Paylaş
* Pazar günü referanduma gidiyoruz biliyorsunuz. Vatandaşlık görevimizi yapmak üzere oylarımızı kullanacağız. Sizin için rengârenk bir “Sandığa giderken ne giymeli?” yazısı hazırladık. Umarım severek okursunuz.
* Esra Seziş KİĞILI’yı tanıtacağım size. Çok özel ve çok güzel bir genç kadın. Harika işler yapıyor, size de sürprizlerimiz var. Okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. (Röportajı okumak için tıklayın)
* Instagram’da 123 bin takipçisi olan Terzi Dükkânı adında bir dükkânı tanıyacaksınız. Üç kız kardeşin başarı hikâyesini okuyacaksınız. (Röportajı okumak için tıklayın)
* İki kafadar Betül & Elif sizi Galata Mevlevihanesi’ne güzel bir yolculuğa davet ediyor.
Bu hafta sonu ülkemizde seçim var. Seçim günü yaklaşırken en sık duyacağımız uyarılar “Sandığa giderken kimliğinizi almayı unutmayın!” uyarıları olacak.
Bu konuda yeterince uyarıldığımızı düşünüyorum. Artık bir tık ödeye geçme zamanı geldi de geçiyor. “Bir tık ötesi nedir?” diye soracaksınız tabii.
“Sandığa giderken ne giymeliyiz?”i konuşabiliriz mesela.
“Memleket meselesi varken sen ne giyinmenin derdindesin, altı üstü beş dakikalık bir işlem için ne giyeceğimizi konuşacağız” vs. itirazları duyar gibiyim, sizi de dinleyeceğim ama lütfen önce sorularıma cevap verin;
- Çok sevdiğiniz bir insanın nikâh törenine davetlisiniz, ilk ne düşünürsünüz? Durun ben söyleyeyim “Ne giysem?” Bizi dolaylı etkileyecek bir Evet/ Hayır için günlerce düşünüyorsunuz da neden hayatımızı direkt etkileyecek Evet/Hayır için düşünmeyelim?
- Oy kullanmak da büyük bir organizasyondur. Mesela ben oy kullanmak için okuluma gittiğimde uzun zaman görüşemediğim komşularımı görürüm. Neredeyse seçimler olmasa göremeyeceğiz. O kadar yani. “Ay şu seçimler daha sık olsa da görüşsek” diye temenniler de bulunduğum arkadaşlarım var inanın. Şimdi bu kadar büyük bir organizasyon da ne giyeceğimizi düşünmeyelim mi?
Elbette örnekleri çoğaltabilirim ama gerisini sizin geniş hayal dünyanıza bırakıyorum. Yalnız yazıyı hazırlarken Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarımızın Osmanlı kıyafetleri giyerek oy vermeye gittiklerini görünce Türk’ün hayal dünyasından korkmadım değil.
Dünyada ve ülkemizdeki siyasilerin oy kullanırken gerek mesaj vermek için gerekse şık görünmek için ne giydiklerine bakalım diyeceğim ama ne Avrupa ülkeleri, ne Amerika ne de ülkemizdeki liderler günlük kıyafet tercihlerinin dışına çıkmıyorlar genellikle.
Trump’ın eşi Melania ve kızı Ivanka’nın oy kullanırken giydikleri kıyafetlerinde dikkat çeken ayrıntı beyaz giymeleri ki bu çok isabetli bir tercih kanımca.
Almanya’nın Angela Merkel’i adeta üniforma gibi giydiği siyah pantolondan oy kullanırken de vazgeçmiyor. Merkel, genel olarak sadece ceket renklerini değiştiriyor, Beyaz pantolonu ise yurt dışı temaslarında tercih ediyor. Kilolarını gizlemesi açısından akıllıca bir giyim tarzı seçmiş olsa da ceketlerindeki yaka tercihlerinde sadece iki alternatif kullanmasını da ilginç. Konservatif, değişikliğe ve yeniliğe kapalı. Gerçi Almanların moda anlayışıyla uyumlu bir portre çiziyor.
Ülkemizde siyasi parti liderleri oy kullanmaya giderken genellikle klasik giyinmeyi tercih ediyorlar.
