Paylaş
Hemşerilerden bir tanesi astrolog olunca önce hepimiz burçlarımızı söyleyip, büyük bir merakla gelecekte bizi nelerin beklediğini soruyoruz. Kastamonular umut insanı olduğu için Nuray Hanım da hepimize oldukça umut verici ve güzel şeyler söylüyor: “Kastamonu’nun manevi enerjisi çok yüksek. Adeta bir umut kenti olan memleketim; umudun özü...”
Ve derken başlıyoruz sohbete... Milletvekili Hakkı Köylü’ye “1950’li yıllarda Devrekani’de bir çocuk nelerle mutlu olur, nelerle büyürdü” diye soruyorum. Hakkı Bey büyük bir doğallıkla yaşadıklarını anlatıyor, köyde yetişen her çocuk gibi doğanın kucağında büyüdüğünden, derelerde, çaylarda yüzdüğünden bahsediyor. Ayrıca sohbetimizi tatlandırmak için memleketinden getirdiği dünyaca ünlü, ödüllü Taşköprü sarımsağından, Üryani eriğinden, Tosya pirincinden, çekme helvadan ve çilek reçelinden büyük bir övgü ve gururla söz ediyor. Derken Cihan Ünal söze giriyor ve Kastamonu’nun ihmal edilip üvey evlat muamelesi gördüğünü söylüyor. Tıpkı Hakkı Köylü gibi o da yüzmeyi derelerde, çaylarda öğrendiğin anlatıyor. Doğduğu ev de halen Taşköprü’de duruyormuş ve Ünal hatıralarla dolu bu evi restore ettirmeyi düşünüyormuş. Ancak Kültür Bakanlığı’ndan biraz dertli... Bir de anısı aklına geliyor: Türkan Şoray’la magazin basınını atlatmak için Taşköprü’de değil Araç’ta evlenmişler. Başarılı da olmuşlar. Ama kızları Kastamonu’yu daha önce hiç görmemiş. “Kendileri gidip, görsünler” diyor.
Türk Halk Müziği Sanatçısı Sıtkı Akın da bizlere, sözleri komikten öte, hiciv dolu Kastamonu’nun ‘Tiridine Bandım’ türküsünün hikâyesini anlatıyor: Meğer türkü 400 yıllık geçmişe sahip simit tiridine dayanıyormuş. Bayat simitlerin israf edilmemesi için yapılmaya başlayan yemek türküye de adını vermiş.
Deyişler, şiirler ve türkülerle devam eden bu güzel sohbeti bugün saat 16:00’da CNN Türk’te ‘Aynur Tartan’la Burada Hayat Var’ programında izleyebilirsiniz.
PASTIRMASI KAYSERİ’YE RAKİP
Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Kayseri milletvekillerinin, Kastamonu pastırmasını yiyince “Asıl pastırma budur” dediklerini anlatıp tartışma yaratacak bir iddiada bulundu: “Türkiye’de bizim pastırmamızın üstüne pastırma yoktur!” Pastırma dışında oğmaç çorbası, etli ve pastırmalı ekmek, banduma, mıklama, paça, ekşili pilav, ala pilav, simit tiridi, biryan kebabı, cırık tatlısı, üryani eriği hoşafı ve çekme helvası Kastamonu’nun ünlü lezzetler arasında yer alıyor.
YAPMADAN DÖNMEYİN
* Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile Kale’yi gezmeden
* Zıbınlı Tepe, Nasrullah Kadı Külliyesi, Yakup Ağa Külliyesi, İsmail Bey Külliyesi ve Kastamonu konaklarını görmeden
* Etli, pastırmalı ekmek, biryan kebabı ve çekme helvası yemeden
* Taşköprü’de yetişen dünyanın en kaliteli sarımsağından, Tosya üzümünden, İnebolu kestanesinden, Azdavay armudundan, Araç cevizinden, pastırmadan ve Tosya pirinciyle yapılmış pilavlardan tatmadan
* Çarşaf bağlarından, oyalardan, havlu ve masa örtülerinden, Tosya kesesinden, ağaç oyma işlerinden, Tosya çakılarından ve yöreye özgü bakır işlerden almadan...
ŞEHRİN ÜNLÜLERİ
Rıfat Ilgaz, Oğuz Atay, Hadi Çaman, Melek Ökte, Faik Çoşkun, Cihan Ünal, Nuray Sayarı, Buket Aşçı ve ....
BU AĞIZDAN TANIRSINIZ
Mıkdar: Muhtar
Yapo: Yün
Darakdalı: Dereotu
Hapaz: Avuç içi
Çözme: Yerli dokuma
Dilliksüz: Geçimsiz
BİLİYOR MUYDUNUZ
* İşgal yaşamamasına rağmen İstiklal Savaşı’nda Kastamonu en çok şehit veren illerden birisidir.
* Ankara Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nın çevresinde yer yalan ve mermi taşıyan kadın heykeli Kastamonulu Şerife Bacı’ya aittir.
* Türkiye’nin ilk sanat okulu Kastamonu’da kurulmuştur.
* Efes harabelerinin bir eşi olan Pompeipolis Antik Kenti Taşköprü’dedir.
* Kastamonu simidine ‘kel simit’ derler. Çünkü elma pekmezinden elde edilen şuruba batırıldıktan sonra fırına verilen simit susamsız yapılır.
Kastamonu Türküleri
Tiridine Bandım, Evlerine Varamadın, Sepetçioğlu, Derelerde Kuş Burnu, Şu Çırdak’tan Gece Geçtim
Paylaş