Paylaş
Nasıl mı? Anlatayım; öncelikle şunu söylemem gerekiyor ki, fuar online olarak hizmet veriyor. Bilet yerine ise, islamioteller.com adresine kayıt yaptırıyorsunuz. Bu arada çekilişle belirlenecek 8 aileye ücretsiz tatil hediye edileceğini de söyleyeyim.
Kayıt olurken fuarda otellerin stantlarını da görebiliyorsunuz. Fakat 23 -25 Şubat arası aktif olacaklar. Fuar başladığı gün evinizden, iş yerinizden hatta cep telefonunuzdan fuara giriş yapıp istediğiniz stanttaki görevliyle online iletişim kurabilecek ve broşür isteyebileceksiniz.
Valla ben çok beğendim, Trafik derdi yok, fuardan broşür dolu çantalarla dönmek yok. Üstelik oturduğunuz yerde ücretsiz tatil kazanma şansı var…
Elbette sadece beğenmekle kalmadım, fuarın organizatörüyle güzel bir söyleşi yaptım. Ben merak ettiklerimi sordum o da hem sorularıma cevap verdi, hem de ilginç bilgiler paylaştı.
Bu ilginç fuarın organizatörü kimdir?
İsmim Gökmen ÖZDEMİR. Endless Fairs Genel Müdürü olarak çalışıyorum. Üniversite eğitimimi Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde aldım. Yüksek Lisans eğitimimi İngiltere’de MBA üzerine tamamlayarak Avrupa’nın birçok bölgesiyle ticari faaliyetler sürdüren Londra ofisimizin müdürü olarak yaklaşık 5 yıl İngiltere’de yaşadım. Ardından Türkiye’de Endless Fairs Markası ile dijital fuarcılık şirketimizi kurdum. Şu anda bu şekilde hayatıma devam ediyorum.
Neden online fuar?
Bir girişimci olarak online fuarları bir ihtiyaç açığı olarak belirledim. Neden böyle düşündüğümü de izninizle iki kısma ayırarak cevaplamak istiyorum.
Kurumlar için avantajlı, çünkü daha az maliyet ve zaman kaybı ile sadece Türkiye’ye değil Dünya’ya ulaşma imkânı buluyorlar.
Ziyaretçiler için avantajlı, çünkü gitmek istediği fuarın yaşadığı şehirde olmaması gibi bir sorun yok. Nerede olurlarsa olsunlar fuarı ziyaret edip firmalarla görüşebilecek ve inceleme yapabilecekler.
Yalnız, online fuarları fiziksel fuarlara rakip olarak düşünülmemeli. Yaptığımız fuarlar fiziksel fuarlara bir alternatiftir. İkisi birbirinden tamamen farklı modellerdir.
Turizmi etkileyen kriz İslami otelleri etkiledi mi?
İslami otellerin sayılarının az, buna karşılık taleplerin fazla olması ve iç piyasanın trafiğinden beslenmesi nedenleriyle krizden etkilenmediler. Sıkıntılı tek dönem, 2016 yaz sezonunun 15 Temmuz’da kapanması olmuştur. Bu nedenle genel turizm sektörü düşünüldüğünde İslami Otellerin diğer otellere göre krizden daha az etkilendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Krizden etkilenen turizmciler için “İslami Otel” alternatif olabilir mi sizce?
Sadece ekonomik kriz değil normalde de talep fazla geldiği için “İslami Otel” konsepti büyük bir alternatiftir.
İslami oteller ağırlık olarak yurt içinden mi, yurt dışından mı rağbet görüyor?
Türkiye’de otel kalitesi üst düzeylerdedir. Son yıllarda açılmış olan 5 yıldızlı İslami oteller ciddi şekilde hizmet kalitesini üst seviyelere çıkarmıştır. Görsellik ve hizmet kalitesinden dolayı İslami oteller, yurt içinde daha çok rağbet görmektedir. Muhafazakâr ailelerin hassasiyetini iyi analiz eden Türkiye’deki İslami otellere her geçen sene ilgi ciddi anlamda artmaktadır.
İslami otellerin fiyatları diğer otellere nazaran yüksek oluyor. Bunun nedeni nedir?
Sayıları az olan İslami otellerin yaz döneminden sezonları kısadır. Ramazan ayının yaz dönemine rastlaması, otellerin ramazanda rezervasyonları yok derecek kadar az olması buna bir nedendir.
Bundan dolayı iki bayram arasına sıkışan sezonun kısa olması ve sadece o tarihlere yoğunluğun olması fiyatları çok artırmaktadır. Her geçen sezon ramazan ayının kışa doğru gelmesi ve yeni tesislerin sektöre girmesi ile fiyatlar daha makul hâle gelecektir. Erken rezervasyon alışkanlığı da tatilcilerin daha uygun fiyatlarla otellerde kalmalarını sağlayan çok önemli bir yoldur. Bu nedenle erken rezervasyon da avantajlı fiyatlar oluşturabilmeleri için tatilcilerimiz tarafından daha fazla tercih edilmelidir.
Genellikle İslami oteller tatil beldelerinde oluyor. İhtiyaç mı hissedilmiyor?
Evet, İslami otellerin çoğu tatil beldelerinde, deniz kenarlarında. Ama artık tatil beldelerinin dışında alkolsüz termal oteller, alkolsüz kayak otelleri, alkolsüz şehir otelleri de açılmaya başladı. Bu otellere de ilgi artıkça sayları daha da çoğalacaktır.
Size bir izlenimimi sormak istiyorum. Alım gücü yüksek olan muhafazakâr camianın, İslami otelleri tercih etmesinin nedeninin alkolsüz olmasının yanı sıra 5 yıldızlı otellerin hamam, havuz gibi aktivitelerini kullanamamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?
5 yıldızlı oteller talep çalabilirler aslında. Mesela, çift havuzu olan bir otel, karmanın yanı sıra erkek-kadın ayrı olarak da hizmet verebilir. Bir örnek vereyim size; çocuklu aileler tatil tercihi yaparken çocuklarının da taleplerini değerlendiriyor. Bazen çocuklar, aktivitelerinden dolayı normal otele gitmek istiyorlar ve bu durumda anne ve babalar tatillerinden fedakârlık yapmak zorunda kalıyor. Küçük düzenlemelerle bu sorun çözülebilir…
Paylaş