Tayyip Bey’in spor olarak tercih ettiği ekoseli ceket oy kullanmaya giderken de ilkleri arasında. 2015 Kasım seçimlerinde Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğu’yla pişti olmuşlukları var. Bu seçim hangisi ekoseden vazgeçecek bakacağız.
First Lady’e gelince; Emine Hanım, oy kullanırken mitinglerde, toplantılarda tercih ettiği tarzdan vazgeçmiyor. Gerek renk gerek spor kıyafet ayrımı yapmıyor. Ağırlıklı olarak kap giyen Emine Hanım başörtüsü bağlama şeklini de değiştirmiyor.
Kendi gibi her telden çalan binaların, kafelerin, insanların semtidir Beyoğlu. Kimliğine bakmadan herkesi kucaklar. Tarihe tanıklık etmiş sokaklardan Galata Kulesi’ne doğru sallanırken Galata Mevlevihânesi çıkar karşınıza en mütevazi şekilde. Kulaklarınızda çınlamaya başlar ney sesi, hadi der; ‘Gel. Ne olursan ol gel..’ Davete icabet ederseniz eğer, aşk ın kapılarını araladığınızı hissedersiniz. En sade haliyle, sükut içinde karşılar sizi. Bir kapı mesafesi ile sessizliğe gömülürsünüz, o Taksim karmaşasından sıyrılıp.
Garip bir şekilde dış dünya ile ilişkinizi koparma hissi oluşuyor buraya geldiğinizde. Fotoğraf çekmek yerine her anını yaşamak, ve içinde kaybolmak istiyorsunuz. Tarihi Cümle kapısından ilk girdiğinizde türbeler bulunmakta, bir yandan çok sayıda kedi size eşlik ediyor. Bu türbelerden birisi Şeyh Galip türbesi.
Müzeye doğru ilerlerken ‘Hamuşan’ yazısı takılıyor gözünüze. Anlamı ise ‘Sessizler (Susmuşlar) Yeri’. Burası bir mezarlık. Elbette bu zarif kelimenin anlamı Mevlevilik de çok ayrı. Çünkü Mevlevilik’te, ‘insanlar ölmez, uyanacakları saate kadar sessizliğe çekilirler.’
Osmanlı döneminde Galata veya Kulekapısı Mevlevihanesi, Galipdede Tekkesi adlarıyla anılmış olan Mevlevihane, 1481 yılında kurulmuş olan “Galata Sarayı Endurun Mektebi” ile birlikte Beyoğlu’ndaki en önemli Osmanlı eserleri arasında. Aynı zamanda Galata Mevlevihanesi İstanbul’un ilk Mevlevihane olma özelliğini taşıyor. Birçok onarımdan geçmiş olan Mevlevihane hala buradayım dercesine ayakta duruyor. Yapılan restorasyon çalışmaları ise son derece başarılı.
Günümüzde müze olan Mevlevihane’de; Derviş Odaları, Semahane ve Mahfiller şeklinde bölümler mevcut.
Derviş odalarında yaşanmışlıklara tanık oluyorsunuz.
Sade ve dinginler. O dönemde kullanılan birçok eşya sergileniyor.
Dervişlerin, ilimlerini sanat ve edebiyatla nasıl birleştirdiği en ilgi çekici kısımlardan birisi. Özellikle Divan Edebiyatı’na ağırlık vermişler.
Her odada ayrı bilgilendirmeler bulunmakta. Yapının strüktürünü de göstermek için duvarlar camla kaplanmış.
Semahane ise en sade, bir o kadar güzel mahfilleri ve kalem işleriyle icabet ettiğiniz davete cevap veriyor adeta. Burada sema gösterileri yapılıyor kimi zaman. Müzeyi arayarak öğrenebiliyorsunuz detayları.
Mahfillerde gezerken ayrı bir sergi görebilirsiniz.
Aynı zamanda ayrı bir odada hologram gösterisi mevcut. Müzeden ayrılırken en çok kalmak isteyeceğiniz yer oluyor bir anda burası. Hologram gösterisini Instagram hesabımızdan izleyebilirsiniz -@ikikafadareb-
Çıkarken huzur veren bu bahçede biraa dinlenmeyi unutmayın.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR
Paylaş