Paylaş
Benim için can bir Adanalı. Heykeli dikilecek adam. Hayal etti ve bu karnavalı gerçekleştirdi. Bu yıl üçüncüsü yapılıyor, bütün Adanalı da sahip çıkıyor. Bana da her sene bu tarihlerde karnaval borazancılığı yapmak düşüyor... Sizi Ali Haydar’la baş başa bırakıyorum...
Aklınla bin yaşa! Senin hayal ettiğin Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’nın bu yıl üçüncüsü kutlanacak. Bütün Adanalı, hatta bütün Türkiye sahip çıkıyor. Müthiş bir şey! Senin kurduğun hayal neydi, bu muydu?
-Evet. Şöyle bir resim çizmiştim kafamda. Yine nisan gelmiş canım Adana’ya ve yine o büyülü portakal çiçeği kokuları doldurmuş sokakları! Genci-yaşlısı, kadını-erkeği, cümbür cemaat herkes dökülmüş yollara... Her yerde müzik sesleri... Şehrin her köşesinde ayrı bir eğlence... Sen de tanıksın, gerçekten iki senedir böyle oluyor. Ve ilgi her geçen yıl biraz daha artıyor, daha çok insan katılıyor. Herkes coşku içinde eğleniyor, yüzlerde gülümseme, herkes mutlu. Hani çocukken bütün mahalle toplanıp pikniğe gider gibi... Naif, belki biraz da çocukça bir hayal gibi geliyor kulağa... Ama bugün biliyoruz ki, olabiliyormuş!
Hem de nasıl! Tanıdığım pek çok insan bu hafta sonu Adana’da olacak. Hoşuma giden bir başka şey de gönüllülük esasıyla gönülden yapılıyor her şey...
-Aynen öyle! Turgut Özakman’ın bir eserinde karakterlerden biri, “Sen yeter ki ‘Sevgi çorbası yapıyorum de’ tuzunu kapan gelir!” diyor. İşte karnavalımız da böyle bir sevgi işi. O yüzden de tuzunu kapan geliyor, herkes bir ucundan destek veriyor. Bu hafta sonu da herkesi Adana’ya davet ediyorum, tuzunu kapan gelsin!
Bu karnaval sence daha da geleneksel hale gelecek mi?
-Kesin! 100 yıl sonra biz olmayacağız. Ama her nisanda Adana’da sokakları portakal çiçeği kokuları yine dolduracak ve Portakal Çiçeği Karnavalı yüzyıllar boyunca devam edecek! Bizler yüzyıllar boyunca devam edecek bir şenliğin başlangıcına tanıklık ediyoruz.
Nasıl oldu? Birden patladı bu iş...
-Hepimiz uğraştık, hiçbir şey kolay olmuyor. Birçok gizli kahramanı var. Ama bence en büyük teşekkürü hak eden Adana halkı. Çünkü ilk günden beri müthiş sahip çıktı. Her yıl da daha heyecanla hazırlanıp karnavala ev sahipliği yapıyorlar.
Bir yandan eğlenirken bir yandan da sanat için çok sayıda platform oluşuyor...
-Aynen öyle! Herkes çok memnun; sanatçılar, esnaf, seyyar satıcılar, müzisyenler, oyuncular, dans toplulukları... Kurulan sokak sahnelerinde sanatlarını sergileme şansı yakalayan birçok müzik grubu, dans topluluğu, ressamlar, imza günlerini karnavalda yapan yazarlar, şairler. Haliyle sanat için de doğal bir platform oluşuyor karnavalımızda. Bu yıl sadece şehir merkezinde değil, Adana’nın her köşesinde birbirinden farklı 150’den fazla sanat ve performans aktivitesi 1-5 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Süpermiş! Ama en heyecan verici olanı kostümlü kortej...
-Evet. Kortej geçişi ve resmi açılış töreni 4 Nisan Cumartesi günü yapılacak. Üstelik bu yıl bütün bu coşkuyu uçan kameralarla görüntüleyeceğiz. Karnaval ile ilgili ödüllü bir fotoğraf yarışmamız da olacak. Katılan herkesin çektiği fotoğrafları bir araya toparlamak istiyoruz.
NİSAN’DA ADANA’DA
HERKESİN karnaval programını güncel olarak takip edebilmesi için, bir çeşit Adana rehberi şeklinde hazırladığımız bir mobil uygulamamız var. Ücretsiz olarak applestore/googleplay üzerinden kolayca indirilebilen “Nisan’da Adana’da” isimli mobil uygulama sayesinde cep telefonunuzdan tüm karnaval programını takip edebileceksiniz. Sadece karnavalda değil, Adana ile ilgili her zaman kullanılabilecek bir mobil uygulama oldu. Herkese bu ücretsiz uygulamayı telefonlarına indirmelerini tavsiye ederim.
BİRKAÇ RİCA
1- Karnaval gününü Adana’da siyasetsiz gün ilan ediyoruz. Bu yıl da buna özen gösterilmesini bekliyoruz.
2- Bu karnavalın sahibi hepimiziz. Lütfen karnavalda sokakları kirletmemeye özen gösterelim.
3- Adana’nın simgelerinden biri olan “Beyaz Mendil” karnavalın da simgelerinden birisi oldu. Lütfen beyaz mendillerinizi getirmeyi unutmayın.
4- Ve en önemlisi eğlenin. Çünkü insanlar birlikte eğlenebildikçe dünya daha medeni ve daha yaşanabilir bir yer oluyor!
Paylaş