediğini, oyunu kurallarına göre oynayamadığını söylüyor.

SADECE HAMİLELER BULANMAZ

Deri ve gözde meydana gelen kuruluk da menopoz semptomları arasında. İşyerindeki yetersiz havalandırma deri ve gözde tahrişe, enfeksiyonlara yol açabiliyor. Bu nedenlerde ofislerde oda sıcaklığının normal, ortamın nemli ve havalandırmanın da yeterli olması gerekiyor. Menopozdan kaynaklanan stres ve yorgunluk uygunsuz atmosferle bir araya geldiğinde kadında panik atak da meydana gelebiliyor. Hele iş yükü de ağırsa yorgunluk, stres ve uykusuzluk kat kat artıyor.

İşyerlerinde doğal olmayan aydınlatma, insanın ruhsal dengesini bozduğu gibi vücudun kalsiyumu özümseme yeteneğini de azaltıyor. Yaşlanırken kemik sağlığını korumak için kalsiyuma ihtiyacımız olduğu malum.

Bu arada hormon takviyesi alan kadınların kokulara karşı duyarlılığı arttığından bu sefer de gelsin mide bulantıları ve kusmalar. Çalışan hamilelere ya da yeni doğum yapmışlara gösterilen şefkat ve sevecen davranışları gözünüzün önüne getirin. Aynı anlayışın, her yanını al basmış, midesi bulanan, ya da panik atak halindeki bir menopozlu kadına gösterildiğini düşünebiliyor musunuz? İş ortamında "Çok fena menopozdayım" diye yelpazelenen bir kadın tahayyül edebiliyor musunuz?

Çevrenin negatif yaklaşımı ve kadının kendisinden de kaynaklanan yanlış koşullanmalar nedeniyle menopoz, kadın için utanç verici bir hal alabiliyor. Menopoz sorunları kamuoyunda apaçık tartışıldığı halde, nedense ofis duvarlarından içeri giremiyor. İş ortamında bir tabu sanki. Kadınlar semptomlarını gizlemeye çalışıyor, çünkü zayıf ve kontrolünü kaybetmiş görünmek istemiyor. Ayrıca menopozda olduğu için alaya alınma ve ayrımcılığa uğrama tehlikesi de var.

İşte bu nedenle, işyerlerinde hamilelik gibi menopoz bilinci ve kültürünün de oluşması gerekiyor. Çünkü kadının gelecek yıllardaki sağlığı menopozu ne kadar sağlıklı bir ortamda atlattığına bağlı.

Ama insan şunu söylemeden de edemiyor: Erkekler menopoza giriyor olsaydı, işyerlerinin atmosferi de başka türlü olurdu kuşkusuz.
Yazarın Tüm Yazıları