‘Baba’ mutfaktan da anlardı

Haberin Devamı

“Yemek yapmayı bilmem ama memleketin dört bir yanındaki en güzel yemeği bilirim” demişti Süleyman Demirel. Şanslıyım, kendisini yakından tanıma fırsatım; kitaplarım için kendisinden güzel tarifler, görüşler şansım olmuştu. Siyasetin renkli simasının mutfağa düşkünlüğünü bilir miydiniz?

Doğan Kitap’tan çıkan ‘Bak Mutfakta Barış Var!’da 70 dostum ve büyüğümle lezzetli bir barış sofrası kurmuştuk. Onların barış tarifleri, memleket lezzetleri hayatıma, mutfağıma lezzet ve zenginlik katmıştı. “Barış’a giden yol mutfaktan geçiyor…” diyen Süleyman Demirel de kitap için memleket mutfağından içpilavlı sazan dolmasının tarifini paylaşmıştı. Çok da kolay olmamıştı, ondan tarif almak. Hangi yemeği tarif edeceğini uzun uzun düşünmüş, sonrada bu tarifte karar kılmıştı…
Kitaplarım sayesinde onun kalbine, sohbetine ve masasına konuk oldum. Esprilerini, zekâsını, Nazmiye Hanım’a olan aşkını dinledim. Sohbetinin derinliğine, enginliğine; masasının bereketine, mütevazılığine tanıklık ettim. Hep çok sevdim. Her yeni kitapta en az benim kadar heyecanlandı. Kitap yolculuklarımda beni hiç yalnız bırakmadı. Bir baba edasıyla hep yanımda durdu. Bu yolculuklarda mutfağa olan sevgisini daha yakından gördüm. Ve ondan mutfağa dair küçük itiraflar duydu. ‘Bak Mutfakta Hayat Var!’ kitabında “Ben yemek yapmayı bilmem… Ama yemek yemeyi severim. Ülkemizin her köşesine mahsus sevdiğim yemekler vardır. Yemek, hayatın en tatlı işidir…” demişti. Mutfakla başladığı sözlerine hayatla devam ediyordu: “Hayat güzeldir. Onu sevmek lazımdır. Onu seven, onun devamı için de gayret sarf etmelidir. Açlıktan kaçınıldığı gibi, aşırılıklardan da kaçınılacaktır. Hayatın da yemeğin de değerini iyi bilelim.”
Zaman zaman ondan bir telefon, bir mesaj gelirdi. “Daha çıkmadı mı kitap? Ne zaman çıkıyor?” diye sorar, merak ederdi. İlk imzalı kitap hep ona giderdi. Yalnız kendi için değil, dostları için de bir kitap ister, dostlarına armağan ederdi. Bir de sözü vardı: İçpilavlı sazan dolmasını hemşehrisi Nermin Hanım’a yaptıraca, beraber afiyetle yiyecektik. Kısmet olmadı.
Ondan bana kalan bu lezzetli mirası sizlerle paylaşmak istedim.

Haberin Devamı


DEMİREL’DEN İÇPİLAVLI SAZAN DOLMASI

Haberin Devamı

Ne lazım?
4 kilo sazan balığı (mahalli adı çapak)
3 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 2,5 çorba kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
Kuşüzümü, dolmalık fıstık
Birer tatlı kaşığı yenibahar,karabiber ve kurunane


Nasıl yapılır?

Balık, kafasıyla birlikte bütün olarak temizlenir. Bir pilav tenceresine soğan rendelenir, zeytinyağıyla sarartılırır, üzerine fıstık konur. Daha önce tuzlu sıcak suyla ıslatılmış olan pirinç yıkanıp süzülür ve tencereye alınır. Tereyağı ve kuşüzümü konup biraz kavrulur. 1,5 bardak sıcak su, tuz ilave edilerek diri kıvamda pişirilir. Balığın karnına aldığı kadar bu pilavdan doldurulur ve iğne iplikle dikilir. Tencerede kalan pilav birazcık su ile demlendirilir. Balık yağlanmış tepsiye yerleştirilir ve üzerine birkaç küçük parça halinde tereyağı konur. 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Kızaran balık içpilavla servis yapılır.
Not: Sazan dolması Eğirdir’in geleneksel yemeğidir, içpilav bulgurla hazırlanır.

Yazarın Tüm Yazıları