PaylaÅŸ
Ancak bana kalırsa farkındalık yaratmak için daha uzun ama emin olduğum bir bir yol var, o da farklı gelişen çocuklarla doğal gelişim gösteren çocukların arkadaş olması. Bu sayede bir nesil çekirdekten yetişerek, farklılıklarla yaşamayı doğal kabul edecek ve hayatları boyunca daha empatik olacaklar.
Â
Kim neler yapabilir?
Â
EÄŸitimciler:
Â
- Farklı gelişen çocukların akranlarıyla bir arada olmasının, gelişimi doğal seyredenler için bir kazanım olduğunu bilerek mesleklerini icra etmeliler. Tabi bence.
- Çocuklar bir araya gelmeden önce, farklı gelişen çocuğun özellikleri anlatılmalı, en doğru ve kibar davranışın neler olacağı anlatılmalı.
- Bu konuda okul yönetimi, öğretmen, rehberlik servisi ve aile sıkı bir iş birliği sağlamalı.
- En önemlisi farklı gelişen çocuğun annesi ve ailesinin dışlanmasını engellemek gerekir.
Â
Farklı gelişen çocuğun ebeveynleri:
Â
Akranların bulunduğu oyun grubu, kreş, sınıftaki diğer ebeveynlere çocuğun gelişim özellikleri hakkında kısa bilgiler verebilirler. Hangi durumda neler yapılması gerektiği hakkında tüyolar paylaşabilirseniz. En önemlisi diğer ebeveynlerden beklentilerini açıkça dile getirmeleri bir çok sorunun başlamadan bitmesini sağlayacaktır.
Â
Â
Çocuğunun özel bir arkadaşı olması isteyen ebeveynler:
Â
Â
Bunun için okul çağını beklemeye gerek yok belki de... Çocuğun oyun oynamaya başladığında, etrafındaki insanlarla sosyal iletişime geçtiğinde oyun arkadaşlarından birisi farklı gelişen bir çocuk olabilir. Ebeveynlerin ön hazırlık yaparak çocukları tanıştırması ilk aşama olabilir. Örneğin: "Ata'cığım bugün seni bir çocukla tanıştıracağım. İsmi ..... . Birlikte oyun oynayabilir, çok eğlenebilirsiniz. O biraz farklı bir çocuk. Bazen seni anlayamayabilir. O zaman bizden yardım isteyebilirsin."
Â
... ve çocuklar:
Â
Çocuklar anne-babalarının tutum ve davranışlarını birebir kopyalar. Bu konuda aile hangi tutumu sergiliyorsa, çocuk da o yönde hareket edecektir. Ancak olumsuz bakış açısına sahip çocukları değiştirmek yine duyarlı eğitimci ve ebeveynlerin elinde.
Â
Şimdiye değin evde, kapalı kapılar ardında olan özel çocuklar artık sosyal yaşama daha çok katılıyorlar. Yasal düzenleme ve desteklerin katkısı var ama yetmez. Bu konuyu daha fazla "görmeli", "duymalı" ve "anlamalı"...
Özel bir arkadaşla büyüyen çocuklar meslek sahibi olduğunda kaldırımlar, yaya geçitleri, toplu taşıma araçları kısacası bütün şehir ve hayat "engelsiz" olmaz mı?
Â
https://twitter.com/AylinAnne
www.aylinanne.com
Yazarın son yazıları |
#18 Mays 2013ÂBebeÄŸinizin kordon kanını saklattınız mı?
#15 Mays 2013ÂÇocuk için evlilik sürdürülür mü?
#11 Mays 2013ÂAnneler Gününüz Kutlu Olsun
#8 Mays 2013 ÂÇocuklar neden dayak yer?
#4 Mayıs 2013 ÂÇocukların ihtiyaç duyduÄŸu 6 ÅŸey nedir?
#27 Mayıs 2013 Çocuklarda özgüven gelişiminde ödül kullanılmalı mı?
#27 Nisan 2013 Â Doula nedir?
YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>
PaylaÅŸ